BERGEN (Dagbladet): 10. juli 2011 startet det som skulle bli et over ti år langt mareritt for den daværende avdelingslederen i Rolls-Royce Marine. Etter en løpetur i Kenya pådro han seg en lyskestrekk.
Tilbake i Norge vurderte legevakt at det ikke var nødvendig med operasjon. Så begynte han å få smerter. Det viste seg at han hadde fått en muskelbrist med arrdannelse og han ble operert ved Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen 20. februar 2013.
Her oppsto det en infeksjon i operasjonssåret. Han ble etter hvert 100 prosent sykmeldt og 9. februar 2016 ble han oppsagt fra jobben. Dette førte ham inn i en dyp depresjon.
- Det var en katastrofe. Jeg nådde drømmejobben og hadde gullstøvler på. Så, over natta, er du i Nav-systemet og uten jobb. Det er en utrolig fallhøyde, sier Stensaker til Dagbladet.
Dette er en sak fra Dagbladets lokalkontor i Bergen. Les alle sakene her.

Lever i uvisshet: - Helt forferdelig
- En stor belastning
Norsk pasientskadeerstatning (NPE) tilkjente ham en erstatning på nesten 4,5 millioner kroner. Stensaker mener at summen ikke dekker det han hadde hatt som framtidig inntekt.
- Det har vært en tøff kamp, som har blitt styggere og styggere med åra, sier han.
7. desember 2020 tok han ut stevning i saken. I januar i fjor falt dommen i Hordaland tingrett, som ga Staten ved Pasientskadenemnda medhold. Forrige uke gikk saken i Gulating lagmannsrett.
- Det er et stort gap mellom det NPE tilbyr og det som er realiteten. Dette har vært en så stor belastning. Jeg er helt bankerott. Erstatningen gikk til tidligere utgifter, sier han.
Advokat Maritha Hågensen, som representerer Staten ved Pasientskadenemnda, mener at NPEs opprinnelige vedtak er riktig.

Vidar (42) fikk sjokkbeskjed
Reagerer på «karakterdrap»
Stensaker har fulgt rettssaken via videolink fra hjemmet sitt i Thailand.
- Jeg føler meg tvunget i eksil. Jeg vil ikke tilbake. Jeg føler på en avmakthet. En maktarroganse. Som ufør er man den lille mannen i gata. Det er vinn eller forsvinn. Du føler deg usynlig, som at man ikke har noe man skulle sagt. At man er en utakknemlig snylter. Staten mener at jeg har blitt rikelig avlønnet. Men det er snakk om at det skal være rettferdig, sier han.
Hågensen har i retten trukket fram flere usikkerhetsmomenter knyttet til Stensakers arbeidssituasjon, blant annet nedbemanning i selskapet og at han har nedsatt hørsel. Dette får den tidligere toppsjefen til å reagere.
- Saken har utviklet seg fra erstatning til et karakterdrap. Jeg blir framstilt som psykisk ustabil og nærmest som døv å regne. Som grisk og løgnaktig, sier den tidligere direktøren på videolink i retten.
Maritha Hågensen ønsker ikke å kommentere disse påstandene.

- Ville bare grine
- Først i verden
Stensaker var vice president i avdelingen for taubåter i Rolls-Royce Marine. I 2018 ble selskapet kjøpt opp av Kongsberg Gruppen.
63-åringens advokat, Stig Nilsen, har i retten redegjort for at han ville fortsatt å jobbe i det nye selskapet, og viser til lønninger fra nåværende ansatte på over to millioner kroner.
Han peker på regnestykker som utgir en tapt framtidig inntekt på over åtte millioner kroner. Tidligere kollegaer beskriver Stensaker som en pioner på det grønne skiftet.
- Han var først i verden i sin bransje til å se det grønne skiftet. Det er klart at han ville ha vært leder av taubåtavdelingen i Kongsberg om det ikke var for pasientskaden. Han har aldri fått erstatning etter riktig nivå, sier advokaten.
Hågensen betviler ikke at Stensaker hadde blitt med over til Kongsberg Gruppen, men understreker at likningstallene må ligge til grunn for utregning av erstatning. Det er lagt til grunn en inntekt på opp mot én million kroner.
- Det er ingen nevneverdig forskjell på lønnen. Det som har noe å si er bonus, som er prestasjonsbasert. Det forutsetter at han ville nådd bonusen hvert år, sier hun.

Tapte mot Leos Lekeland: - Sjokkert
- Ikke sannsynlig
Det mest sentrale spørsmålet har vært hvorvidt lyskestrekken i seg selv - uten den mislykkede operasjonen - kunne ha hatt en påvirkning på hans framtidige arbeidsliv.
Han mener at denne grunnskaden ikke utgjør et stort problem i dag, og fikk støtte av sakkyndige vitne, professor og spesialist Arne Tjølsen i nevrologi på UiB.
- Min tolkning er at hovedgrunnen til at han ikke er i jobb nå skyldes smerter etter infeksjonen, sier professoren.
Statens sakkyndige vitne, professor og overlege Christian Vedeler, er ikke helt enig, og påpeker at lyskestrekken kan gi vedvarende lammelser i låret.
Hågensen understreker i sin prosedyre at vedtaket fra NPE er basert på at han skulle ha jobbet 100 prosent.
- Jeg tror ikke at det ville vært sannsynlig at han i sin tilstand, med grunnskaden, skulle klatre i karrieren og oppnå bonuser. Det ville grunnskaden satt en stopper for, sier hun.
Tips oss om Bergen
Har du tips eller innspill fra Bergen eller Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor her!