Toppsjefer går etter skandale

Gruvesjefer går av etter ødeleggelse av 46 000 år gammel kulturarv.

ØDELAGT: Det engelsk-australske selskapet sprengte i mars flere 46 000 år gamle huler i Juukan Gorge i Vest-Australia, og ødela slik den eldste kjente bosetningen til Australias urbefolkning. Foto: SWNS / NTB Scanpix
ØDELAGT: Det engelsk-australske selskapet sprengte i mars flere 46 000 år gamle huler i Juukan Gorge i Vest-Australia, og ødela slik den eldste kjente bosetningen til Australias urbefolkning. Foto: SWNS / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sjefen og to andre toppledere i selskapet Rio Tinto trekker seg etter at gruvegiganten sprengte et eldgammelt kulturarvsted tilhørende Australias urbefolkning.

Det engelsk-australske selskapet sprengte i mars flere 46 000 år gamle huler i Juukan Gorge i Vest-Australia, og ødela slik den eldste kjente bosetningen til Australias urbefolkning.

Administrerende direktør Jean-Sebastien Jacques går av så snart en erstatter er funnet, eller innen 31. mars, opplyser selskapet. To andre toppledere, Chris Salisbury og Simone Niven, går av ved årsskiftet.

– Det som hendte ved Juukan, var galt og vi er fast bestemt på å sørge for at ødeleggelsen av kulturarvsted med en slik unik arkeologisk og historisk viktighet, aldri skjer igjen som følge av Rio Tintos aktiviteter, sa styreleder Simon Thompson i en uttalelse.

Eldgamle arkeologiske funn

Rio Tinto har tidligere kunngjort at Jacques mister en bonus på 3,5 millioner dollar på grunn av ødeleggelsene. Selskapets aksjonærer og organisasjoner som fremmer selskapers samfunnsansvar, krevde likevel toppsjefens avgang.

Arkeologiske utgravninger i hulene i Juukan Gorge har avdekket noen av de eldste arkeologiske funnene i Australia, inkludert et 28.000 år gammelt spisset kengurubein. Dette er det eldste verktøyet laget av bein oppdaget i Australia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.