Nå innføres lakseskatten:

Tordner mot egen regjering: - Feil

I dag trer den mye omdiskuterte grunnrenteskatten i kraft. Både Sjømat Norge og Arbeiderpartiets fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, ber regjeringen innstendig om å utsette.

BER OM UTSETTELSE: Tore O. Sandvik (t.v.) vil utsette innføring av lakseskatten. Her med Jonas Gahr Støre. Foto: Ned Alley / NTB
BER OM UTSETTELSE: Tore O. Sandvik (t.v.) vil utsette innføring av lakseskatten. Her med Jonas Gahr Støre. Foto: Ned Alley / NTB Vis mer
Publisert

- Grunnrente på havbruk er riktig, men den skisserte modellen er feil og gir utilsiktede virkninger, sier Arbeiderpartiets fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, til Dagbladet.

I dag trer den mye omdiskuterte grunnrenteskatten, gjerne omtalt som lakseskatten, i kraft.

Dette skjer til tross for at utformingen av skatten skal gjennom en lengre prosess med en høringsfrist 4. januar, før forslaget deretter skal sendes til Stortinget mot våren.

Sjømatnæringen har gjentatte ganger advart mot både dagens forslag til utforming og det å innføre en skatt før det er enighet om utformingen.

Nå ber både Sandvik og Sjømat Norge - nok en gang - regjeringen om å avvente situasjonen.

Foreslår alternativ

- Det norske samfunnet har bidratt til lakseeventyret med velferd, veier, skoler og forskning. Derfor er det viktig og riktig at de også betaler skatt på de ekstraordinære inntektene de har hatt de siste åra, sier Sandvik, før han kommer med et klart men:

- Men vi må ikke velge modeller som setter arbeidsplassene på land i fare. Det er ingen selvfølge at fisken går via land til annet enn slakting i Norge. Det er viktig å forstå.

KRITISK: Tore Onshuus Sandvik (Ap) er fylkesordfører i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KRITISK: Tore Onshuus Sandvik (Ap) er fylkesordfører i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Tidligere i desember foreslo Trøndelag fylkesting å utsette modellen, men å ta inn grunnrenten for neste år gjennom en midlertidig økning i produksjonsavgiften.

De mener dette er en kjent ordning som gir grunnrenteinntekt for staten samtidig som den gir forutsigbarhet for næringslivet.

- Vi må føre en forutsigbar næringspolitikk. Det blir grunnrente, men vi bør ikke innføre modellen før de som skal betale vet hvordan modellen blir, sier Sandvik og fortsetter:

- Få partene opp av skyttergravene og land et bredt forlik over blokkene i Stortinget som står seg over valg. Det er forutsigbart. Det er trygt. Det er slik vi i Arbeiderpartiet er kjent for å drive næringspolitikk, sier Sandvik.

Advarer

Sandvik understreker at Arbeiderpartiet har vært en pådriver for utviklingen av havbruket, og at det ikke var noen selvfølge at vi skulle få ringvirkninger og arbeidsplasser på land.

- Rett før valget i 2003, da jeg ble Fylkesordfører for første gang, flagga Marine Harvest ut 150 arbeidsplasser innen foredling fra Frøya. Siden har vi jobba møysommelig og langsiktig sammen med næringen for å sikre både lønnsomhet og arbeidsplasser på land. Det har vi lyktes med i fellesskap, sier Sandvik.

Han får støtte fra Sjømat Norge.

- Vi har helt siden regjeringens annonsering av skatten advart mot konsekvensene av å innføre den med tilbakevirkende kraft og uten dialog med fagforeningene og næringen, samt en skikkelig konsekvensutredning, sier næringspolitisk sjef i Sjømat Norge, Peder Egseth, til Dagbladet Børsen.

Han var før regjeringsskiftet statssekretær for Erna Solberg (H).

Både Egseth og Sandvik påpeker at det er en uvanlig praksis å innføre en skatt før innretningen er avklart.

- I Norge har vi lang tradisjon for bredt forankrede skatteforlik i Stortinget som sikrer nødvendig forutsigbarhet for næringslivet. I denne, og flere andre saker i høst, har regjeringen valgt å se vekk fra denne styringstradisjonen, sier Egseth.

Han mener konsekvensene er at oppdrettere er satt i en svært vanskelig og uoversiktlig situasjon, og påpeker at investeringer for 35 milliarder kroner enten er nedskalert, utsatt, eller satt på hold, og at flere er blitt permittert.

BER REGERINGEN SNU: Peder Weidemann Egseth er næringspolitisk sjef i Sjømat Norge. Han ber regjeringen avvente grunnrenteskatten til det er enighet omkring modellen. Foto: Sjømat Norge
BER REGERINGEN SNU: Peder Weidemann Egseth er næringspolitisk sjef i Sjømat Norge. Han ber regjeringen avvente grunnrenteskatten til det er enighet omkring modellen. Foto: Sjømat Norge Vis mer

- Vi håper regjeringen ser konsekvensene av å hasteinnføre en tredobling av skattenivået på norsk havbruk, og heller utsetter prosessen. At de tar seg bedre tid til å finne riktig modell for merbeskatning av næringen, slik det er tradisjon for i Norge, fortsetter Egseth.

Takker for innspill

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har gjentatte ganger avvist at det er aktuelt å utsette datoen for når grunnrenteskatten vil tre i kraft. Det samme har fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Det er statssekretær i Finansdepartementet, Lars Vangen (Sp), som svarer Dagbladet på vegne av regjeringen.

- Vi er fornøyd med at det har kommet mange innspill i høringsrunden. Alle som har innspill til forslaget, oppfordres til å komme med disse innen 4. januar 2023. Alle høringsinnspillene vil vurderes av regjeringen før det legges fram et endelig lovforslag for Stortinget. Før det er det ikke naturlig for oss å kommentere de ulike innspillene, sier Vangen.

Dagbladet får ikke svar på spørsmålet om det likevel kan være aktuelt å utsette datoen for når grunnrentebeskatningen trer i kraft.

Fiskeridepartementet viser til svaret fra Finansdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer