Stoltenberg-saken

Tordner: - En farse

Frp-lederen er ikke nådig i sin vurdering av Støres håndtering av Stoltenberg-saken. Hun krever nå at all kommunikasjon legges på bordet, og mener det begynner å lukte kameraderi.

VIL HA KORTENE PÅ BORDE: - Dette ser ille ut, sier Listhaug om Stoltenberg-saken og Støres håndtering av den. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL HA KORTENE PÅ BORDE: - Dette ser ille ut, sier Listhaug om Stoltenberg-saken og Støres håndtering av den. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) står fast ved at han ikke har diskutert jobben som sentralbanksjef med Jens Stoltenberg.

Men temaet ble nevnt allerede i oktober, kunne mediene i går fortelle.

Støre avviser at han har talt usant, men Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke imponert.

- Dette begynner å se ille ut, som et kameraderi. Vi vet det har vært ganske vanlig i Arbeiderpartiet tidligere å fordele verv og posisjoner til sine kamerater, sier Listhaug til Dagbladet.

- Snakket Støre usant da han først beskrev kontakten med Stoltenberg om stillingen som sentralbanksjef?

- Da han svarte på det spørsmålet svarte han motsatt av det han har gjort tidligere. Man kan - for å strekke ut ei hånd - si at han utelot å komme med informasjon, eventuelt har han feilinformert. Det vekker ikke akkurat tillit. Da er spørsmålet hos oss alle; er det mer her som ikke har kommet fram? Nå ønsker vi at alle kort legges på bordet, sier Listhaug videre.

Hun oppsummerer statsministerens håndtering slik:

- Det er lite tillitvekkende når Støre først sier at det ikke har vært noe kontakt, og så plutselig endrer man forklaring og sier «jo, vi hadde en gåtur». Så har det også kommet fram at det var en middag hos Knut Brundtland der Støre også var til stede, der ny sentralbanksjef var et tema.

Kontaktet andre?

Listhaug mener det nå også er naturlig å spørre om Jens Stoltenberg har kontaktet andre i regjeringen også.

- Det begynner å likne en farse når den ene etter den andre må be lovavdelingen i Justisdepartementet om en habilitetsvurdering. Har Trygve Slagsvold Vedum vært i kontakt med Stoltenberg om stillingen? Hvilken annen kontakt har vært mellom regjeringsmedlemmer og Stoltenberg? Det er forhold som nå må komme på bordet, sier hun.

I en uttalelse mandag forklarer Støre at Stoltenberg informerte ham 24. oktober om at han kunne være interessert i stillingen som sentralbanksjef.

«Jeg svarte at det er et tema vi i så fall ikke kan snakke om siden jeg som statsminister vil være inhabil. Siden har vi ikke snakket om eller hatt kontakt om temaet», skriver Støre til TV 2.

Nevnte ikke prat

Denne kontakten unnlot Støre derimot å nevne da NTB intervjuet ham om saken i desember. Dette var fordi den korte praten mellom Støre og Stoltenberg ikke var en samtale, ifølge Støre. Ap-lederen avviser altså ufint spill i kampen om å bli ny sentralbanksjef.

- Det er veldig problematisk, sentralbanken er svært viktig for Norge og at de har så tette bånd gjør at man kan stille spørsmål underveis og sette spørsmålstegn ved uavhengigheten, sier Frp-lederen.

- Jeg ønsker å vite om det har vært annen kommunikasjon rundt ansettelsen av ny sentralbanksjef, sier Listhaug videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer