Toppsjefen har allerede tjent en årslønn

Så langt i år har den gjennomsnittlige toppsjefen i et av Norges 100 største selskaper tjent like mye som en årslønn for en ansatt.

FORDELING: Toppsjefene i Norges største selskaper tjener i snitt elleve ganger så mye som en ansatt. Det betyr at dagen i dag, torsdag 4. februar, er datoen da en gjennomsnittelig toppsjef har tjent like mye som en gjennomsnittelig årslønn for for en norsk arbeider. Foto: Heiko Junge, NTB
FORDELING: Toppsjefene i Norges største selskaper tjener i snitt elleve ganger så mye som en ansatt. Det betyr at dagen i dag, torsdag 4. februar, er datoen da en gjennomsnittelig toppsjef har tjent like mye som en gjennomsnittelig årslønn for for en norsk arbeider. Foto: Heiko Junge, NTB Vis mer
Publisert

Det framkommer av en beregning som Frifagbevegelse har utført.

Når torsdag 4. februar er over, har det tikket inn like mye på toppsjefens lønnskonto som en ansatt får i løpet av et helt år.

Regnestykket tar utgangspunkt i at direktørene i de største selskapene hadde en gjennomsnittlig årslønn på 6,1 millioner kroner i 2019. Fjorårets tall kommer først når selskapene legger fram sine årsregnskap for 2020.

I tillegg kommer bonuser og inntekter fra bedriftenes aksjeprogram på toppen av lønna for mange av direktørene.

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

En gjennomsnittlig lønnsmottaker tjente til sammenlikning 570 800 kroner i 2019, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Toppsjefene tjente dermed nesten elleve ganger så mye som en av sine ansatte. Eller sagt på en annen måte: 23 380 kroner i dagslønn dersom man tar utgangspunkt i Nav-malen om 260 arbeidsdager i løpet av et år.

Frifagbevegelses gjennomgang av topplederlønningene, viser ellers at 12 av konsernsjefene tjente over 10 millioner kroner i lønn og bonus i 2019.

Det er nå 14 kvinner inne på topplista. Det er en økning fra fem kvinner i 2016.

Listen tar utgangspunkt i bladet Kapitals rangering over Norges største selskaper.

Lønnsvinner var toppsjef Alf-Helge Aarskog i laksegiganten Mowi med over 19 millioner kroner i lønn og bonus i 2019. Han sluttet for øvrig i november det året.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer