Bergen er et yndet reisemål for turister, og nesten en fjerdedel av alle cruiseskip i verden seiler inn i vestlandsbyen hvert år.
Men cruiseturismen har splittet Norges nest største by i en årrekke.
Til tross for at bystyret i Bergen har vedtatt et tak på fire skip og totalt 8000 passasjerer daglig, er det langt fra enighet om hvor mange skip og turister det egentlig er plass til.
Flere partier ønsker nå å innføre turistskatt for cruiseturister i Bergen. Det får administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Monica Mæland, til å reagere sterkt.

- Tida er inne
Thor Haakon Bakke, gruppeleder for MDG i Bergen, mener cruiseturismen byr på flere utfordringer for vestlandsbyen. Overfor Dagbladet trekker han blant annet fram trengsel i sentrumskjernen, slitasje i områdene rundt Bryggen og mangel på offentlige toaletter.
- Den største utfordringen knyttet til cruiseturismen er utslippene den medfører og dårlig byutvikling som går på bekostning av gode boområder i sentrum. Men også at tusenvis av mennesker ankommer byen på veldig kort tid. Det fører til et økende behov for vedlikehold. Tida er overmoden for å innføre turistskatt i Bergen, sier han til Dagbladet og legger til:

- Det trenger ikke være mer enn 20-50 kroner om dagen, noe som nærmest tilsvarer en symbolsk sum for den enkelte. Men når 8000 turister hver dag betaler denne lille summen, vil man få et helt annet budsjett til vedlikehold og utbygging av flere offentlige toaletter - som igjen vil gjøre oss bedre rustet for det høye trykket.
MDG ønsker på sikt at Bergen skal bli en cruisefri by. Årsaken er at cruisenæringen ikke er forenelig med målene Norge - og verden for øvrig - har satt seg for å redusere klimagassutslipp, mener Bakke.

- Men en turistskatt av denne størrelsen handler ikke om å hindre cruiseturisme - det handler om å løse de utfordringene den massive cruiseturismen i Bergen fører med seg. Kommunen er under hardt press, og vi må ta grep for å gjøre noe med de negative sidene ved masseturismen.

Venter varmesjokk
Støttes av byrådet
Cruisenæringen har advart om at for strenge krav kan føre til at skipene reiser til andre havner. MDG-politikeren frykter imidlertid ikke dette utfallet, og tror at en turistskatt vil føre til at turistene legger igjen mer penger i Bergen.
- Vi vet at de fleste turistene bare har noen timer i havnen, og at de har omtrent alt de trenger om bord på skipet sitt med restauranter, butikker, casino og badeland. Dermed gidder de færreste å legge igjen de store pengene i sentrum når de allerede er i en av verdens dyreste byer, sier han.

Seks av ti bergensere synes at cruisetrafikken bør reduseres av klima- og miljøhensyn, ifølge en undersøkelse gjennomført av Bergen kommune i fjor.
Det er ikke bare MDG som er positive til turistskatt. Byrådet, ledet av Ap og Venstre, støtter også at turister må betale skatt for å feriere i Norge.

Fortviler: - Få dritten ut
- Naivt
Monica Mæland, administrerende direktør i Bergen Næringsråd og tidligere justisminister for Høyre, reagerer sterkt på forslaget.
- Turistskatt er det siste vi trenger, tordner Mæland.
- Vi lever i en veldig urolig tid. Næringslivet, spesielt langs kysten, er preget av bekymring og usikkerhet. Skattenivået i Norge er allerede høyt, samtidig som renter og strømavgifter øker. Vi kan ikke godta nye skatter som gjør det dyrere å feriere i Norge, verken for utlendinger eller nordmenn, legger hun til.
Mæland mener det er naivt å tro at pengene fra turistskatt vil gå tilbake til vedlikehold av Bergen sentrum.
- Det er ikke sånn skattesystemet i Norge fungerer. Pengene går til en felles pott, og det er naivt å tro at de vil gå tilbake til samme område som der avgiftene ble hentet inn.

Utelivskonge raser: - Latterlig
- Masse penger
Mæland er svært positiv til turismen i Bergen og mener det bidrar til inntekter og arbeidsplasser.
- Turismen bidrar til verdiskaping, handling i butikker, overnatting på hoteller, bruk av Fløybanen og besøkende på museene våre. Turistene reiser i hele regionen og legger igjen masse penger i byen vår, som igjen bidrar til flere arbeidsplasser, sier hun og erkjenner:
- Økt bruk av byen skaper også et større behov for vedlikehold, men gjennom andre gebryrer og avgifter får Bergen kommune dekket dette behovet.