LO-bomba:

Tordner mot LO-forslag: - Gud forby

I forkant av valget i 2021 gikk flere milliardærer ut og advarte mot SV i regjering. Nå reagerer rikingen Jan Petter Sissener på LOs krav om nettopp det.

TYDELIG BESKJED: Investor og milliardær Jan Petter Sissener er ikke positiv til å få SV inn i regjering. Foto: Erlend Aas / NTB
TYDELIG BESKJED: Investor og milliardær Jan Petter Sissener er ikke positiv til å få SV inn i regjering. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

Mandag kom LO-leder Peggy Hessen Følsvik med et uvanlig krav: Dagens regjering må utvides med SV til flertallsregjering.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var informert om Følsviks krav på forhånd. Umiddelbart etterpå sa Støre at han ikke ville utelukke nye samtaler med SV. Derimot hadde ikke Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum fått vite om utspillet i forkant.

Han ga også klar beskjed om at det er uaktuelt for Sp å ta SV inn i det gode selskap.

- Forstår ikke hva LO vil oppnå

En annen som heller ikke vil at SV skal få mer makt, er investor Jan Petter Sissener.

I en mail til Børsen skriver han at han ikke forstår hva LO vil oppnå med et slikt utspill.

UANSVARLIG: Dagbladets kommentator Sondre Hansmark kaller regjeringens pengebruk i det reviderte nasjonalbudsjettet for uansvarlig, 12. mai 2022. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

- Nei Gud forby. Et mer næringsfiendtlig parti eksisterer vel ikke, bortsett fra kommunistene i Rødt, skriver han, og fortsetter:

- Vi husker jo fortsatt Audun Lysbakkens utspill om å stenge Oslo Børs. Jeg forstår ikke hva LO vil oppnå. Den eneste måten å gjøre historiens dårligste regjering enda dårligere på, er å slippe inn SV.

Advarte mot formuesskatt

I forkant av valget i september 2021 var Sissener blant flere rikinger som gikk ut og advarte mot å innføre formuesskatt.

Det kom etter at SV-leder Audun Lysbakken uttalte på partiets landsmøte noen måneder før valget at «festen er over for de rike», og lovet å innføre økt formuesskatt og gjeninnføring av arveavgiften om partiet kom i regjering.

SKATTEPOLITIKK: Finansmann og hotelleier Petter Stordalen langet ut mot politikerne under en debatt i forbindelse med Arendalsuka. Video: Norges Rederiforbund/Oslo Business Memo. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Også laksemilliardær Gustav Witzøe og Orkla-eier Stein Erik Hagen gikk knallhardt ut og advarte mot en rødgrønn regjering.

Sandkasse-utspill

SV-nestleder og partiets næringspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes, slår tungt tilbake mot investorlegenden:

- Det største problemet til pengeflyttere som Sissener er at han ikke klarer å se verden ut over sin egen lommebok. Sissener tror visst at hvis man vil kutte formuesskatten, så har man en fullstendig næringspolitikk, sier Fylkesnes.

Han mener Sissener unnlater å diskutere SVs reelle politikk, og i stedet kommer med «utspill fra sandkassa».

- Vi står overfor grunnleggende omveltninger der vi skal ut av oljealderen og finne veien videre. Debattene står i kø for dem som vil snakke om næringspolitikk, sier SV-nestlederen og nevner støtte til batteriproduksjon som et av mange eksempler.

Mest egne verdier

Børsen har også forsøkt å få LO-leder Peggy Hessen Følsvik til å kaste lys over Sisseners undring over hva LO ønsker å oppnå.

Hun har hendene fulle med debatter på LO-kongressen om olje, energi, pensjon og EØS, og overlater til LO-sekretær Are Tomasgaard å svare.

- Det er ikke overraskende at mangeårig Høyre-velger Jan Petter Sissener er mot en rødgrønn flertallsregjering. Sissener har vel aldri vært opptatt av vanlige folk, men mest opptatt av å beskytte sin egen formue, som han etter eget sigende har fått etter å ha hatt griseflaks med aksjetrading, sier Tomasgaard.

- Og hva LO ønsker å oppnå?

- Vi for vår del er mer opptatt av å få på plass en flertallsregjering som sikrer et skatteregime der de som har sterkest rygg, bærer den tyngste børa, svarer LO-toppen.

Takket rikingene

Etter valget uttalte SV-leder Audun Lysbakken at han vurderte å sende en blomsterkvast til milliardærene som tok opp formuesskatt før valget.

– De mente at det var passende tidspunkt, på vei ut av coronakrisen, å klage over de rikes kår i landet. De advarte mot hvordan det kunne gå hvis SV fikk makt. De var veldig opptatt av å snakke om SV, og det er fordi de så at vi virkelig vil gjøre noe med forskjellene i Norge og at vi kunne få makten til å få det til, sa Lysbakken da ifølge TV 2, og fortsatte:

– Jeg har vurdert å sende en liten blomsterkvast til dem fordi de bidro til å få det motsatte av det de ønsket, nemlig å få fram hvorfor vi må gjøre noe med Forskjells-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer