Opioid-rettssak i USA:

Tordner: - Dypt, dypt kriminelt

USAs største legemiddeldistributører er tiltalt for å ha satt i gang epidemien som til nå har kostet 500 000 amerikanere livet.

- KRIMINELLE: Thomas Seltzer har sett opioidepidemien på nært hold. Foto: Jørn Norstrøm / NRK
- KRIMINELLE: Thomas Seltzer har sett opioidepidemien på nært hold. Foto: Jørn Norstrøm / NRK Vis mer
Publisert

Mandag startet rettssaken mot de tre største legemiddeldistributørene i USA.

- De tiltalte solgte et fjell av opioidpiller til vårt samfunn, og ga grobunn for epidemien, sa advokat for det lille fylket Cabell i West Virginia, Paul Farrell, i sitt åpningsinnlegg.

Det er legemiddelgigantene McKesson, AmerisourceBergen og Cardinal Health som anklages for å ha satt i gang den verste opioid-krisa i USAs historie.

De risikerer å måtte punge ut milliarder av dollar om de blir kjent skyldig.

Epidemi

Krisa omtales som en epidemi - misbruk av smertestillende opioidpiller har gjort svært mange avhengige, og krevd nesten 500 000 amerikanske liv de siste 20 åra, ifølge Reuters.

Det er myndighetene i byen Huntington og fylket Cabell i delstaten West Virginia som går til sak mot selskapene. Distributørene anklages for å ha gjort Cabell, med 90 000 innbyggere, til «startgropa for opioid-epidemien som feier over landet», ved å ha oversvømt området med opioid-piller gjennom et tiår.

Ifølge forsvarets ekspertvitner vil de kreve 2,5 milliarder dollar - 20,84 milliarder kroner fra distributørene, ifølge Reuters.

JESUS: Et boligområde i West Virginia. Staten har flest opioidavhengige i USA. Foto: David Goldman / AP /NTB
JESUS: Et boligområde i West Virginia. Staten har flest opioidavhengige i USA. Foto: David Goldman / AP /NTB Vis mer

- Så ut som Dresden

- Alle som har tjent mye penger på dette her bør settes i fengsel, sier NRK-profil og USA-kjenner, Thomas Seltzer, til Børsen.

Seltzer, som er amerikansk statsborger og delvis oppvokst i USA, besøkte noen av de hardest rammede sørstatsområdene under innspillingen av TV-programmet «UXA».

- USA bruker enorme ressurser på å straffeforfølge rusavhengige småpushere, millioner av disse soner lange dommer i fengselssystemet. Jeg har ingen illusjoner om at de styrtrike industrialistene som har profittert massivt på denne enorme tragedien kommer til å møte samme skjebne, men man kan jo drømme.

I ett av programmene omtaler Seltzer de berørte områdene rammet av opioidkrisa som «noe av det verste han har sett». Overfor Børsen utdyper han:

- Det så like bomba ut som Dresden etter krigen, og at det etter bombene er sluppet ned heroin.

Han mener spesielt gruvearbeiderne, og andre med manuelle yrker, er de hardest ramma av en svært kynisk legemiddelindustri.

- Når du har smerter, kan du enten gå til roten av smerten og gi ordentlig behandling, eller du kan gi dem en pille. Opioider er en veldig god forretningsmodell og en «quick fix», sier Seltzer til Børsen.

Han mener de som betaler prisen er mange millioner opioidavhengige amerikanere.

- Dette angår veldig mange. Da jeg besøkte et tilfeldig motell i delstaten Kentucky, kunne nattevakten fortelle meg at 19 av 21 ansatte var behandlet for opioidavhengighet - hun selv inkludert.

- Dypt, dypt kriminelt

Seltzer er klokkeklar:

- Det industrien gjør er dypt, dypt kriminelt. Dette foregår langt inn i styrerom. Noen leger har allerede blitt dømt som narkodealere, med lovens strengeste straff.

I 2019 ble en lege i Virginia, som skrev ut mer enn 500 000 opioidbrukerdoser, dømt til 40 års fengsel. Han skal ha profittert på ulovlige resepter og ledet det påtalemyndigheten kalte en narkotikadistribusjonsring, ifølge New York Times.

Seltzer mener USA har et helsevesen som utelukkende er opptatt av profitt, og er styrt av dem som skal selge medisinen og de som skal selge folk forsikringer.

- Når disse forsikringene går ut, får de ikke lenger opioidpillene. Da kjøper mange heroin på gata i stedet. Dette til narkokartellenes store glede.

Milliardbot

Legemiddelselskapet Purdue Pharma er blant dem som har tatt sin del av ansvaret for opioid-epidemien. I fjor erklærte de seg skyldig i brudd på lover som skal hindre bestikkelser og smøring. Selskapet har i praksis betalt leger for å skrive ut flere resepter på opioidet Oxycontin, ifølge NTB.

Selskapet begjærte seg konkurs etter å ha betalt over 8 milliarder dollar - cirka 77 milliarder kroner - i bøter og erstatninger.

- Ikke bare i Purdue, men også i selskaper som McKinsey - som har lagt strategiene for Purdue - er det toppsjefer som bør sone lange straffer bak murene. Bøter betyr ingenting, sier Seltzer.

Tidligere i år inngikk konsulentselskapet McKinsey et forlik om å betale rundt 5 milliarder kroner for å ha gitt råd til et legemiddelselskap om opioider.

- Bare et mellomledd

Joseph Rannazzisi i det amerikanske narkotikapolitiet (DEA), myndigheten som grep inn overfor distributørene, har kalt de tre aktuelle legemiddelgigantene «kriminelle» og at de «mangler samvittighet», melder Guardian.

Distributørene på sin side hevder de bare er et mellomledd, som ikke bør holdes ansvarlige for epidemien, ifølge Reuters.

- Vi bare gjenspeiler det som skjer i helsevesenet, det er ikke vi som styrer det, framholdt Enu Mainigi, en av Cardinal Health sine advokater på mandag.

Selskapenes advokater avviser påstander om at de skal ha oversett at legemidlene nådde illegale kanaler. Videre hevder de at det ikke er bevist at opioider er et springbrett til heroinbruk, ifølge Reuters.

611 piller per person

West Virginia er staten med høyest andel opioidavhengige i USA. Det skal ha blitt distribuert cirka 1,1 milliarder opioidpiller mellom 2006-2014.

Dette tilsvarer 611 piller per innbygger i West Virginia, påpeker saksøkerne.

Utfallet i saken kan få mye å si for en rekke liknende søksmål i USA. Opioid-produsenter, distributører og apoteker rundt om i landet er saksøkt for til sammen flere titalls milliarder dollar, ifølge NTB.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer