Tordner mot eliten: - Uakseptabelt

Sperrede veier, oppskårne bildekk, eks-statsledere på pandemiflukt og skjellsord som hagler. Hyttekrangelen som har ført til en nasjonal debatt er på ingen måte noe særnorsk fenomen.

FLOKKET TIL ØYA: Over natta hadde innbyggertallet på den franske paradisøya Noirmoutier nær doblet seg til 20 000. Det vekket et voldsomt sinne hos deler av lokalbefolkningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FLOKKET TIL ØYA: Over natta hadde innbyggertallet på den franske paradisøya Noirmoutier nær doblet seg til 20 000. Det vekket et voldsomt sinne hos deler av lokalbefolkningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da regjeringen for tre uker siden innførte de strengeste og mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid, reagerte titusener av nordmenn med å pakke bilen full av dopapir og mat før de peilet ut en kurs mot hytta.

Men ute i mange av landets små hyttekommuner ble lokalbefolkning og ordførere skremt av tanken på at hytteturistene fra andre deler av landet skulle mangedoble befolkningen i kommunene, og sprenge den lokale sykehuskapasiteten, mens en pandemi bredde seg over landet.

Statsminister Erna Solberg advarte om at det handlet om å «ivareta liv og helse», før regjeringen så seg nødt til å innføre et hytteforbud.

STRENG: Statsminister Erna Solberg kom onsdag ettermiddag med en kraftig oppmodning til norske hytteeiere som har åpenlyst gitt uttrykk for å ville omgå hytteforbudet. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV Vis mer

Så seint som onsdag denne uka kom Solberg med en kraftig oppmoding til norske hytteeiere som har sagt at de vil omgå hytteforbudet.

- Det er mange nordmenn som tror at de kan sette seg over smittevernregler og ikke forstår alvoret i situasjonen, sa statsministeren, før hun ba de som fortsatt hadde planer om å ta seg til hytta om å løfte blikket:

- Se på resten av samfunnet. Det er ikke et forferdelig stort offer å være hjemme, ta turen her hjemme, istedenfor å utfordre. Jeg vet at nordmenn er opptatt av egen frihet og selvstendighet, men dette er rett og slett tida for å vise samhold, sa statsministeren.

Men hvis du trodde at den mye omtalte hyttekrangelen under coronapandemien er et særnorsk fenomen, så tar du grovt feil.

- En invasjon

Også på den franske tidevannsøya Noirmoutier, økte bekymringen blant ferieparadisets fastboende i takt med myndighetenes tiltak i hovedstaden.

For da ryktene om at hele landet kunne komme til å bli stengt ned i et forsøk på å slå ned coronasmitten, flyktet horder av franskmenn fra steder som nettopp Paris - til deres ferieboliger på landet.

De rundt 10 000 fastboende på den franske tidevannsøya Noirmoutier opplevde det de beskriver som en invasjon, ifølge The New York Times.

Den lokale ordføreren Noël Faucher forsøkte å sperre den eneste brua fra fastlandet, men fikk streng beskjed fra nasjonale myndigheter om at det ville være ulovlig. Cyrille Vartanian, som er en av seks leger på øya, sier til avisa at de følte seg maktesløse i møtet med strømmen av mennesker.

- Økende gap

Over natta hadde øyas innbyggertall nær doblet seg til 20 000, og aktiviteten økte betraktelig. Folk flokket til strendene og syklet eller jogget i gatene.

Som et umiddelbart og tydelig svar ble dekkene på rundt seks biler med Paris-skilter skåret opp.

- Oppførselen deres var uakseptabel. Det var som om de var her på ferie, sier lokalinnbygger Frédéric Boucard til avisa.

Ved månedsskiftet var det rundt 70 mistenkte tilfeller av coronavirus på ferieøya, ifølge avisa.

Avisa viser til at den store «flukten» til hytter og ferieboliger har antent et sinne over noe coronapandemien har tydeliggjort: «Det stadig økende gapet mellom fattig og rik».

- Den sosiale eliten har alltid hatt en fot i byen og en på landet. Det å forlate byen når en epidemi kommer, har alltid vært hovedregelen, sier Jean Viard, en sosiolog ved Frankrikes nasjonale forskningssenter (CNRS), til avisa.

- BLIR SPRØ: Corona-situasjonen kan bli litt mye for mange. For Espen fra Tromsø, tippa det over da han skulle måke snø. Vis mer

Konge-karantene

Er du profilert som over gjennomsnittet godt bemidlet, kongelig eller kanskje en Hollywood-kjendis? Da må du regne med at offentligheten følger ekstra nøye med på hva du gjør i disse dager.

Det har den kontroversielle thailandske «skandalekongen» Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun (67) fått merke.

Det er kanskje ikke spesielt oppsiktsvekkende at den thailandske kongen har valgt å isolere seg, i likhet med veldig mange andre, for å unngå å bli smittet av coronaviruset. Flere enn ett øyebryn ble imidlertid hevet da stedet for denne isolasjonen ble kjent.

NY TID: Kongen av Thailand, Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, er en kontroversiell skikkelse. Foto: Chaiwat Subprasom / SOPA Images / REX / NTB Scanpix
NY TID: Kongen av Thailand, Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, er en kontroversiell skikkelse. Foto: Chaiwat Subprasom / SOPA Images / REX / NTB Scanpix Vis mer

For i Tyskland har alle landets hoteller blitt beordret å stenge. Likevel vil du fortsatt kunne se lys i vinduene på luksushotellet Grand Hotel Sonnenbichl i alpebyen Garmisch-Partenkirchen. Hotellet har nemlig fått spesialtillatelse til å holde åpent for den thailandske kongen og et reisefølge på flere titalls personer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den tyske tabloidavisa Bild går ett skritt lenger og hevder at rundt 20 medlemmer av reisefølget er kongens konkubiner. Nyheten er ikke kommentert av kongehuset.

Ifølge Reuters var en thaispråklig emneknagg, som kan oversettes til #HvorforBehøverViEnKonge?, brukt mer enn 1,2 millioner ganger i løpet av 24 timer forrige helg.

Det er oppsiktsvekkende i et land hvor fornærmelser mot kongehuset kan resultere i en straff på 15 år i fengsel.

IKKE VELKOMMEN: Da Bjørn Kirkeby kom hjem fra Thailand, fikk han ikke lov å flytte inn i leiligheten han leier før han var ferdig med karantenen. Da måtte han sitte i bilen. Video: Monsen / Delebekk Vis mer

Milliard-yacht

En annen representant for verdenseliten, som har høstet krass kritikk for sine grep for å unngå coronasmitte, er den amerikanske mangemilliardæren og DreamWorks-grunnleggeren David Geffen (77), som nylig delte et innlegg med sine 84 000 følgere på Instagram.

«Solnedgangen i går kveld. Isolert i Grenadinene for å unngå viruset. Jeg håper alle unngår viruset», skrev Geffen til et bilde av luksusyachten «Rising Sun» - hvor han tilbringer dagene i isolasjon. Yachten kostet ifølge Forbes i overkant av seks milliarder kroner.

Målet med innlegget var angivelig å la følgerne vite at han føler med dem under den krevende isolasjonen mange nå gjennomgår. Resultatet var en flodbølge av latterliggjørende og hatefulle meldinger i sosiale medier.

«David Geffen sender en tydelig beskjed. Dere stakkars tullinger kan ha det så godt. Det er fantastisk å være rik! Se på meg!», skrev aksjeanalytiker Sven Henrich på Twitter.

MILLARD-YACHT: «The Rising Sun» er 138 meter lang og er blant verdens desidert største yachter. Den kostet angivelig rundt to milliarder kroner å bygge, men ble sist solgt til Geffen for rundt sju milliarder kroner. Foto: Armando Pietrangeli / REX / NTB Scanpix
MILLARD-YACHT: «The Rising Sun» er 138 meter lang og er blant verdens desidert største yachter. Den kostet angivelig rundt to milliarder kroner å bygge, men ble sist solgt til Geffen for rundt sju milliarder kroner. Foto: Armando Pietrangeli / REX / NTB Scanpix Vis mer

«Dette er grunnen til at folk hater de jævla milliardærene. Hvis du klarer å komme deg unna, supert. Men bare hold kjeft om det, og bruk filantropien til å i stillhet hjelpe alle de som ikke kan det», skriver Barry Graubart.

Geffen er ifølge Forbes god for 7,8 milliarder dollar, og er viden kjent som en filantrop. Gjennom en stiftelse i eget navn har han sørget for at milliardsummer har gått til veldedige formål - som helseklinikker og legeutdanningen ved universitetet UCLA.

Dette bakteppet gjorde imidlertid lite for å begrense stormen han opplevde i sosiale medier forrige uke. Mangemilliardæren valgte seinere å slette innlegget, men altså ikke før det hadde rukket å vekke global oppmerksomhet for hvordan noen av verdens rikeste mennesker oppfører seg under krisen.

«Innen lørdag hadde lyden av innbyggere med høygafler blitt så overveldende for Geffen, at han valgte å gjøre det mest fornuftige han har gjort hele dagen: Han satt Instagram-profilen sin til privat», skriver Forbes-redaktør Abram Brown.

Flyktet til feriehus

Spanias tidligere statsminister José María Aznar og kona Ana Botella - som er tidligere ordfører i Madrid - har også måttet tåle krass kritikk i både sosiale og tradisjonelle medier i Spania.

Kritikken kom da den spanske avisa ABC meldte at paret hadde pakket koffertene og dratt fra Madrid til maktparets feriebolig i Marbella. «Flukten» fant sted samme dag som den spanske hovedstaden stengte ned alle skoler og universiteter, og bare tre dager før landet innførte en nasjonal karantene.

DRO PÅ «HYTTA»: Spanias tidligere statsminister José Maria Aznar og kona (tidligere ordfører i Madrid) Ana Botella, har begge fått krass kritikk for å ha flyktet til ferieboligen i forbindelse med coronautbruddet i Spania. Foto: Alberto Simon / REX / NTB Scanpix
DRO PÅ «HYTTA»: Spanias tidligere statsminister José Maria Aznar og kona (tidligere ordfører i Madrid) Ana Botella, har begge fått krass kritikk for å ha flyktet til ferieboligen i forbindelse med coronautbruddet i Spania. Foto: Alberto Simon / REX / NTB Scanpix Vis mer

Vil kjøpe respiratorer

Som Børsen tidligere har omtalt kan «isolasjon» for noen av verdens rikeste mennesker bety noe helt annet enn det gjør for allmuen: coronatester i utlandet, private leger, personlige legemidler og underjordiske gjemmesteder, er bare noen eksempler på hvordan de superrike har forberedt seg på pandemien.

Mens millioner av amerikanere har mistet jobben, og sliter med å betale for nødvendige medisiner eller for å få råd fra en lege, finnes det eksempler på velstående mennesker som tar med seg personlige leger eller sykepleiere om bord i sine privatfly på vei til ferieboligen. Alt dette for å vite at man kan behandles der, i tilfelle de blir smittet.

Sykehus verden over, som i disse dager jakter desperat på helt nødvendig utstyr for å kunne behandle syke og beskytte sine ansatte, møter også konkurranse fra rike mennesker som vil kjøpe det samme utstyret, ifølge New York Times.

CORONAVIRUS: Elijah og de fem andre søsknene hans måtte ta farvel med moren gjennom en walkie-talkie. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Ifølge Chris Kiple, administrerende direktør i selskapet Ventec - som produserer respiratorer, forteller at han har blitt kontaktet av «et antall rike individer» som forsøker å kjøpe respiratorer til seg selv, som en nødplan dersom det amerikanske helsesystemet kollapser, skriver avisa.

I Storbritannia har nasjonale helsemyndigheter opplevd enorm pågang fra «veldig velstående mennesker» som har spurt om de kan betale for privat testing for coronaviruset.

En annen trend i tiden er at etterspørselen etter privatfly har skutt i været. Eieren av privatfly-utleieren Southern Jet i USA, Jerod Davis, fortalte i begynnelsen av mars om en tidobling av etterspørselen etter privatfly.

- Etterspørselen er så stor at ikke alle får leid, sa han i et intervju med magasinet Slate.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer