Tordner mot milliardærens helikopter

Naboer fått nok av støy. Superrikingen framholder at han forsøker å vise hensyn når han tar luftveien til hytta.

ØNSKER FORBUD: Hytteeier Ellen Torsvik forklarer at hun snakker på vegne av flere naboer når hun uttrykker sin frustrasjon over helikopterbruken til milliardær Bjørn Risa. Foto: Privat
ØNSKER FORBUD: Hytteeier Ellen Torsvik forklarer at hun snakker på vegne av flere naboer når hun uttrykker sin frustrasjon over helikopterbruken til milliardær Bjørn Risa. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det skal være fredelig og rolig når du kommer til hytta. I stedet blir man plaget av et forferdelig støy, sier Ellen Torsvik til Børsen.

På halvøya Tånes mellom gamle Søgne og Mandal kommune har idyllen slått kraftige sprekker for enkelte hytteeiere.

Ifølge Fædrelandsvennen, som først omtalte saken, skyldes frustrasjonen det private helikopteret til milliardær og entreprenør Bjørn Risa fra Jæren i Rogaland.

- Tøys

Ovennevnte Torsvik har hytte i samme område som Risa. Nå har hun sett seg lut lei av helikopterflyginger hun mener er både farlig og til sjenanse.

  • Til Fædrelandsvennen sier Rise at han forsøker å ta hensyn når han flyr til og fra hytta, og at helikopteret opererer under gjeldende lover og regler. Les svaret hans nederst i artikkelen.

- Vi har opplevd at helikopteret flyr skremmende lavt og for nærme flere av de om lag 150 hyttene i området her. Jeg registrerer at Risa skylder på vind og vær som årsaken til at han må fly over hyttene, men det tror jeg er tøys. Etter min mening trenger han ikke fly med helikopter i det hele tatt.

- Dere ønsker et forbud mot privat flyging i området?

- Ja, jeg mener helikopterbruk burde være forbeholdt nyttelast. Først og fremst fordi det er støyforurensende, men også med tanke på miljøforurensning. Ikke minst eventuelle forstyrrelser for fugleliv i området. For øvrig har Risa har også bilvei helt inn til eiendommen.

- Hører ikke hjemme

- Risa gjør ikke noe ulovlig ved å benytte seg av helikopter. Er dere for kritiske?

- Han må gjerne fly helikopter, men ikke over hyttene. Selv om du er rik, kan du oppføre deg som vanlige folk.

Hyttenabo Tone Vetnes istemmer:

- Å få et helikopter rett over hyttetaket i tide og utide, synes jeg ikke noe om. Jeg har full forståelse for helikopterbruk ved nødvendig nyttetransport, men dette hører ikke hjemme noe sted, sier hun til Børsen.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ønsker forbud

Hyttenaboene anslår at Risas helikopter lander og tar av om lag tre ganger i uka i sommerferien. Nå håper de to at myndighetene kan komme på banen med reguleringer.

- Vi ønsker et forbud. Også med tanke på miljøaspektet. Det burde ikke være nødvendig å kjøre helikopter fram og tilbake til hytta, særlig når du har bilvei helt inn, sier Vetnes.

- FORSØKER Å TA HENSYN: Bjørn Risa, som ifølge Kapital har en formue på 2,2 milliarder kroner, er daglig leder og eier i Risa. Foto: Risa
- FORSØKER Å TA HENSYN: Bjørn Risa, som ifølge Kapital har en formue på 2,2 milliarder kroner, er daglig leder og eier i Risa. Foto: Risa Vis mer

I en e-post til Børsen viser Risa til sine uttalelser i Fædrelandsvennen. Han ønsker ikke å kommentere saken utover det, ei heller svare på oppfølgingsspørsmål.

Åpen for dialog

Overfor avisa mener milliardæren at flygingene alltid følger lover og regler, og at de forsøker å ta hensyn til naboene.

- Hvis noen er bekymret, eller opplever ting de ikke synes er greit, så er det fint å ha dialog. Vi vil alltid være positive, tilpasse oss og være så fleksible som vi kan være, sier han til Fædrelandsvennen.

På spørsmål om miljøaspekt, svarer Risa følgende:

- Vi er hele veien opptatt av miljøet, men jeg har ingen kommentarer til det. Jeg har både folk som kommer på besøk og flyr, og jeg har en sønn som har tatt sertifikat og er pilot på hobbynivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer