Opioid-rettssak i USA:

Tordner: - Dypt, dypt kriminelt

USAs største legemiddeldistributører er tiltalt for å ha satt i gang epidemien som til nå har kostet 500 000 amerikanere livet.

- KRIMINELLE: Thomas Seltzer har sett opioidepidemien på nært hold. Foto: Jørn Norstrøm / NRK
- KRIMINELLE: Thomas Seltzer har sett opioidepidemien på nært hold. Foto: Jørn Norstrøm / NRK Vis mer
Publisert

Mandag startet rettssaken mot de tre største legemiddeldistributørene i USA.

- De tiltalte solgte et fjell av opioidpiller til vårt samfunn, og ga grobunn for epidemien, sa advokat for det lille fylket Cabell i West Virginia, Paul Farrell, i sitt åpningsinnlegg.

Det er legemiddelgigantene McKesson, AmerisourceBergen og Cardinal Health som anklages for å ha satt i gang den verste opioid-krisa i USAs historie.

De risikerer å måtte punge ut milliarder av dollar om de blir kjent skyldig.

Epidemi

Krisa omtales som en epidemi - misbruk av smertestillende opioidpiller har gjort svært mange avhengige, og krevd nesten 500 000 amerikanske liv de siste 20 åra, ifølge Reuters.

Det er myndighetene i byen Huntington og fylket Cabell i delstaten West Virginia som går til sak mot selskapene. Distributørene anklages for å ha gjort Cabell, med 90 000 innbyggere, til «startgropa for opioid-epidemien som feier over landet», ved å ha oversvømt området med opioid-piller gjennom et tiår.

Ifølge forsvarets ekspertvitner vil de kreve 2,5 milliarder dollar - 20,84 milliarder kroner fra distributørene, ifølge Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.