Toppsjefens liv «ruinert» etter dette

- Jeg er historie. Livet mitt er lagt i ruiner.

TRØBBEL: Da Uber-sjåføren Randy Clarke skulle hente Hans Berglund, kranglet de om en liten detalj. Så skjedde dette. Video: Randy Clark. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg håper dette kan stå som et eksempel, sier Randy Clarke (25) til Børsen.

Han tok nylig et valg som skulle få dramatiske konsekvenser for den svenske toppsjefen Hans Berglund (71). Fram til for ei uke siden var sistnevnte administrerende direktør i det suksessfulle gjødselselskapet Agroplasma Inc. i USA.

Nå står Berglund uten jobb, og proklamerer at livet hans har falt i grus.

- Jeg er fjernet fra min stilling i selskapet. Jeg har fått sparken. Jeg grunnla selskapet, men er nå ute. Jeg er historie. Livet mitt er lagt i ruiner, selskapet er lagt i ruiner, sier 71-åringen til tv-kanalen ABC15.

Ser rødt

Det var fredag 31. januar at Berglund bestilte transport via Uber i delstaten Arizona. Clarke godtok kjøreturen, og dukket opp til avtalt sted. Grunnet en uønsket episode under en kjøretur for to år siden, har 25-åringen derimot én regel: Alle passasjerer skal sitte i baksetet.

Da Berglund ble bedt om å innrette seg etter dette, skjer det som ikke skal skje.

  • Se video øverst i artikkelen.

Det avgjørende øyeblikket er fanget på kamera. Idet situasjonen er i ferd med å eskalere, tilbyr Clarke å kansellere turen for så å gi toppsjefen pengene tilbake. Da eksploderer det for Berglund.

- Er du faen meg seriøs nå? Er det fordi jeg er hvit? Og du er en jævla «nigger»? Du er en jævla idiot, sier 71-åringen i opptaket.

- Angrer dypt

Det rasistiske utspillet har vakt sterke reaksjoner. Hendelsen har blitt omtalt i en rekke internasjonale medier, deriblant New York Times. For Hans Berglund har skandalen resultert i midlertidig utestengelse fra jobben. Dette i påvente av selskapets egen gransking.

71-åringen hevder hardnakket at episoden er blåst ut av proporsjoner, og påstår at videoen ikke representerer den han er, og hva han står for.

- Jeg angrer dypt, og ber om unnskyldning for det sårende og nedsettende språket jeg hadde under konflikten med Clarke. Jeg håper Clarke aksepterer beklagelsen, og tror på meg når jeg sier at den er oppriktig og kommer fra hjertet, sier Berglund i en offentlig uttalelse, gjengitt av Expressen.

Artikkelen fortsetter under:

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

Ber om møte

For Clarke har det vært en krevende og følelsesmessig opplevelse. Overfor Børsen forteller 25-åringen at han - på tross av alt - ønsker å få til et møte med toppsjefen.

- Jeg håper jeg kan treffe Hans snart.

- Hva ønsker du eventuelt å oppnå?

- Jeg vil forklare ham hva det ordet egentlig betyr, og hvorfor han nå befinner seg i denne situasjonen.

Clarke understreker at han ønsker å sette et eksempel, slik at andre sjåfører skal slippe å oppleve noe liknende. På samme tid mener 25-åringen at det skal være rom for tilgivelse.

- Jeg vil gjerne høre mer om det vakre landet han kommer fra, og om hans migrasjon til USA. Forhåpentligvis kan vi bruke dette som et eksempel på å vise at tilgivelse og forsoning er en ting i 2020. Jeg vil føle meg så mye bedre, dersom vi hadde hatt en personlig samtale.

Selskapet bekrefter

I en uttalelse til ABC15 har markedsdirektøren i Agroplasma bekreftet at Berglund ikke er tilknyttet selskapet på nåværende tidspunkt.

- Denne hendelsen bryter med Agroplasmas verdier og retningslinjer. Vi vil nå forsøke å rette opp den skaden Berglund har forårsaket selskapet, sier Matt Brill til tv-kanalen.

I påvente av selskapets konklusjon, har ikke Berglund annet valg enn å smøre seg med tålmodighet.

- Jeg beklager på det sterkeste for det jeg sa og gjorde. Jeg kan ikke si unnskyld flere ganger enn jeg allerede har gjort, sier 71-åringen til New York Post, gjengitt av Washington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer