Opioid-rettssak i USA:

Tordner: - Dypt, dypt kriminelt

USAs største legemiddeldistributører er tiltalt for å ha satt i gang epidemien som til nå har kostet 500 000 amerikanere livet.

- KRIMINELLE: Thomas Seltzer har sett opioidepidemien på nært hold. Foto: Jørn Norstrøm / NRK
- KRIMINELLE: Thomas Seltzer har sett opioidepidemien på nært hold. Foto: Jørn Norstrøm / NRK Vis mer
Publisert

Mandag startet rettssaken mot de tre største legemiddeldistributørene i USA.

- De tiltalte solgte et fjell av opioidpiller til vårt samfunn, og ga grobunn for epidemien, sa advokat for det lille fylket Cabell i West Virginia, Paul Farrell, i sitt åpningsinnlegg.

Det er legemiddelgigantene McKesson, AmerisourceBergen og Cardinal Health som anklages for å ha satt i gang den verste opioid-krisa i USAs historie.

De risikerer å måtte punge ut milliarder av dollar om de blir kjent skyldig.

Epidemi

Krisa omtales som en epidemi - misbruk av smertestillende opioidpiller har gjort svært mange avhengige, og krevd nesten 500 000 amerikanske liv de siste 20 åra, ifølge Reuters.

Det er myndighetene i byen Huntington og fylket Cabell i delstaten West Virginia som går til sak mot selskapene. Distributørene anklages for å ha gjort Cabell, med 90 000 innbyggere, til «startgropa for opioid-epidemien som feier over landet», ved å ha oversvømt området med opioid-piller gjennom et tiår.

Ifølge forsvarets ekspertvitner vil de kreve 2,5 milliarder dollar - 20,84 milliarder kroner fra distributørene, ifølge Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer