Tordner mot Vedum

Sylvi Listhaug retter kraftig skyts mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum. - Hun tar feil på punkt etter punkt, freser Geir Pollestad (Sp).

SYRLIG STIKK: Sylvi Listhaug (Frp) tror ikke på løftene fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Geir Pollestad, sier det er godt det er Trygve Slagsvold Vedum som styrer, og ikke Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

SYRLIG STIKK: Sylvi Listhaug (Frp) tror ikke på løftene fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Geir Pollestad, sier det er godt det er Trygve Slagsvold Vedum som styrer, og ikke Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vedum vil ikke kutte avgifter for vanlige folk, tordner Frp-leder Sylvi Listhaug.

Utspillet kommer i kjølvannet av et større Dagbladet-intervju med finansminister Trygve Slagsvold Vedum lørdag. I artikkelen lover Sp-lederen skatte- og avgiftslettelser for folk med vanlige lønninger i høst.

Regjeringen leter også etter tiltak som kan hjelpe de som rammes særlig hardt av skyhøye diesel- og bensinpriser. På toppen av dette, varsles det «nye runder» om strøm.

Listhaug er ikke imponert.

- Strømstøtten regjeringen har laget, monner lite. Folk betaler fortsatt skyhøyt over normalen hver måned, selv etter strømstøtten, sier hun.

Diesel-grep

Uro i verdensøkonomien, galopperende inflasjon og historiske rentehevinger har sørget for en trangere økonomisk hverdag for mange. Selv om regjeringen åpner for avgiftslettelser, mener Vedum at det ikke vil løse problemet.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

- Jeg er særlig bekymret for anleggsbransjen og noen mindre fiskerier, og er åpen for å se på for eksempel grunnavgift for anleggsdiesel. Jeg vil se på målrettede grep for den delen av næringslivet som er mest utsatt. Men hvis vi skulle ta virkelige grep for alle, blir det ekstremt dyrt, og da går det utover andre tiltak, som for eksempel gratis ferje. Vi må få ting til å gå i hop, sa Vedum til Dagbladet lørdag.

Listhaug mener Vedum famler i blinde.

- Å redusere grunnavgiften på anleggsdiesel er positivt for næringslivet som nå er knallhardt rammet. Men det vil ikke hjelpe vanlig folk. I dette intervjuet får vi vite at han og regjeringen ikke kommer til å gjøre noe for vanlige folk, raser Frp-lederen.

- Vesentlig høyere

Uroen i verdensøkonomien skyldes blant annet etterdønningene av coronapandemien og krigen i Ukraina. Norge har hittil i år bidratt med rundt 2,1 milliarder kroner til Ukraina og nabolandene som følge av Russlands krigføring.

Fredag besøkte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) Ukraina, og med seg i bagasjen hadde han løfter om ti milliarder kroner i økt støtte til landet. Det anerkjenner Listhaug, men:

- Det er flott at regjeringen øker støtten til Ukraina, det støtter vi 100 prosent. Men tidligere denne uka lovet regjeringen fire milliarder til en batterifabrikk. Bøndene fikk over ti milliarder, noe som blant annet fører til at matvareprisene fra i dag ble vesentlig høyere, sier Listhaug.

- Vil gjennomskue Vedum

Hun fortsetter:

- Det er tydeligvis mer enn nok penger til alle mulige formål, milliardene renner ut. De eneste som ikke får hjelp, er vanlige folk som sitter igjen med regningen for økte drivstoff- og matvarepriser, som kommer i tillegg til de skyhøye strømprisene, sier Listhaug.

Frp-lederen er sterkt kritisk til at regjeringen ikke gjør mer for å senke drivstoffavgiftene, innføre makspris på strøm og halvere matmomsen.

- Regjeringen har snakket om at målet deres var å øke folks kjøpekraft. Det er vanskelig å se at noen av regjeringens tiltak støtter opp under dette målet. Folk gjennomskuer dette. Nå er det på tide å stille opp for vanlige folk som er bekymret for sin økonomiske framtid og redusere avgiftene, sier Listhaug.

- Godt Listhaug ikke styrer

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Geir Pollestad, sier det er godt det er Trygve Slagsvold Vedum som styrer, og ikke Sylvi Listhaug.

- Hun tar feil på punkt etter punkt. For et par måneder siden mente hun at vi brukte for lite penger på norsk matproduksjon. Nå mener hun vi bruker for mye. Så det er lite konsistens i det Listhaug kommer med. Hun skifter mening fra dag til dag. Virkeligheten er at matvareprisene øker mindre i Norge enn i land rundt oss. Med Listhaugs modell ville prisveksten blitt større, sier Pollestad, og fortsetter:

- Ikke troverdig

- At Frp vil senke avgiftene, det har de alltid vært tydelige på, bortsett fra i de åra da Frp styrte og de hadde mulighet til å gjøre noe med det. Da Frp hadde finansministeren, skrudde de opp avgiftene med 6,3 milliarder kroner. Nå lover Listhaug å fjerne hele dieselavgiften. Men det lite troverdig.

IKKE TROVERDIG: Sylvi Listhaug og Frp har ikke troverdighet når de nå vil senke avgifter. Da de satt i regjering, økte de avgiftene med 6,3 milliarder kroner, ifølge finanspolitisk talsperson i Sp, Geir Pollestad. Foto: Torstein Bøe / NTB
IKKE TROVERDIG: Sylvi Listhaug og Frp har ikke troverdighet når de nå vil senke avgifter. Da de satt i regjering, økte de avgiftene med 6,3 milliarder kroner, ifølge finanspolitisk talsperson i Sp, Geir Pollestad. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Men der Listhaug svikter mest, er i den totale økonomien. Hun mener vi skal skru kraftig opp og øke presset i økonomien. Det vil gi økte renter og økte kostnader for vanlige folk. Vi skal være glade for at Listhaug ikke har innflytelse over norsk økonomi. Hun egner seg best på gode dager, og ikke når vi står i krevende tider, sier Pollestad.

Han sier regjeringen vil gjøre det som er mulig for at vanlige folk skal få det bedre.

- Vi har lovet å kutte avgifter for folk flest, og har tenkt å innfri selv om økonomien er vanskelig, sier Pollestad.

Heier på Vedum

Mens Sylvi Listhaug ikke tror på løftene fra finansminister og Sp-lederen, heier Maskinentreprenørene på Vedum.

GLAD FOR SIGNALET: Maskinentreprenørene har lenge prøvd å få regjeringen til å gjøre noe med dieselprisene for de som må bruke diesel for å få utført jobben, sier administrerende direktør i MEF, Julie Brodtkorb. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GLAD FOR SIGNALET: Maskinentreprenørene har lenge prøvd å få regjeringen til å gjøre noe med dieselprisene for de som må bruke diesel for å få utført jobben, sier administrerende direktør i MEF, Julie Brodtkorb. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi er glade for å høre at han endelig høres ut til å lytte til de lokale Sp-politikerne som siden 24. februar har forsøkt å få regjeringen til å gjøre noe med dieselprisene for oss som MÅ bruke diesel om vi skal få utført jobben vår, sier administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forening (MEF), Julie Brodtkorb, til Dagbladet.

- Bygge- og anleggsnæringen er Norges største fastlands distriktsnæring, og mange arbeidsplasser står nå i fare. Mange kontrakter er enhetskontrakter inngått i fjor til fast pris. Når økningene i prisene på våre innsatsfaktorer har steget så mye som de har, arbeider mange med tap. Å redusere prisen på anleggsdiesel er derfor et helt nødvendig tiltak, sier Brodtkorb.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer