Tordner mot Storbritannia: - Dritt lei

Britene føler seg ydmyket, mener norsk ekspert.

«Uforsvarlig»: Britenes «uforsvarlige og urealistiske» innstilling er grunnen til at det ikke er noen fremdrift i samtalene med EU, tordner Frankrikes utenriksminister. Statsminister Boris Johnson får mye av skylda. Foto: Brian Lawless / AFP / NTB Scanpix
«Uforsvarlig»: Britenes «uforsvarlige og urealistiske» innstilling er grunnen til at det ikke er noen fremdrift i samtalene med EU, tordner Frankrikes utenriksminister. Statsminister Boris Johnson får mye av skylda. Foto: Brian Lawless / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens Storbritannia har vært travelt opptatt med kampen mot coronaviruset de siste månedene, har et annet mareritt fortsatt å lure i skyggene.

For til tross for at coronakrisen har krevd det meste av plass, tikker klokka fortsatt ned for britenes endelige farvel til EU. Allerede om fire måneder skal britene ta et endelig farvel til EU, men før den tid er det fortsatt mye som må komme på plass.

- Det har vært et politisk kaos de siste åra, og det har vist seg vanskelig å se en ende på brexitprosessen. Det er en viktig del av grunnen til at både befolkningen og politikerne er dritt lei, mener Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitet i Agder, Erik Mustad.

- Uforsvarlig og urealistisk

Fortsatt står forhandlingene om det framtidige forholdet mellom unionen og øyriket i stampe, og kritikken blir krassere for hver dag.

- Det er ingen framdrift i forhandlingene på grunn av Storbritannias uforsvarlige og - ærlig talt - urealistiske holdning, tordnet Frankrikes utenriksminister Yves Le Drian i en tale til landets ambassadører i Europa mandag, ifølge NTB.

Han føyer seg dermed inn i rekken av ledende personer i EU som har kommet med negative uttalelser om forhandlingene.

- De fleste EU-ledere mener Storbritannia oppfører seg uansvarlig, at de stiller for steile krav og at de er altfor stae når de ikke vil tilpasse seg EUs moduler for land som står utenfor unionen, mener Mustad.

FORNØYD: Boris Johnson ble godt tatt imot i forkant av vinnertalen, etter et kjempevalg for det konservative parti. Video: AP. Vis mer

Både EU og Storbritannia har knapt med tid, men begge sider bedyrer at de ønsker seg en avtale som regulerer frihandel og det framtidige forholdet.

Så langt har det vært sju forhandlingsrunder, men få resultater å slå i bordet med. Etter den siste runden for halvannen uke siden sa EUs sjefforhandler, Michel Barnier, at det er lite sannsynlig at de kommer i mål. Han sa det ofte føles som om de går bakover, ikke framover.

- Flere kritiserer Storbritannia for å være låst, at de stiller uoppnåelige krav og for at forhandlingsteamet ikke forstår hvordan EU fungerer, sier Mustad.

«Unødvendig vanskelig»

EU står fast på at enighet om konkurranseregler og fiskeri må på plass først. David Frost, Barniers britiske motpart, mener på sin side at EU gjør det «unødvendig vanskelig å komme videre» ved å kreve at disse to hovedpunktene må være avklart før de vil diskutere andre aspekter.

- Nå står de steilt mot hverandre. Britene vil ikke fire på kravene sine, og EU kan ikke gå utenfor sitt eget regelverk for å tilpasse for Storbritannia. Dette har vært fastlåst siden før coronakrisen kom. Selv om de har forsøkt med noen spredte møter under krisen, så har de ikke kommet videre, sier Mustad.

IKKE FORNØYD: Yves Le Drian, her til høyre i bildet sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron, gir britene skylden for at samtalene med EU ikke kommer videre. Arkivfoto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Yves Le Drian, her til høyre i bildet sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron, gir britene skylden for at samtalene med EU ikke kommer videre. Arkivfoto: Kamil Zihnioglu / AP / NTB scanpix Vis mer

Storbritannia-kjenneren peker på det han mener er en manglende politisk vilje fra britenes side.

Dermed tyder mye på at det går mot at britene tar farvel til det europeiske fellesskapet, uten at det foreligger noen avtale.

- Det er så langt ikke noe som tyder på at de skal komme fram til en avtale. Britene har i dag ikke noe ønske om å utsette overgangsperioden. Johnson uttalte i vinter at en avtale skulle være på plass i løpet av juni. Nå snakkes det om september eller oktober, men det er ikke veldig sannsynlig at de vil få det til. Da må enten avtaleperioden utsettes, eller så må britene tre ut uten noen avtale, sier Mustad og viser til en såkalt «no deal».

I et slikt tilfelle vil kriserammede WTOs regelverk danne grunnlaget for handelen mellom EU og Storbritannia.

- Hvordan vil et slikt scenario bli mottatt i Storbritannia?

- Det vil nok bli en delt mottakelse, slik tilfellet har vært gjennom hele brexitprosessen. Storbritannia rammes av enorme økonomiske tap som følge av coronakrisen. Flere økonomer har advart om at dersom de ikke får på plass en regulert handelsavtale med EU, så vil Storbritannia oppleve en ytterligere økonomisk nedgang på kort sikt.

Frykter kaos

Den store frykten er at de ender opp med handelsbarrierer, at varer hoper seg opp på grensa og enorme byråkratiske utfordringer, på toppen av økonomisk nedgangstid, mener han.

- Det er det folk frykter, at det blir handelsbarrierer, opphoping av varer på grensa, andre store havner i Storbritannia, laks fra Norge som går over. Enorme byråkratiske komplikasjoner, i tillegg til økonomiske utfordringer.

FORANDRINGER: 31. januar 2020 ble den store Brexit-dagen etter tre og et halvt års drakamp i Storbritannia. Men hvilke forandringer får britene egentlig nå? Video: Endre Vellene Vis mer

Ifølge Storbritannia-kjenneren er briter flest «dritt lei» av hele prosessen.

- Den jevne brite synes nok at dette har tatt unødig lang tid, og mange vil nå si «la oss få en ende på dette, uansett hva det blir». Jeg tror heller ikke de som stemte på brexit i 2016 hadde trodd at dette skulle bli så vanskelig. Dette er mye mer komplekst enn noen politiker hadde sett for seg, mener han.

Der mange briter ville befeste landets posisjon som en stormakt, og at landet ikke skulle la seg diktere av andre

Han mener en viktig del av grunnen til at Storbritannia ville forlate EU, var ønsket om at den historiske «stormakten» - som er en av verdens største økonomier - skulle unngå å bli diktert av andre europeiske land. Nå er det likevel i stor grad andre europeiske stormakter som legger premissene for brexitprosessen.

- Jeg tror veldig mange føler at Storbritannia har blitt ydmyket i forhandlingene, mener Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer