Tørke gir skrekkpriser: - Aldri sett før

Den akutte tørken bekymrer og sender olivenoljeprisen til rekordhøyder, noe som gir italienerne pizza-hodepine.

TØRKE: Bildet viser oppsprukken jord i Sau-reservoaret, cirka 100 km fra Barcelona i Spania, 18. april. Spanias statsminister advarte onsdag om at den akutte tørken som rammer landet vil være en av landets største langsiktige bekymringer. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB
TØRKE: Bildet viser oppsprukken jord i Sau-reservoaret, cirka 100 km fra Barcelona i Spania, 18. april. Spanias statsminister advarte onsdag om at den akutte tørken som rammer landet vil være en av landets største langsiktige bekymringer. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Vis mer
Publisert

Regnmangelen i Spania kaster lange skygger over landets olivenoljeproduksjon.

Olivenoljeprisen har som følge av tørken i fjor, økt med nesten 60 prosent siden juni - til nye rekordhøyder, ifølge Financial Times.

Eksperter advarer

Dersom det blir en spesielt tørr sommer igjen, kan det føre til enda lavere avlinger seinere i år, advarer eksperter.

- I mine 20 år i bransjen har jeg aldri sett disse prisene, sier korn- og oljefrøanalytiker Vito Martinelli i Rabobank til FT.

Han sier fjoråret var en «katastrofe» for Spania, som er verdens største olivenoljeprodusent, men avlinga i Italia og andre land ved Middelhavet var også dårlig.

I løpet av de første 17 dagene av april falt det «ikke en eneste dråpe» regn over mer enn halve landet, sa spanske værmeldere denne uka, ifølge FT.

Venter betydelig fall

Temaet er høyt oppe på dagsorden i Spania.

Spanias statsminister Pedro Sánchez advarte onsdag om at den akutte tørken som rammer det søreuropeiske landet, har blitt en av landets største langsiktige bekymringer, skriver AP.

- Hver dag som går uten regn, gjør utsiktene verre, sa Spanias største forening for olivenoljeprodusenter, Dcoop, i en uttalelse til Reuters i slutten av mars.

Spanske eksportører venter et ti prosents fall i global olivenoljeforsyning i år målt mot 2021, ifølge nyhetsbyrået.

Pizza-hodepine

Italienerne er blant dem som rystes av prishoppet på olivenolje.

Som Børsen har omtalt, kommer olivenoljesjokket midt i en brutal levekostnadskrise, som har gjort det mye dyrere å lage pizza hjemme, viser Bloombergs «Pizza Margherita Index».

Kjerneingrediensene i en margherita - mel, mozzarella, tomater, olivenolje og elektrisitet - har skutt fart den siste tida. Mens prisveksten på de øvrige ingrediensene viser tegn til å kjølne, fortsetter olivenoljeprisen oppover.

Det er minst 20 prosent dyrere å lage en pizza hjemme sammenliknet med et år tidligere. Slik har det vært i åtte måneder på rad, ifølge nyhetsbyrået.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer