Tordner mot verdenseliten. Krever milliardær-forbud

- Vi er nødt til å tenke oss en virkelighet der alle verdens milliardærer, inkludert Donald Trump, ikke eksisterer.

FYLLES MED MILLIARDÆRER: Det er en del resten av året også, men denne uka går milliardærtettheten ytterligere opp i skibygda Davos i Sveits. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB scanpix
FYLLES MED MILLIARDÆRER: Det er en del resten av året også, men denne uka går milliardærtettheten ytterligere opp i skibygda Davos i Sveits. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Børsen): Statsminister Erna Solberg avlyste mandag ettermiddag sin planlagte tur til World Economic Forum (WEF) i den sveitsiske fjellandsbyen Davos. Beskjeden kom bare én dag før toppmøtet startet og få minutter før sjokkbeskjeden om at Frp nå går ut av regjering.

En hakket mer profilert statsleder, som står i det som må være dette årtusenets mest omtalte politiske drama, er USAs president Donald Trump.

I går startet for alvor riksrettssaken mot Trump, som er tiltalt for maktmisbruk og for forsøk på å hindre Kongressens arbeid. Den amerikanske presidenten ser imidlertid ikke ut til å prioritere dramatikken på hjemmebane, for tirsdag ettermiddag sto han på talerstolen under åpningen av WEF i Davos.

- Hat og grådighet

Der var det langt fra alle som ønsket ham velkommen.

Njoki Njehu, en av stifterne av den globale alliansen Fight Inequality Alliance, tordner mot Trumps deltakelse i Davos.

- Han er en milliardærpresident, som hersker på vegne av milliardærvennene sine. Nå deltar han på World Economic Forum, et toppmøte som offisielt hevder å «adressere ulikhet og klimaendringer.» Det finnes ikke noe som kunne vært mer hyklersk enn det, uttaler hun i en pressemelding.

TRUMP: Den amerikanske presidenten Donald Trump var tydelig på hvilken retningen han mener den amerikanske økonomien går, da han talte til toppmøtet i Davos. Video: AP Vis mer

Børsen krasjer nærmest inn i aktivisten ute på glattisen i den sveitsiske fjellandsbyen, en snau time etter at hun sendte ut den harmdirrende pressemeldingen der hun går i strupen på den amerikanske presidenten.

- Mens verden brenner og drukner som følge av klimakrisa, fortsetter han å fjerne klimatiltak og styrer USA bort fra Parisavtalen, sier hun.

Njehu beskriver USAs president som et levende bevis på at milliardærer burde avskaffes.

«Han sprer en politikk som handler om hat og grådighet. Han har levert enorme skattekutt til sine medmilliardærer, samtidig som har har kuttet matkuponger og helsetjenester til de fattigste», skriver Njehu.

- Du er ikke noen stor tilhenger av Donald Trump?

- Nei, og jeg kjenner heller ingen av tilhengerne hans, sier hun gravalvorlig til Børsen.

- Hvorfor mener du det er problematisk at Donald Trump kommer til Davos?

- Det handler ikke om at han kommer til Davos, men om politikken hans. Trump har fra dag en som president jobbet for å spre hat og grådighet. Han fornekter menneskeskapte klimaendringer, nekter å akseptere forskernes klare funn og har trukket USA fra Parisavtalen. Jeg synes dette er ekstremt problematisk, sier Njehu til Børsen, åpenbart opprørt.

- Dommedagsprofeter

Da Trump talte til verdenseliten som er samlet i Davos, kom han med et lite subtilt stikk mot Greta Thunberg og andre klimaaktivister fra talerstolen i Davos.

- Vi må avvise de stadig tilbakevendende dommedagsprofetene. Dette er ikke tida for pessimisme. Dette er tida for optimisme, sa Trump fra talerstolen.

Da Thunberg selv talte kort tid etter, var svaret klart:

- For et år siden sa jeg at huset brenner. Jeg ønsket at dere skulle få panikk. Det er en farlig ting å gjøre, men ikke bekymre dere. Det går fint. Jeg kan forsikre dere om at det ikke leder til noen ting, innledet Thunberg, som understreket at mange av hennes kritikere advarer mot pessimisme og dommedagsprofetier.

- Folk blir forbannet og bekymret. Det bør de bli, fortsatte hun.

- INGETING HAR BLITT GJORT: Selv om hun har vært med på å øke oppmerksomheten og skape en klimabevegelse, sier Greta Thunberg at ingenting egentlig har skjedd. Video: AP Vis mer

Vil fjerne «milliardærklassen»

Det er ikke bare Trumps klimastandpunkt som provoserer Njehu. Hun viser til at den amerikanske presidenten «har levert enorme skattekutt til sine medmilliardærer, samtidig som har har kuttet matkuponger og helsetjenester til de fattigste.»

Under sin tale tirsdag hadde Trump fokus på den amerikanske økonomien, og hva han mener å ha oppnådd for USA i sin tid som president.

I det han kaller et amerikansk comeback, la Trump blant annet vekt på «rekordlave» tall i arbeidsledighet. Presidenten forventer samtidig ytterligere oppsving i økonomien i løpet av året etter hvert som nye handelsavtaler og deregulering begynner å virke.

TOPPMØTE: Toppmøtet i Davos preger nyhetsbilde. En ung jente og en eldre herremann gjør årets forum ekstra spennende. Video: Nicolai Eriksen Vis mer

Njehu går på sin side så langt som å si at hun mener det skulle vært et forbud mot milliardærer som Trump, og mener det er på høy tid å avskaffe milliardærklassen.

- Vi er nødt til å tenke oss en virkelighet der alle verdens milliardærer, inkludert Donald Trump, ikke eksisterer. En virkelighet der deres uanstendige formue blir brukt på skoler og sykehus, lærere og sykepleiere, framfor å bli gjemt bort på milliardærers hemmelige bankkontoer. Det er sunn fornuft å avskaffe milliardærer. Planeten og menneskeheten har ikke råd til å ha milliardærer som Trump, skriver hun i pressemeldingen.

Det er ikke bare den amerikanske presidenten som opprører den nigerianske aktivisten. I et intervju med nyhetsbyrået AFP omtaler hun verdenseliten som samles i Davos denne uka som en umoralsk «milliardærklasse som møtes hvert år for å feire sitt eget overforbruk».

- Er det ingen av disse milliardærene som gjør noe bra?

- Det finnes folk her i Davos som gjør litt her og litt der innen filantropi, men det verden virkelig behøver er at de betaler en rettferdig del av skattene, sier hun til Børsen.

MØTTES: Njoki Njehu (i midten) møtte statsminister Erna Solberg i 2018.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
MØTTES: Njoki Njehu (i midten) møtte statsminister Erna Solberg i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

I 2018 møtte Njehu Norges statsminister Erna Solberg, som altså ikke kommer til Sveits denne uka. Njehu husker fortsatt møtet godt, og har en klar oppfordring til Solberg:

- Beskytt velferdsstaten. Den har fungert, den har levert, og velferdsstaten er en av de beste eksemplene på hvordan vi bekjemper ulikhet. Norge og de skandinaviske landene burde ikke svekke velferdsstaten, de burde jobbe med å styrke den, sier hun.

Vil heller møte Thunberg

Et medlem av den norske økonomiske eliten, som helt åpenbart ville blitt rammet av Njehus forslag, er tobakksarving og Ferd-grunder Johan H. Andresen.

DEMONSTRERER: Den kenyanske aktivisten Njoki Njoroge Njehu deltok før helgen i en demonstrasjon med Greta Thunberg og Fridays for Future-bevegelsen i Lausanne i Sveits. Foto: Pierre Albouy / Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Den kenyanske aktivisten Njoki Njoroge Njehu deltok før helgen i en demonstrasjon med Greta Thunberg og Fridays for Future-bevegelsen i Lausanne i Sveits. Foto: Pierre Albouy / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han mener det ikke er ensidig positivt at Donald Trump kommer til Davos.

- Ikke på noen som helst måte. Han genererer klikk og mye oppmerksomhet. Men hvis du spør meg hvem jeg helst ville spist middag sammen med av Donald Trump og Greta Thunberg, så er det helt klart sistnevnte, sier han til Børsen.

Det får Andresen også anledning til denne uka, under en middag hvor unge framtredende personer er samlet i regi av WEF.

- Jeg gleder meg til å delta. Dette er unge mennesker som får gjennomslag. Hun får gjennomslag av substans, men også fordi hun er den hun er, sier Andresen om den svenske klimaaktivisten.

- Gjør næringslivet nok for å bremse den globale klimakrisa?

- Nei, det gjør vi sikkert ikke. Jeg tror ikke vi er først ute når det gjelder å ta i bruk nye bærekraftige løsninger, sier han.

Andresen mener imidlertid at noe er i ferd med å endre seg blant verdens finanstopper.

- Jeg tror investorfellesskapet er i ferd med å våkne nå. De vil se muligheten til å gjøre noe, men også trusselen som venter hvis man ikke handler.

- Vil ikke næringslivet bli presset i den retningen uansett?

- Jeg tror ikke reguleringer presser det fram, men jeg tror man har gått fra å se klimatrusselen som noe kjælkete til å være noe man kan bidra til og til å skape verdier ved å være med på å løse.

Mandag var Johan og Kristin Andresen på vegne av Ferd vertskap for det som har blitt en årlig tradisjonsmiddag for den norske finanseliten i Davos. Det var ikke få milliarder samlet rundt bordet den kvelden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer