Tordner mot regjeringen

Regjeringen øker momsen på reiseliv igjen. Bransjen reagerer sterkt.

Publisert
Sist oppdatert

- Det er meget skuffende og veldig alvorlig for den næringen som bidrar mest til arbeidsledighet i Norge.

- Oppsiktsvekkende

Administrerende direktør for NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, fyrer av mot regjeringen. Det hun er så skuffet over er at regjeringen, etter det Dagbladet erfarer, øker momsen for reiseliv, kulturliv, idrett og fornøyelsesparker fra 6 til 12 prosent igjen.

SKUFFET: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv er svært skuffet over at regjeringen øker momsen på reiseliv. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKUFFET: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv er svært skuffet over at regjeringen øker momsen på reiseliv. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Før helga ble Frp enig med regjeringen om å videreføre den lave momssatsen på 6 prosent ut året, men der er det altså stopp.

Grepet vil føre til merkostnader for reiselivsbedrifter og andre virksomheter innenfor dette området, som i år er blitt hardt rammet av coronakrisa.

- Dette reagerer jeg sterkt på. Det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke kan gi reiselivsnæringen den tryggheten og forutsigbarheten den trenger. Regjeringen har ikke tatt inn over seg at norsk reiseliv står overfor sitt vanskeligste år noensinne i 2021, sier administrerende direktør Astrid Bergmål i Virke Reiseliv til Børsen.

2021 blir ikke normalt

Hun er rett og slett bekymret for at regjeringen ikke har forstått alvoret.

- Vi hadde forventet at den lave momsen ville bli forlenget i 2021, i tillegg til ytterligere tiltak for å hjelpe reiselivet. Verdenskartet er nå helt rødt. Vintersesongen er allerede gått fra oss, og det er ikke noe som tyder på at 2021 vil bli noe i nærheten av et normalår, sier Bergmål.

- Men nordmenn vil jo da feriere i eget land også neste år?

- Og det er bra. Men vi har ikke flere ferieuker enn vi har, og vi er så få som vi er. Coronasommeren 2021 ga en god måned, langt fra nok til alene å berge norsk reiseliv, sier Bergmål.

OPPRØRT: Leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, mener regjeringen ikke har forstått alvoret. Foto: Heiko Junge / NTB
OPPRØRT: Leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, mener regjeringen ikke har forstått alvoret. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Krav til regjeringen

Krohn Devold har to helt klare krav til regjeringen:

- Det er at kompensasjonsordningen varer så lenge regjeringen har sagt at krisen skal vare, som er minst fram til sommeren 2021, og det er at lavmomsen varer minst like lenge, og helst ut 2021, sier hun, og kommer med følgende oppfordring:

- Dette må Stortinget rydde opp i. Det er ikke mulig å forene ønsket om å ta vare på arbeidsplasser og droppe kompensasjonsordning og lavmoms.

Angriper krisenæring

Det kan se ut til at i alle fall deler av Stortinget vil ta saken for NHO-toppen. SVs nestleder Torgeri Knag Fylkesnes er ikke nådig.

- Det er helt utrolig at regjeringen angriper en næring som er i krise. De har i tillegg holdt igjen støtten som Stortinget vedtok i vår. Dette vil få irreversible konsekvenser for store deler av landet. Spesielt utsatt er distriktene, som er rammet ekstra hardt av covid-epidemien. Regjeringen sørger med dette for mange unøvendige konkurser og arbeidsledighet, sier Fylkesnes.

Arbeiderpartiets reiselivspolitiske talsperson Åsunn Lyngdal er heller ikke nådig.

- Dette budsjettet vil gi mange konkurser og mange av de 170 000 ansatte innen reiselivet vil bli arbeidsledige, sier hun til Børsen.

Kuttene er ikke til å fatte, mener hun:

- Det er overraskende at avgiftene på reiseliv og flyseter er tilbake til nivået før coronakrisa. Hva forandrer seg for reiselivet 1. januar? sier Lyngdal.

Regjeringens kompensasjonsordning gjelder inntil videre ut året, det samme som lavmomsen.

Gjeninnfører flypassasjeravgiften

Det vi forenklet sett kan kalle reiselivsmomsen er ikke det eneste som skal opp neste år. Også flypassasjeravgiften gjeninnføres, etter det Dagbladet erfarer.

- Luftfarten står i sin mest alvorlige krise noensinne. Den er ikke over på lenge ennå. Vi forventer at politikerne ser alvoret i situasjonen og viderefører viktige tiltak. Tiden er ikke inne for å øke avgifter i luftfarten, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff, til Børsen.

Fremskrittspartiet fikk gjennomslag for å fjerne denne avgiften ut året da forhandlingene med regjeringen om ekstrabevilgningene til coronakrisa i 2020 ble sluttført i forrige uke.

- Frp har kjempet for å fjerne flypassasjeravgiften. Det er utrolig at regjeringen foreslo å innføre den igjen fra 1. november når flyselskapene er i krise. Vi har fått gjennom kravet vårt om at avgiften fjernes ut året, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug da dette kom på plass.

Nå kan det bli nye runder om den samme avgiften igjen. NTB erfarer det samme som Dagbladet om flypassasjeravgiften og opplyser at regjeringen regner med å få inn 1,6 milliarder kroner på avgiften i 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer