Oslo har våknet:

Torsdag eksploderte det

Forrige onsdag klokka 12 gjenåpnet blant annet hovedstadens restauranter og barer, etter å ha holdt stengt i over et halvt år. Kombinert med sommervarme, ble det en eksplosiv oppskrift.

SOMMER, GJENÅPNING OG SOL: Folk nyter sommerkvelden i Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB
SOMMER, GJENÅPNING OG SOL: Folk nyter sommerkvelden i Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke økte mobiliteten i Oslo med 42 prosent i sentrumsområdene innenfor ring 1, forteller avdelingssjef Osman Ibrahim i Beredskapsetaten i Oslo kommune til Dagbladet. Økningen er sammenliknet med uka før.

Det er i dette området de fleste av Oslos restauranter, butikker og serveringssteder er lokalisert.

- Mobilitetsøkningen forrige uke var størst innenfor det funksjonelle sentrum, noe vi forventet, sier Ibrahim.

Oslo kommune innførte onsdag de resterende lettelsene i trinn to av sin gjenåpningsplan. Dette innebar blant annet at restauranter og serveringssteder igjen kunne åpne dørene. Fra torsdag ble også spiseplikten opphevet, og samtidig inntok sommervarmen hovedstaden.

- Vi ser en tydelig økning som følge av gjenåpningen.

Oslo kommune sett under ett, hadde en økning i mobilitet på 10 prosent fra uke 20.

SA PANG: Illustrasjonen viser hvor folk i Oslo beveget seg i uke 20 og 21. Illustrasjon: Beredskapsetaten Oslo kommune
SA PANG: Illustrasjonen viser hvor folk i Oslo beveget seg i uke 20 og 21. Illustrasjon: Beredskapsetaten Oslo kommune Vis mer

Økning på 70 prosent

I mobilitetsrapporten, som ukentlig utgis av Oslo kommune, presenteres en estimert mobilitetsstrøm samlet på Oslo-nivå og på mindre delområder med mobildata fra Telia.

Tallene er også omtalt av TV 2.

For enkelte områder i sentrum, som Vika, Aker Brygge, Tjuvholmen og Youngstorget, var økningen på hele 70 prosent sammenliknet med uka før.

- Økningen startet onsdag, før den ble veldig stor torsdag. Fredag og lørdag var dagene med størst økning, forteller Ibrahim.

- Det er tydelig at det henger sammen med gjenåpningen. Uten tvil.

FESTING: Natt til søndag 30. mai var tusenvis av personer samlet utendørs i Oslo for å feste. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Snapchat Vis mer

Mobiliteten hadde størst økning på ettermiddag, kveld og natt.

I hovedstaden er det skjenkestopp klokka 22, noe som også ga tydelig utslag, og viste en dupp i mobiliteten. Men noen områder hadde økt aktivitet fram mot klokka 01-02 om natta, sier Ibrahim.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Steen: Må regne med noe smitte

Helsebyråd Robert Steen i Oslo kommune er ikke overrasket over rapporten.

-Det er ikke uventet at vi får en økning i mobilitet når vi har startet en kontrollert og forsiktig gjenåpning av byen vår, men merk at mobiliteten er lavere enn samme uke i 2019. Vi åpner opp fordi vi mener det er forsvarlig, sier han.

-Vi må trolig regne med noe økt smitte i en gradvis gjenåpnet by, men husk at smitte bare er en av variablene vi ser på. Nå er stadig flere av Oslos innbyggere vaksinert, spesielt i de øvre aldersgruppene, noe som gjør at vi tåler noe smitte. Men smittevernreglene gjelder fremdeles: Hold avstand, ha få nærkontakter og bruk munnbind. Og sist men ikke minst: Hvis du har symptomer, ta test og hold deg hjemme selv om sola skinner.

70 PROSENT: Mobiliteten på Aker Brygge økte med 70 prosent etter gjenåpningen forrige uke. Foto: Terje Pedersen / NTB
70 PROSENT: Mobiliteten på Aker Brygge økte med 70 prosent etter gjenåpningen forrige uke. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

På kryss og tvers

Også kryssmobiliteten økte betraktelig i uke 21. Dette betyr at oslofolk beveger seg mer mellom ulike bydeler.

- Kryssmobiliteten økte med 37 prosent. Størst økning er det mellom sentrumsbydelene. Den viser at folk beveger seg på kryss og tvers av bydelene, sier Ibrahim.

- Det vil gi en påkjenning for kollektivtransporten, når det er flere som reiser inn til bydelene i sentrum.

Også den eksterne mobiliteten, altså personer utenbys fra som reiser inn til Oslo, har økt. Her var økningen på 57 prosent i sentrum av Oslo.

Størst var økningen fra Bærum, Lørenskog og Skedsmo, forteller Ibrahim.

Til tross for økning over hele linja etter gjenåpningen, er det mye å gå på før man er tilbake til normale tilstander og nivået av mobilitetsmålinger gjort i 2019.

SOL OG SOMMER: Mange brukte dagene etter gjenåpningen ute i sommervarmen. Her fra Sørenga i Oslo sentrum. Foto: Terje Pedersen / NTB
SOL OG SOMMER: Mange brukte dagene etter gjenåpningen ute i sommervarmen. Her fra Sørenga i Oslo sentrum. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Kommunalt er det fortsatt en reduksjon i mobilitet på 18 prosent mot normalnivå. I sentrum er reduksjonen fortsatt 38 prosent unna normalen, og henger nok sammen med at det fortsatt er mange på hjemmekontor. Så selv om økningen var veldig stor forrige uke, så er vi at potensialet var mye større, sier Ibrahim og legger til:

- Mobilitet i seg selv er ikke negativt. Det viktigste er å fortsatt følge smitteverntiltakene både inne og ute i byrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer