Carlos Tavares:

Toppsjefens gigalønn sjokkerer

Stellantis-sjefen var bekymret for at biler skulle bli for dyre. Selv har han en lønn som nå vekker harme i Frankrike.

STINN: Carlos Taveres er sjef for bilprodusenten Stellantis. Det tjener han fett på. Foto: Regis Duvignau / Reuters / NTB
STINN: Carlos Taveres er sjef for bilprodusenten Stellantis. Det tjener han fett på. Foto: Regis Duvignau / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Akkurat nå foregår det en intens valgkamp mellom ytre høyre-kandidat Marine Le Pen og sittende president Emmanuel Macron i Frankrike. Blant de heteste diskusjonene er bekymringer over økte levekostnader.

Samtidig har lønnen til Stellantis-sjef Carlos Taveres vakt oppsikt. Selskapet produserer biler av merkene Jeep, Ram, Opel og Maserati.

Minoritetseier i Stellantis, Phitrust, gikk onsdag ut med sitt estimat av sjefens reelle lønn.

Bekymret for kjøpekraft

De mener han til sammen mottok 66 millioner euro i ytelser i 2021, tilsvarende svimlende 627 millioner kroner. Det inkluderer lønn på 19 millioner euro, en aksjeportefølje på 32 millioner euro og kompensasjon på 25 millioner euro.

En talsperson for selskapet hevder imidlertid at dette er løgn, og at det er 19 millioner euro som er riktig beløp.

- Det øvrige er hypotetiske elementer på lang sikt, fram til 2028, sier vedkommende til Reuters.

TURER: Tidligere russisk president Medvedev truer med å nasjonalisere eiendom, sjeføkonom Kari Due-Andersen tror det vil gå ut over økonomien til vestlige land. Programleder: Steinar Suvatne Vis mer

I mars uttalte Taveres under Stellantis pressekonferanse på Zoom at han var bekymret over økte priser på bil. I desember i fjor var prisen på nybil i snitt på 47 000 dollar, en økning på 2000 dollar fra oktober.

- Jeg er veldig bekymret over effekten av kjøpekraft. Det blir et større og større problem mens inflasjonspresset øker, sa han ifølge The Detroit Bureau.

Samtidig skal han altså ha tjent verdier i fjor tilsvarende i overkant av 1500 nybiler.

Le Pen: - Sjokkerende

Den franske regjeringa eier 6,15 prosent av selskapets aksjer gjennom den statseide banken Bpifrance. En talsperson for regjeringa, Gabriel Attal, har under en pressekonferanse sagt at lønnsnivået til toppsjefen ikke er normalt, og at det viser et behov for mer regulering.

Rett over halvparten av selskapets aksjeeiere stemte onsdag mot kompensasjonspakka under en avstemning.

HELOMVENDING: USAs president Joe Biden holdt opprinnelig en pressekonferanse om høye energipriser, men på vei ut fikk han et spørsmål han bare måtte svare på. Video: Reuters. Vis mer

Flere fagforeningsprofiler har også uttalt seg om lønna. Jean-Pierre Mercier for venstrevridde CGT kaller lønnspakka for «uanstendig og motbydelig». Taveres lønn har også fått oppmerksomhet fra presidentkandidatene.

- Selvfølgelig er det sjokkerende. Det er enda mer sjokkerende når det er en sjef som har satt selskapet i vanskeligheter, og han får betydelige summer, sier Le Pen, ifølge Reuters.

Både hun og Macron tar til orde for å sette et lønnstak.

- Vi snakker om astronomiske summer her. Vi burde sette en grense for dette, som kan fungere hvis vi handler på et europeisk nivå, sier hun.

PRESIDENTKAMP: Marine Le Pen og Emmanuel Macron er to veldig ulike presidentkandidater, men er samstemte om lønna til Stellantis-sjefen. Foto: Eric Feferberg / AFP /NTB
PRESIDENTKAMP: Marine Le Pen og Emmanuel Macron er to veldig ulike presidentkandidater, men er samstemte om lønna til Stellantis-sjefen. Foto: Eric Feferberg / AFP /NTB Vis mer

- Folk kan ikke ha kjøpekraftproblemer, vanskeligheter og angst i livet, og se summer som dette. Da kommer samfunnet til å eksplodere, mener Macron.

Taveres har selv ikke kommentert sjokklønna, og talspersonen for selskapet vil ikke kommentere presidentkandidatenes hardtslående budskap. De forteller at en forklaring vil komme i godtgjørelsesrapporten som kommer seinere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer