Huk

Tordner: - Utrolig pussig

Kremeiendom på Oslos beste vestkant står tom og forfaller. Det får Oslo Høyre til å se rødt.

SEIG PROSESS: Hukodden Strandrestaurant - som eies av Oslo kommune - har stått ubrukt i flere år. Forfallet er betydelig, og nå reagerer flere på at eiendommen står ubrukt. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SEIG PROSESS: Hukodden Strandrestaurant - som eies av Oslo kommune - har stått ubrukt i flere år. Forfallet er betydelig, og nå reagerer flere på at eiendommen står ubrukt. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er en skam at kanskje Oslos fineste restaurantbeliggenhet har blitt offer for manglende kommunale prioriteringer. Så vanskelig kan det virkelig ikke være, tordner Nicolai Øyen Langfeldt, nestleder i Høyres bystyregruppe og nestleder av Samferdsels- og miljøutvalget.

Søndag omtalte Børsen det betydelige forfallet på Hukodden Strandrestaurant i Bygdøy-skjærgården. Sjøperla - som i sin tid ble omtalt som en «kjendismagnet med høy St. Tropez-faktor» - har stått tom i snart tre år og har behov for omfattende rehabilitering.

Foreløpig vet ingen når bygget kan åpnes for publikum igjen.

- Må være mulig

Langfeldt mener det er hårreisende at byrådet ennå ikke har klart å hoste opp en forpliktende plan for hva de vil med strandperlen.

Han trekker fram Ingierstrand Bad Restaurant som sto tom og forfalt i mange år. Så kom det forrige byrådet - med Høyre i spissen - på banen og rehabiliterte bygningen. I dag driftes spisestedet av en privat aktør og er populært for blant annet bryllup og andre arrangementer.

HERJET BYGG: Hukodden står på Byantikvarens gule liste over verneverdige bygg. På 1950-tallet ble bygget omgjort til strandrestaurant og har fungert som dette - fram til 2019. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HERJET BYGG: Hukodden står på Byantikvarens gule liste over verneverdige bygg. På 1950-tallet ble bygget omgjort til strandrestaurant og har fungert som dette - fram til 2019. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Det andre eksempelet Ekebergrestauranten - som ble solgt til Christian Ringnes og Eiendomsspar AS for 15 millioner i 2001. Bygget var falleferdig, men ble i løpet av noen år fullstendig rustet opp og på ny åpnet for publikum.

- Et av disse to alternativene må det være mulig å gjenskape for Hukodden, mener Langfeldt.

- Ergrer seg

Da Børsen stilte spørsmål om det kunne være aktuelt å selge Hukodden til en privat aktør, opplyste Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) - som har forvaltningsansvaret for bygget - at det «foreligger ingen planer om å selge».

- Jeg tror det er svært få som benytter seg av Ekebergrestauranten som ergrer seg over at det ikke er kommunen som eier bygget - for å si det på den måten, fortsetter Langfeldt.

- Hvor er det skoen trykker, tenker du?

- Jeg tror Oslo kommune har en eiendomsmasse som er ganske stor, og en portefølje som består av mange prosjekter. Dette fører igjen til et vedlikeholdsetterslep. Det krever tøffe prioriteringer når man skal bevilge penger til vedlikehold, og i den konkurransen framstår det som om Hukodden ikke har nådd opp.

- Utrolig

På samme tid som Hukodden forfaller, har Bymiljøetaten satset millioner på å reise et splitter nytt servicebygg få meter unna - som inneholder offentlige toaletter, livreddergarderobe og kafé.

Det får flere til å reagere - inkludert Langfeldt.

REAGERER: Nicolai Øyen Langfeldt, nestleder i Høyres bystyregruppe og nestleder av Samferdsels- og miljøutvalget. Foto: Nicolas Tourrenc
REAGERER: Nicolai Øyen Langfeldt, nestleder i Høyres bystyregruppe og nestleder av Samferdsels- og miljøutvalget. Foto: Nicolas Tourrenc Vis mer

- Det ser jo helt utrolig pussig ut at man har et lokale på en indrefilet-plassering, så velger man å prioritere et nytt servicebygg få meter unna. Jeg tviler ikke på at mange kan få glede av dette, men kontrasten blir så utrolig tydelig.

Høyre etterlyser nå fremdrift og konkrete planer slik at eiendommen igjen kan være til nytte for publikum.

- Jeg tror ikke Oslo kommune har et annet valg enn å be om hjelp fra andre. Enten i form av å selge Hukodden, eller å inngå en langvarig driftsavtale med en privat aktør som kan restaurere og vedlikeholde stedet.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Begrensninger

Børsen har lagt fram kritikken fra Langfeldt til Oslo kommune. I en e-post skriver byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG), følgende:

- Tidligere Hukodden strandrestaurant har en fantastisk beliggenhet og vi er i gang med å finne ny mulig bruk av bygget. Først må vi kartlegge byggets tilstand og vurdere hva, og ikke minst hvor mye, som må settes i stand. Det er vi i gang med og bygget er dessverre i dårlig forfatning. Men det er mange muligheter for bruk her på sikt, selv om kommuneøkonomien selvfølgelig setter noen begrensninger, slik Langfeldt også peker på.

Da Børsen var i kontakt med EBY, forrige uke, opplyste etaten at de i løpet av våren har kartlagt byggets tilstand.

Kartleggingen bærer bud om at det neppe blir mulig å løfte champagneglasset på Hukoddens terrasse i nærmeste framtid.

- Vi er ikke der at vi kan sette en prislapp på tiltakene, men ut fra det vi vet så langt ser det ut til at kostnadene med istandsetting vil bli betydelige, sa Lena Nesset, kommunikasjonssjef i Eiendoms- og byfornyelsesetaten, til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer