Fabian Stang:

Tordner mot Obos: - Hvem tror de at de er?

Obos har havnet på slakterbordet til sine egne medlemmer.

GÅR HARDT UT: Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) går hardt ut mot Obos. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
GÅR HARDT UT: Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) går hardt ut mot Obos. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg er lei meg. Særlig på vegne av de som i gamledager virkelig sørget for at Obos leverte det de lovet, sier eksordfører og Obos-medlem Fabian Stang til Børsen.

Han er en av mange som nå uttrykker voldsom misnøye for måten Obos opererer på. Selskapet har som uttalt hovedmål å bygge boliger for sine medlemmer, og å skaffe dem fordeler de ikke kan få på egen hånd.

I et innslag på Dagsrevyen torsdag kveld, fikk selskapet så ørene flagret. Obos-medlem og jurist Tone Hoffman er blant dem som uttaler at hun har mistet tilliten til boligkjempen.

- Det handler om et boligbyggelag som ikke lenger er der for medlemmene sine, uttalte Hoffman til Dagsrevyen torsdag.

Ifølge NRK startet opprøret da de omtalte at Obos hadde solgt en boligblokk til et utleieselskap framfor til sine egne medlemmer. Misnøyen har siden vokst, og knytter seg senest til den årlige generalforsamlingen som finner sted i juni.

Nå risikerer nemlig vanlige medlemmers makt å bli skvist ut av av Obos-ansatte og toppsjefer i organisasjonen. Ifølge NRK har Obos mobilisert sine ansatte i forkant av generalforsamlingen - hvor det skal stemmes over en rekke viktige saker.

- Meget alvorlig

Etter oppfordringen fra øverste hold i konsernet, kan Obos-ansatte i prinsippet danne flertall under toppmøtet. Det kan bety dårlig nytt for «vanlige» medlemmer, som videre har beskrevet det hele som «et kupp».

Obos skal ha loven på sin side. Fabian Stang er imidlertid krystallklar:

- Det er et forsøk på å blokkere det vanlige medlem. Dette blir å sammenlikne oss med stater vi ikke liker å sammenlikne oss med. Det Obos-ledelsen har gjort nå, kan ikke oppfattes som noe annet enn å svekke demokratiet i organisasjonen. Det er meget alvorlig.

- Det mange er forundret over er hvor det har blitt av selskapets opprinnelige sjel.

- Er ledelsen sitt eget ansvar bevisst?

- Nei, jeg synes at det vi så på Dagsrevyen i går, er et forsøk på å manipulere generalforsamlingen. Det er en veldig uheldig tilnærming, sier Stang.

Obos er forelagt kritikken , men har ikke besvart Børsens henvendelser.

«Profittjag»

De siste to åra har Obos stått i flere stormer. Børsen har blant annet omtalt selskapets prestisjeprosjekt - Middelthunet på Majorstuen - med en toppleilighet priset til svimlende 97 millioner kroner. Objektet fikk massiv kritikk fra flere hold.

Etter å ha ligget lenge i markedet uten å bli solgt, ble leiligheten delt opp i to boenheter for noen måneder siden. Etter det Børsen kjenner til, har ingen av objektene blitt solgt hittil.

Kritiske røster mener at Obos beveger seg i retning en profittjagende kommersiell aktør. I 2020 oppnådde selskapet et resultat før skatt på 3,2 milliarder kroner, mot 3,7 milliarder året før. 2020 var det beste året for nyboligsalg siden 2016.

- Jeg har snakket med mange andre medlemmer og det som går igjen er: «Hva er det disse gutta driver med? Hvem tror de at de er?».

- Hva bør Obos gjøre nå, mener du?

- Obos skal drive på videre og bygge gode, rimelige boliger. Men ikke være så gradig i markedet at det ikke blir plass til gode konkurrenter. Har man også tre milliarder i overskudd, og ikke vil gi noe tilbake til medlemmene, kunne man kanskje brukt noe av det på arkitekturen, sier Stang.

Årelang krangel

Det er langt fra første gang Fabian Stang går hardt ut mot Obos. I 2018 freste han mot byggingen av det nevnte prestisjeprosjektet på Majorstuen, som han mente var totalt feilslått.

Så seint som i mars i år gikk han igjen hardt ut mot Obos i et debattinnlegg i Avisa Oslo. Der stilte han spørsmål om Obos hadde «gått fra det sosiale regulerte, til å bli Oslos største boligprofitør, uten eiere som kan styre dem?».

Obos svarte med å karakterisere Stangs uttalelser som «kunnskapsløse».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer