Tordner: - Respektløst!

En rekke profilerte aktører i norsk serveringsbransje tar et kollektivt oppgjør med myndighetene.

KREVER GREP: Torill Renaa krever kraftfulle krisepakker på vegne av hele bransjen. Her avbildet sammen med ektemann og kollega, den prisbelønnede kokken Sven Erik Renaa. Foto: Ole Martin Wold / NTB
KREVER GREP: Torill Renaa krever kraftfulle krisepakker på vegne av hele bransjen. Her avbildet sammen med ektemann og kollega, den prisbelønnede kokken Sven Erik Renaa. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert

- Atter en gang stenger de oss ned, uten en klar løsning på plass først. Det er en voldsom belastning for alle som blir berørt, sier Torill Renaa til Børsen.

Den siste uka har mørklagte restauranter og barer satt sitt preg på bybildet over hele landet. Det ene serveringsstedet etter det andre har stengt dørene, og mange går nå en usikker framtid i møte. Bakteppet er at regjeringen igjen strammet kraftig inn på de nasjonale tiltakene mandag.

Dette rammer særlig restaurant- og utelivsbransjen knallhardt - nok en gang.

- Vi stenger dørene til våre fire restauranter lørdag, og dermed blir 35 ansatte permittert, sier James Ian Maxwell Stuart, kjøkkensjef og daglig leder ved anerkjente spisesteder som Cru, Ludo og Coucou, til Børsen.

- Vi har prøvd å holde folk i jobb, men fra tirsdag til onsdag - da skjenkestoppen ble innført - mistet vi 90 prosent av omsetninga, fortsetter han.

STENGER DØRENE: James Ian Maxwell Stuart, kjøkkensjef og daglig leder ved anerkjente spisesteder som Cru, Ludo og Coucou. Foto: Privat
STENGER DØRENE: James Ian Maxwell Stuart, kjøkkensjef og daglig leder ved anerkjente spisesteder som Cru, Ludo og Coucou. Foto: Privat Vis mer

Gikk i svart

Stuart og Renaa er blant flere som mener at bristepunktet er nådd. Det er derfor varslet at flere hundre ansatte innenfor norsk serveringsbransje skal samles til demonstrasjon utenfor Stortinget lørdag formiddag.

Ikledd kokke- og servitøruniformer, er målet å sørge for bedre kompensasjonsordninger til restaurant-, bar- og utelivsnæringa.

Bak initiativet står en rekke tungvektere, deriblant ovennevnte Stuart, i tillegg til den velrenommerte kokken Terje Ommundsen - og Torill Renaa hos Renaa Restauranter.

Sistnevnte gjennomførte en demonstrasjon, lik den som er varslet i Oslo, i hjembyen Stavanger torsdag kveld.

- Vi var over hundre personer som stilte på bare få timers varsel. De restaurantene som holdt åpent, markerte også ved å stenge lyset i fem minutter og at de ansatte stilte seg utenfor, sier Torill Renaa til Børsen.

Klar beskjed til Støre

Hun mener situasjonen er kritisk, og har en klar beskjed til statsminister Jonas Gahr Støre:

- Du må gjerne ta alkoholen fra oss, men da må du trygge de ansatte ved å ha en løsning klar. Ap har slagordet «Nå er det vanlige folks tur», men dette er rett og slett respektløst overfor arbeidsfolk! Nå har du en gyllen mulighet til å være en sterk leder; vær det.

Cru-sjefen Stuart istemmer:

- Det er mye frustrasjon og sinne som bygger seg opp i bransjen akkurat nå. Mange føler at de ikke blir hørt. Vi kommer med forslag til løsninger, vi holder alle anbefalte regler, og gjør som vi får beskjed om. Så er dette «gaven» vi får i retur.

- Hardt

Regjeringen la tirsdag fram flere forslag til økonomiske krisepakker for bedrifter som blir rammet av de strenge coronatiltakene. Stuart mener likevel at næringa ikke har blitt hørt på sine viktigste ønsker.

TILTAK: Regjeringen presenterte torsdag nye regionale tiltak i Oslo og flere kommuner i Viken og Innlandet. Tiltakene blir gjeldene fra midnatt natt til fredag 3. desember. Vis mer

- Det er ingen restauranteiere som har et problem med å bli stengt ned, dersom det kan bidra til at vi alle kan leve som normalt igjen. Men jeg reagerer på måten dette blir gjort på. Vi vet det er krevende og at situasjonen endrer seg raskt. Men når tiltakene treffer særlig vår bransje så hardt som de gjør nå, hadde det vært fint med en «heads up», slik at vi kunne forberedt oss, sier Stuart og fortsetter:

- Hvis det ikke går, må man sørge for en rask avklaring på treffsikre krisepakker.

- Holder ikke pusten

Han etterlyser - som så mange andre - full lønnskompensasjon.

- Etter min mening, når vi i prinsippet blir fratatt muligheten til å jobbe og dermed mister levebrødet vårt, så bør bedriftene kompenseres hundre prosent. Det inkluderer full lønnskompensasjon.

Fredag ettermiddag er det varslet at regjeringen skal legge fram sitt forslag til lønnsstøtteordning, som har vært etterlyst av mange.

- Vi venter i spenning på hva som skal komme, men jeg holder ikke pusten.

Krever respekt

- Kan du utdype det?

- Hvis vi får dekket hundre prosent av lønnskostnadene, så kan alle slappe av og vite at de kan betale regningene sine den kommende tida. Alt under dette, er ikke godt nok. Du kan jo tenke deg; Hvis alle i Norge mistet 20 prosent av lønnen sin over natta, ville det blitt fullstendig krisestemning.

- Vi håper derfor at myndighetene stiller opp for alle som er rammet av dette - også i andre bransjer. Vi ber bare om å bli behandlet med respekt. Det handler også om tillit til bransjen. Hvorfor skal en 20-åring velge kokkeyrket, bli servitør, eller jobbe innen reiseliv, når dette er situasjonen du kan havne i?

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer