Tordner: «Ville snudd seg i graven»

Disney World møter massiv motbør etter feilslått promovideo.

REAGERER: En video fra Walt Disney World får mange til å reagere. Video: Disneyparksjobs. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det stormer rundt den ikoniske fornøyelsesparken Disney World i Orlando i Florida. Etter å ha vært stengt i nær fire måneder, ble portene igjen åpnet for besøkende lørdag.

Selv om det markerte en viktig milepæl for Disney-konsernet, kunne timingen unektelig vært bedre: Søndag ble det registrert rekordhøye 15 300 nye smittetilfeller i Florida.

Til tross for at delstaten er en av de hardest rammede av coronaviruset i USA, har store deler av samfunnet blitt gjenåpnet.

Disney World er blant aktørene som har markert åpninga med en promovideo på sosiale medier, der ansatte - iført munnbind - ønsker publikum «velkommen hjem».

Det som skulle være en innbydende reklamesnutt, er i stedet blitt stemplet som «traileren til en skrekkfilm».

- Nådeløst

Ifølge Forbes ble videoen opprinnelig publisert på Twitter, men skal i seinere tid ha blitt fjernet etter en storm av knusende kritikk. Disney har derimot beholdt snutten på Instagram, der flere varsler at de ikke ville tatt i invitasjonen med en ildtang:

«Dette er skremmende og nådeløst, Disney! Walt ville snudd seg i grava. Dere gjenåpner samtidig som smittetallene når nye rekorder».

«Vi er det mest idiotiske landet i verden».

«Velkommen til Covid-19-attraksjonen.»

«Wow, dette er kvalmende. Jeg har mistet all respekt for Disney. Alt dere bryr dere om er penger.», heter det blant annet i tilbakemeldingene.

Disney-ansatte slo alarm

Disney-konsernet har selv anslått at de har tapt over 9,6 milliarder kroner som følge av at deres gigantiske fornøyelsesparker verden over har måttet stenge i kjølvannet av coronakrisen.

Nå uttrykker mange sympati overfor ansatte som må «risikere liv og helse i møte med grådighet».

«Wow, det var virkelig ukomfortabelt og dystopisk å være vitne til. (...) Deres ansatte må nå velge om de skal sette seg selv, sine familier og alle de omgås med i fare, for å få lønn.»

Promo-blemma er nok et slag for Disney, som har møtt kraftig motbør de siste ukene. Blant annet har flere tusen signert et opprop mot gjenåpninga og beskrevet den som både «uansvarlig» og «skuffende». Nylig gikk selv ansatte ved Disney World hardt ut mot egen arbeidsgiver.

- Selv om fornøyelsesparker er et flott tilbud når folk skal slappe av og nyte sin fritid, så er det ikke en samfunnskritisk virksomhet. Det er ikke rettferdig at menneskene som jobber der skal risikere livene sine, spesielt ikke hvis de selv er i risikogruppen eller har familie som er utsatt, het det i et åpent brev i juni fra Katie Belisle, som jobber som vert ved en av Disney Worlds attraksjoner i Orlando.

Tok til motmæle

The Independent er blant mediene som har bedt om en kommentar fra Disney World på video-kritikken, foreløpig uten å bli møtt med et svar.

Konsernet har imidlertid forsikret om at de tar alle forholdsregler i møte med åpningen av parken.

- Våre ansatte og gjesters sikkerhet og helse står øverst på lista når vi nå planlegger gjenåpningen. Vi er også i aktiv dialog med våre fagforeninger om de omfattende helse- og sikkerhetsprotokollene - i tråd med veiledning fra folkehelseeksperter - som vi planlegger å implementere når vi nå går mot vår foreslåtte gjenåpning, het det i en uttalelse fra Disney-konsernet i juni, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under:

TYRKIA: De små slottene kan se ut som scener fra en Disney-film, men her kan du faktisk bo. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Prestige Life Real Estate. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I tråd med nye retningslinjer, kreves besøkende å være iført munnbind, samt at man holder to meter avstand både ved attraksjonene og i butikkene.

Disney World opplyser på sine hjemmesider at Antibac er tilgjengelig i hele parken, og at man på enkelte områder vil temperaturmåle gjestene.

Totalt har 4276 mistet livet som følge av coronaviruset i Florida, viser siste tilgjengelige tall fra helsemyndighetene. Etter søndagens rekordtall, opplevde delstaten et lite fall i antall påviste smittetilfeller mandag, totalt 12 624 på ett døgn.

Til sammen er eller har 282 000 personer vært registrert smittet av viruset i Florida.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer