Tordner: - En sørgelig affære

Vy vant kampen om Bergensbanen. Men det er langt fra alle som mener det burde ha vært noen kamp i det hele tatt.

VANT; Vy har vunnet anbudsrunden for det som kalles Trafikkpakke Vest, som omfatter togstrekningene Oslo S – Bergen, Bergen – Voss – Myrdal og Bergen – Arna.  Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
VANT; Vy har vunnet anbudsrunden for det som kalles Trafikkpakke Vest, som omfatter togstrekningene Oslo S – Bergen, Bergen – Voss – Myrdal og Bergen – Arna. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 12 i dag ble det klart at Vy har vunnet kampen om Bergensbanen, i konkurranse mot SJ og Tide/Arriva.

- Vinneren er den som har vært best på både pris og kvalitet i anbudsrunden, og vinneren er Vy tog, sa jernbanedirektør Kirsti Slotsvik under en pressekonferanse.

Det som er spesielt med denne anbudsrunden er at anbudsvinneren må punge ut for å kjøre på strekningen, påpekte Slotsvik. Under pressekonferansen kom det fram at Vy må betale 2,2 milliarder kroner for å kjøre på strekningene. Arriva og SJ bød henholdsvis 400 millioner og 1,8 milliarder kroner.

Statlig eide Vy skal altså nå betale staten 2,2 milliarder kroner, for å få lov til å kjøre tog på de statlig eide skinnene som strekker seg fra Bergen til Oslo.

Totalt vil staten spare fire milliarder kroner på at Vy nå skal betale for å kjøre tog på strekningene i Vest, hevder samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

- Å bryte opp monopol gir resultat. Etter tre år med jernbanereform har monopolisten Vy utviklet seg til å bli et selskap som tåler internasjonal konkurranse, sier Dale i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer