Toppsjefen har allerede tjent en årslønn

Så langt i år har den gjennomsnittlige toppsjefen i et av Norges 100 største selskaper tjent like mye som en årslønn for en ansatt.

FORDELING: Toppsjefene i Norges største selskaper tjener i snitt elleve ganger så mye som en ansatt. Det betyr at dagen i dag, torsdag 4. februar, er datoen da en gjennomsnittelig toppsjef har tjent like mye som en gjennomsnittelig årslønn for for en norsk arbeider. Foto: Heiko Junge, NTB
FORDELING: Toppsjefene i Norges største selskaper tjener i snitt elleve ganger så mye som en ansatt. Det betyr at dagen i dag, torsdag 4. februar, er datoen da en gjennomsnittelig toppsjef har tjent like mye som en gjennomsnittelig årslønn for for en norsk arbeider. Foto: Heiko Junge, NTB Vis mer
Publisert

Det framkommer av en beregning som Frifagbevegelse har utført.

Når torsdag 4. februar er over, har det tikket inn like mye på toppsjefens lønnskonto som en ansatt får i løpet av et helt år.

Regnestykket tar utgangspunkt i at direktørene i de største selskapene hadde en gjennomsnittlig årslønn på 6,1 millioner kroner i 2019. Fjorårets tall kommer først når selskapene legger fram sine årsregnskap for 2020.

I tillegg kommer bonuser og inntekter fra bedriftenes aksjeprogram på toppen av lønna for mange av direktørene.

En gjennomsnittlig lønnsmottaker tjente til sammenlikning 570 800 kroner i 2019, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Toppsjefene tjente dermed nesten elleve ganger så mye som en av sine ansatte. Eller sagt på en annen måte: 23 380 kroner i dagslønn dersom man tar utgangspunkt i Nav-malen om 260 arbeidsdager i løpet av et år.

Frifagbevegelses gjennomgang av topplederlønningene, viser ellers at 12 av konsernsjefene tjente over 10 millioner kroner i lønn og bonus i 2019.

Det er nå 14 kvinner inne på topplista. Det er en økning fra fem kvinner i 2016.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.