Klarna:

Tordner etter masseoppsigelser: - Skremmende

Mandag kom beskjeden om at Klarna kutter 700 årsverk. Det faller ikke i god jord blant betalingstjenestens ansatte.

REAGERER: De ansatte i betalingstjenesten Klarna går en ukjent framtid i møte. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock/NTB
REAGERER: De ansatte i betalingstjenesten Klarna går en ukjent framtid i møte. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Mandag gikk toppledelsen i betalingstjenesten Klarna ut og sa at de vil kutte staben sin med 10 prosent, som tilsvarer 700 årsverk.

Bakgrunnen for masseoppsigelsene er at det den siste tida har vært et kjølig marked for raskt voksende teknologiselskaper. I første kvartal i år ble Klarnas underskudd før skatt på rundt 2,5 milliarder svenske kroner, en økning på nesten 220 prosent sammenlikna med fjoråret, ifølge Dagens Nyheter.

- Angstfylt

Det var på et stormøte mandag at selskapets gründer og toppsjef Sebastian Siemiatowski ga den dystre beskjeden til sine ansatte. Ifølge Businessinsider var det via en forhåndsinnspilt video at Siemiatowski kom med nyheten.

Sen Kanner, klubbleder i Unionen, fagforbundet der 700 av Klarnas ansatte er medlemmer, forteller til Dagens Nyheter at stormøtet var opprørende for de ansatte.

- Alle ble veldig urolige, og ga oss feedback om at det var skremmende og angstfylt. Beskjeden var at de skulle få vite om de får sparken eller ikke innen tre dager, sier hun til avisa.

KUTTER ANTALL ANSATTE: Gründer i betalingstjenesten Klarna, Sebastian Siemiatowski. Her fra 2016. Foto: Reuters/Mia Shanley/NTB
KUTTER ANTALL ANSATTE: Gründer i betalingstjenesten Klarna, Sebastian Siemiatowski. Her fra 2016. Foto: Reuters/Mia Shanley/NTB Vis mer

Hun forventet ikke at selskapet ville gå til det skrittet å si opp så mange.

Selv om selskapets kontor nå er åpent, var det mange som fikk beskjeden på hjemmekontoret gjennom venner eller bekjente, eller gjennom nyhetene, ifølge klubblederen.

- Mange kjente på at det var veldig upersonlig, sier hun.

Ingen tariffavtale

Hun er bekymret over at Klarna ikke har en tariffavtale for sine ansatte, og forteller at fagforbundet ikke ble informert om oppsigelsene i forkant av stormøtet mandag.

- Akkurat nå inviteres mange inn i møter for å høre om de har fått sparken. Men vi oppmuntrer alle til å ikke skrive under på noe enda. Vi prøver å få mer informasjon og klarhet, sier Kanner.

Filippa Bolz fra Klarnas kommunikasjonsavdeling, sier at ingen av de ansatte har fått sparken ennå.

- Foreløpig håper vi på at vi blir enige med de ansatte det gjelder. Skulle det oppstå permittering, vil det bli håndtert i henhold til lover og regler, sier hun til Dagens Nyheter.

- Utrolig trist

Onsdag kom også selskapets gründer, Sebastian Siemiatowski, på banen. Til Dagens Nyheter sier han at selskapet ikke tar lett på kuttene.

- Det er utrolig trist å måtte si at man skal skilles fra dem man har jobba med. Det er veldig utfordrende, sier han til avisa.

På spørsmål om hvorfor selskapet ikke har en tariffavtale, svarer gründeren at Klarna er et «annerledes selskap».

- Hos Klarna jobber det noen tusen supertalenter. De har vært tydelige på at de forventer et miljø der de selv får forhandle sine forutsetninger og lønn, sier han.

Han håper kuttet i antall ansatte skal være det som skal til for å få Klarna til å snu den negative trenden.

- Vi gjør dette med en langsiktig tanke om at vi må tenke nytt. Vi må sørge for at rett person er på rett plass, og omprioritere det vi investerer i og tanker om virksomhet og lønnsomhet. Vi prøver å gjøre det langsiktig, det vi i alle fall ønsker å unngå er å måtte komme med en slik beskjed igjen, sier han.

Teknologiselskaper som Trustly, Storytel og Kry har allerede måttet kutte kraftig i Sverige i det siste. Det er ikke kjent om oppsigelsene i Klarna vil gå ut over selskapets norske ansatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer