Tordner mot eliten: - Uakseptabelt

Sperrede veier, oppskårne bildekk, eks-statsledere på pandemiflukt og skjellsord som hagler. Hyttekrangelen som har ført til en nasjonal debatt er på ingen måte noe særnorsk fenomen.

FLOKKET TIL ØYA: Over natta hadde innbyggertallet på den franske paradisøya Noirmoutier nær doblet seg til 20 000. Det vekket et voldsomt sinne hos deler av lokalbefolkningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FLOKKET TIL ØYA: Over natta hadde innbyggertallet på den franske paradisøya Noirmoutier nær doblet seg til 20 000. Det vekket et voldsomt sinne hos deler av lokalbefolkningen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da regjeringen for tre uker siden innførte de strengeste og mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid, reagerte titusener av nordmenn med å pakke bilen full av dopapir og mat før de peilet ut en kurs mot hytta.

Men ute i mange av landets små hyttekommuner ble lokalbefolkning og ordførere skremt av tanken på at hytteturistene fra andre deler av landet skulle mangedoble befolkningen i kommunene, og sprenge den lokale sykehuskapasiteten, mens en pandemi bredde seg over landet.

Statsminister Erna Solberg advarte om at det handlet om å «ivareta liv og helse», før regjeringen så seg nødt til å innføre et hytteforbud.

Så seint som onsdag denne uka kom Solberg med en kraftig oppmoding til norske hytteeiere som har sagt at de vil omgå hytteforbudet.

- Det er mange nordmenn som tror at de kan sette seg over smittevernregler og ikke forstår alvoret i situasjonen, sa statsministeren, før hun ba de som fortsatt hadde planer om å ta seg til hytta om å løfte blikket:

- Se på resten av samfunnet. Det er ikke et forferdelig stort offer å være hjemme, ta turen her hjemme, istedenfor å utfordre. Jeg vet at nordmenn er opptatt av egen frihet og selvstendighet, men dette er rett og slett tida for å vise samhold, sa statsministeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer