Tord Ueland Kolstad flytter til Sveits

Ny norsk milliardær flytter fra Norge.

FLYTTER: Milliardær Tord Ueland Kolstad flytter til Sveits. Foto: T. Kolstad Eiendom
FLYTTER: Milliardær Tord Ueland Kolstad flytter til Sveits. Foto: T. Kolstad Eiendom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Milliardæren Tord Ueland Kolstad (51) flytter til Sveits.

Det melder Avisa Nordland.

- Jeg flytter til Luzern i Sveits umiddelbart. Vi har leid oss leilighet og minstejenta begynner på skole der i oktober, bekrefter bodøinvestoren overfor avisa.

Viser til formueskatten

På spørsmål om hvorfor han flytter, svarer milliardæren at formueskatten - og særlig den økningen det har vært på arbeidende kapital - har vært en medvirkende faktor.

- Jeg synes det er veldig dumt at vi har et beskatningssystem i Norge som gjør at de som investerer all sin kapital i næringsutvikling, blir så hardt beskattet at de må flytte ut. Jeg er veldig glad i Bodø og jeg synes det er kjempedumt vi har et slikt beskatningssystem, sier han til avisa.

Kolstad er en profilert næringslivsaktør i Nordland generelt og Bodø spesielt. Han eier og forvalter store næringseiendommer gjennom selskapet T. Kolstad Eiendom.

51-åringen er oppført på 292. plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer. Kapital anslår at Kolstad har en formue på 1,45 milliarder kroner.

IDYLLISK: Kolstad varsler at han flytter til Luzern i Sveits. Foto: Eva Bocek / Shutterstock / NTB
IDYLLISK: Kolstad varsler at han flytter til Luzern i Sveits. Foto: Eva Bocek / Shutterstock / NTB Vis mer

Flere milliardærer flytter

Nyheten om at bodøinvestoren flytter kommer bare dagen etter at Kjell Inge Røkke meldte flytting til Sveits.

- Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge, skrev han i et brev til medaksjonærer og medarbeidere.

I brevet står det videre:

- Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted - det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa. Min bolig i Asker, er overført som gave til min eks-kone Anne Grete som vil bo på Konglungen sammen med våre to felles barn.

Daglig leder i Tax Justice Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, uttalte etter nyheten om Røkkes flytteplaner at det er en trend blant milliardærer at de flytter til land som Sveits for å unngå skatt.

- Røkke føyer seg inn i det mønsteret. Det er sterkt bekymringsverdig, sa hun til Børsen mandag.

Et døgn seinere er det nå også klart at nok en milliardær følger etter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer