Tordner mot lokale karantener: - Sånn kan vi ikke ha det

Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen vil ha slutt på at lokale karanteneregler hindrer bedrifter å få inn eksperter.

VIL HA SLUTT PÅ LOKALE REGLER: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri på pressekonferansen tirsdag. Han vil ha slutt på at lokale karanteneregler hindrer bedrifter å få inn eksperter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL HA SLUTT PÅ LOKALE REGLER: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri på pressekonferansen tirsdag. Han vil ha slutt på at lokale karanteneregler hindrer bedrifter å få inn eksperter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert

NHO-foreningen Norsk Industri presenterte tirsdag ettermiddag en ny situasjonsrapport om hvordan koronakrisen påvirker norske bedrifter. Norsk Industri ber blant annet om mer akutte tiltak for å bedre likviditeten.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen kom også med et tydelig budskap til kommuner som har innført lokale regler som gjør at folk som kommer fra andre deler av landet, må i 14 dagers karantene.

- Nå opplever vi at kommuner tar seg til rette, hevder Lier-Hansen.

Han ønsket ikke å gå inn på debatten om disse reglene er lovlige eller ikke, men ba om at slikt skal besluttes sentralt.

- Avstengt fra å gjøre arbeid

- Man legger helt unødige hindringer for arbeidsfolk som er avhengige av å krysse en kommunegrense for å ivareta sitt arbeid og redde sin bedrift. De er nå avstengt fra å gjøre arbeid i én av de viktige bedriftene fordi den ligger i et annet fylke enn der kompetansegruppa har sitt tilholdssted, sier direktøren.

- Sånn kan vi ikke ha det, slår han fast.

SE TV: Slik påvirker coronaviruset norsk industri Vis mer

Lier-Hansen mener det vil være fullt mulig å transportere aktuelle ansatte fra der de holder til, inn i en stengt fabrikk og sende dem tilbake igjen – uten av de skal ilegges 14 dagers karantene.

- Dette er totalt uansvarlig og påfører samfunnet, bedrifter og enkeltpersoner helt unødige problemer. Det er bare ett svar, og det er én kriseledelse som ledes fra sentralforvaltningen, sier sjefen for Norsk Industri.

- Ikke trassig

Tirsdag ble det klart at Bodø kommune forlenger forskriften om karantene om folk som kommer sørfra, slik en rekke andre kommuner i Nord-Norge har gjort.

Kommunen velger dermed å trosse regjeringen og justisminister Monica Mæland (H), som gjentatte ganger har bedt kommunene slutte å lage egne regler som tiltak mot koronakrisen.

- For oss er det folks liv og helse som kommer først. Vi gjør ikke dette fordi vi er trassige nordlendinger, sa ordfører Ida Pinnerød (Ap) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

- Har anledning

Og trolig har de anledning til å gjøre dette, mener Anne Kjersti Befring, som er ansvarlig for helserett ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun har jobbet med helserett siden 1990.

- Kommunene har en vid myndighet i smittevernloven til å kunne begrense personers bevegelsesfrihet, noe som er godt begrunnet i lovens forarbeider. Grunnen til at man har denne bestemmelsen, er at det er ulik sårbarhet og spredning av smitte i kommunene. Nasjonale tiltak vil sjelden være tilstrekkelig i en pandemisituasjon, sier hun.

Artikkelen fortsetter under:

Noen er misfornøyde med banken

I situasjonsrapporten har man også tatt for seg bedriftenes forhold til bankene. Drøyt to tredeler av medlemmene er fornøyd med sin bankforbindelse, mens en tredel er misfornøyd.

- Av disse viser flertallet til at banken sier den ikke vet hva som ligger i statens krisepakker (d.v.s garantiordningen), og at banken vil forstå mer av konsekvensene (for banken) før kunden får svar. Flere er tydelige på at bankforbindelsen ennå ikke har svart, er uklare i sin tilbakemelding eller også er klare på at de ikke vil bidra, heter det i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer