SAS-streiken:

Tordner: - Ønsker ikke å se det

Natt til tirsdag kom partene i SAS-streiken til enighet etter 15 dager med streik. Norske fagforeninger tordner mot SAS' håndtering av streiken og de ansatte.

KONSEKVENSER: Administrerende direktør i SAS Anko Van Der Werff forklarer hvor store konsekvenser streiken har fått for SAS. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/STOCKHOLM (Dagbladet): SAS og pilotforeningene har kommet til enighet, og SAS-pilotenes streik blir med det avsluttet, melder SAS i en pressemelding natt til tirsdag.

SAS-pilotenes streik har vart siden mandag 4. juli. Det er ventet at det vil ta noen dager før SAS er i normal drift igjen.

Er du strandet i utlandet på grunn av SAS-streiken? Da vil vi gjerne høre fra deg. Ta kontakt med Dagbladets reporter på e-post: reisetips@dagbladet.no.

Avtale på plass

Mandag kveld ble det bekreftet at en avtale var på plass.

- En avtale er på plass, bekreftet leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, til Børsen.

- BLANDEDE FØLELSER: Leder i norsk SAS-flygers forening Roger Klokset sitter igjen med blandede etter at partene kom til enighet til SAS-streiken. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Er dere fornøyde med avtalen?

- Nei, overhodet ikke. Dette er en tragedie for pilotene, rent avtalemessig. Men det er godt at vi er ferdige og at vi får flyene opp i luften igjen, sa han mandag kveld.

Noen timer seinere skrev partene under på avtalen, noe som betyr at streiken er over.

- Burde vært unngått

I en pressemelding skriver Norske SAS-flygeres Forening at det har vært en ekstraordinær og svært krevende forhandling. Videre vil de takke for all støtte vi har mottatt.

Videre sier at det har vært viktig for dem å ta kampen for det de kaller «den skandinaviske arbeidslivsmodellen», og de understreker at viktige krav er sikret.

- Etter ni måneder med forhandlinger og en to uker lang streik har partene signert en femårig avtale. SAS har forpliktet seg til at avtalens varighet ikke skal skape presedens for framtidige avtaler i selskapet, skriver Norske SAS-flygeres Forening i pressemeldingen.

De skriver at pilotene flere ganger tidligere har bidratt til å redde SAS i vanskelige tider, og de forventer at SAS anerkjenner dette og gir tilbake til de ansatte når selskapet går godt.

- Denne streiken burde vært unngått, og vi beklager veldig overfor passasjerer og tredjeparter som har vært berørte, heter det videre i pressemeldingen.

Kraftig kritikk

Hans-Erik Skjæggerud, første nestleder i YS, mener at SAS-streiken har vist noen viktige prinsipper som angår alle.

- Vi kan ikke tillate at selskaper bruker en vanskelig økonomisk situasjon som argument for å helt bort ifra grunnleggende regler og avtaler i arbeidslivet. Da får vi et arbeidsliv ingen av oss ønsker seg, sier Skjæggerud.

Videre retter han kraftig kritikk mot SAS-ledelsen for måten de har kommunisert rundt konflikten.

VEIS ENDE: Mandag 18. juli fortsetter forhandlingene i SAS-streiken. SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs håper at meklingen snart er ved veis ende. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson. Vis mer

- Jeg må si SAS sin framferd i denne konflikten er noe vi ikke ønsker å se igjen fra noen arbeidsgivere i vårt arbeidsliv. Vi forstår at selskapet er i en ekstraordinær situasjon, men det bør aldri føre til at topplederen æreskjeller sine ansatte, sier han.

Da streiken ble et faktum gikk SAS-sjef Anko van der Werff hardt i strupen på SAS-pilotene. Han kalte dem blant annet schizofrene og han mente at det var «skamfullt at dette er måten pilotene velger å gi tilbake til alle generøse og tålmodige skattebetalere der ute».

Fagforeningen LO skriver i en pressemelding at de er glade for at streiken nå er over.

De mener at SAS-pilotene, Norsk Flygerforbund og Parat har strukket seg «svært langt» for å få en slutt på streiken, og at SAS-ledelsen må ta fullt ansvar for at streiken i det hele tatt har funnet sted.

- Det er godt å høre at alle oppsagte piloter nå får tilbake retten til gjenansettelse i SAS. Nå må videre omstilling skje i samarbeid med de ansatte. Det må SAS-ledelsen forstå, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

- UVERDIG: Henrik Thyregod, leder av den danske SAS pilotforeningen utenfor Näringslivets hus i Stockholm mener situasjonen er uverdig. Reporter: Frode Andresen. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Glad

SAS-ledelsen på sin side sier at de er glade for at streiken er over.

- Jeg er glad for at vi nå er blitt enige med alle de fire pilotforeningene i SAS Scandinavia og at streiken er avsluttet, sier SAS-sjef Anko van der Werff i en pressemelding.

- Endelig kan vi gjenoppta vanlig drift og fly våre kunder på deres etterlengtede sommerferier, sier han videre, og legger til en beklagelse til SAS' kunder for problemene streiken har skapt.

Det er ventet at det vil ta noen dager før SAS' flyginger er i normal drift igjen.

- Jeg vil uttrykke min oppriktige takknemlighet til alle SAS-kolleger som har jobbet utrettelig de siste ukene for å hjelpe kundene våre, avslutter Anko van der Werff.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer