Tordner mot Stordalen: - Spill for galleriet

Hotellkongen anklages for å være dobbeltmoralsk.

I MANESJEN: Petter Stordalen - slik man er vant til å se ham. Nå får hotellkongen refs for måten han som leder har håndtert coronasituasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
I MANESJEN: Petter Stordalen - slik man er vant til å se ham. Nå får hotellkongen refs for måten han som leder har håndtert coronasituasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes det er fascinerende at han stiller opp på tv med sin store bekymring nå, sier Merethe Solberg, leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer hotell- og restaurantnæringa i Oslo og Akershus.

Onsdagen gikk Petter Stordalen (57) ut på Dagsrevyen og ba regjeringen komme på banen med redningspakker til bransjen.

Hans hotellimperium Nordic Choice rammes tungt av coronakrisen, der foreløpig 7500 ansatte er permittert. Stordalen utelukker heller ikke ytterligere permitteringer.

I tillegg melder Dagens Næringsliv at Stordalens hoteller taper 250 millioner kroner i måneden, og har ti milliarder kroner i gjeld.

- Provoserende

Merethe Solberg er ikke er særlig overbevist av hotelleierens tv-appell.

- Når vi inviterer ham på samlinger med våre tillitsvalgte i det daglige, har han altfor dårlig tid. Å se at han bryr seg så mye nå, når han ikke kan møte sine egne tillitsvalgte på gulvet, blir bare provoserende for meg. Det blir et spill for galleriet. Det kjenner jeg at jeg blir provosert av.

- Men viser ikke dette at Stordalen tar grep? En eventuell krisepakke vil jo komme deres medlemmer til gode?

- Det viser at Stordalen tar seg best ut på tv, så får vi håpe at denne krisepakken kommer våre medlemmer til gode. Vi opplever at Stordalen er veldig flink med ord og skryter uhemmet av sine ansatte, men dessverre har historien vist at det bare er store ord og lite handling.

- Irritert

Solberg understreker at det ikke er noe feil i det Stordalen sier på Dagsrevyen, og at han sikkert mener hvert ord. Likevel mener de at det er noe som skurrer.

- Det er det han trenger å vise oss i hverdagen. Vi hadde tillitsvalgtsamling nå i januar, og spurte om han ville komme dit, men ble henvist nedover i selskapet, det var de som hadde ansvaret. Nå under coronakrisen står han på tv og viser at han har ansvar likevel.

Ifølge Solberg ble Stordalen den gang spurt om han kunne spille inn en video der han anerkjenner de tillitsvalgte, noe de også fikk avslag på.

- Men her kan han stille opp og fortelle hvor bekymret han er. Det gjør meg umiddelbart ganske irritert.

HR-leder Karin Sjögren ved Nordic Choice Hotels sier til Børsen at hotellkjeden er opptatt av å ha god dialog med sine organiserte og tillitsvalgte og av et organisert arbeidsliv, og at de synes det er synd at Solberg oppfatter situasjonen slik (se hele svaret nederst).

KRISE: Petter Stordalen håpte han aldri måtte dele videoen han la ut på Instagram onsdag. Video / Instagram: petterstordalen. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Ifølge Kapital har Petter Stordalen en anslått formue på 26 milliarder norske kroner. Under innslaget i Dagsrevyen onsdag ble han stilt til veggs:

- Samtidig er det mange som stiller seg spørsmålet: Hvorfor staten skal komme inn og redde store bedrifter, private bedrifter. Du har jo mye penger. Er det riktig da at staten hjelper din bedrift?

- Det er det som er fantastisk med det landet vi lever i. Vi har et byråkrati, vi har politikere, vi har et embedsverk. Og ikke minst: Vi har folk som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner. De kommer med tiltak som er absolutt nødvendig. Men de tiltakene er også de som gjør at bransjer blir satt helt ute av mulighet til å drive virksomheten sin. Vi bruker alt det vi har av ressurser på kun ett mål: det er at de som nå står utenfor jobb, de skal tilbake, uttalte Stordalen til Dagsrevyen.

- Det var et selskap som helt inntil krisen kom, var fantastisk bærekraftig, og vi hadde fantastiske ansatte. Det eneste målet mitt er at de skal tilbake på jobb. Det nytter ikke hvis vi blir stående uten mulighet til å ha hoteller og restauranter åpne, fortsatte han.

Sterke reaksjoner

I desember skrev E24 at Stordalen hadde tatt ut 585 millioner i utbytte fra selskapet Strawberry Fields, som leier ut eiendommer til Choice-kjedens hoteller, i perioden 2014 til 2018.

Samtidig tordnet de ansatte etter å ha fått 15 øre i timen i lokalt tillegg.

Solberg opplyser at hun har mottatt reaksjoner fra medlemmene etter Stordalens utspill.

«Hvorfor er ikke de ansatte like fantastiske i lønnsoppgjøret og får en del av verdiskapningen de er med på å skape i bedriften hans. Da er de kun verdt 15 øre, dette viser en dobbeltmoral en kan bli kvalm av», lyder den klare meldingen fra ett av Fellesforbundets medlemmer.

- Hva tenker du om at Stordalen ber om statlig krisehjelp, når han har milliarder i formue?

- Jeg skjønner bekymringen deres, og skjønner at de vil ha støtte. Samtidig vet jeg ikke om jeg klarer å vise mye sympati. Våre medlemmer er de som lider mest i krisa, sier Solberg, som også reagerer på at ansatte «på gølvet» permitteres, mens Stordalen - i likhet med mange andre hotellselskaper - beholder ledelsen, som er den dyreste arbeidskraften.

- Er det noen som rammes hardest av å gå på dagpenger, er det de som har tjent minst, fortsetter hun.

- Det viktige her er at vi har titusener av folk som står i fare for å miste jobben. I en slik situasjon er det viktig at også regjeringen stiller opp, fortsetter Solberg.

- Veldig synd

Stordalen er blitt forelagt kritikken i denne saken. I en e-post sier HR-leder Karin Sjögren ved Nordic Choice Hotels til Børsen at hotellkjeden er opptatt av å ha god dialog med sine organiserte og tillitsvalgte og av et organisert arbeidsliv.

- Det er derfor veldig synd at Merethe Solberg oppfatter situasjonen slik. For meg er det betryggende hva Nita Evasdatter, som er tillitsvalgt på Quality Hotel Entry, nylig fortalte i Dagsavisen om hvordan hun opplever denne utfordrende tiden fra innsiden i selskapet. Den samme tilbakemeldingen om et godt og konstruktivt samarbeid i denne krevende situasjonen, får vi fra våre konserntillitsvalgte.

Sjögren skriver videre at det ryddigste er at dialog holdes mellom rette parter, og viser til at HR-avdelingen og de administrativt ansatte holder dialogen med de tillitsvalgte.

- Det tror jeg ikke er uvanlig for et selskap. Da denne krisen startet, møtte både administrerende direktør og finansdirektør de tillitsvalgte for å starte dialogen på et så tidlig tidspunkt som mulig. Når det er sagt, er det noen påstander fra Fellesforbundet vi ikke kan la stå uimotsagt.

Videre refererer hun til tall fra teknisk beregningsutvalg som viser at «vår bransje de siste tre årene har hatt desidert høyest lønnsutvikling i NHO-området gjennom sentrale oppgjør, med 3,7 prosent, bare staten er høyere med 3,8 prosent.»

- Da blir det uryddig kun å peke på de lokale oppgjørene. Hvem som er permittert og ikke, er informasjon som er taushetsbelagt. Det vi kan si, er at det dessverre er permitterte og oppsagte på alle nivåer i selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer