Total helomvending: - Helt kritisk

Gründer jubler etter at norske myndigheter snur.

FIKK NEI: Reiselivsgründer Vegard Berge Uglebakken har sikret seg en toppmodell av en vedfyrt pizzaovn. Men kokken som skal styre showet er ikke like enkel å få på plass. Dermed er 20 andre arbeidsplasser satt på vent. Foto: Privat
FIKK NEI: Reiselivsgründer Vegard Berge Uglebakken har sikret seg en toppmodell av en vedfyrt pizzaovn. Men kokken som skal styre showet er ikke like enkel å få på plass. Dermed er 20 andre arbeidsplasser satt på vent. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Børsen skrev i går om reiselivsgründer Vegard Berge Uglebakken (37), som nylig åpnet italiensk restaurant i Alta.

Planen er klar: Pizza av ypperste kvalitet skal stekes i det som omtales som verdens nordligste vedfyrte pizzaovn. Pastaretter, med kokkens håndplukkede råvarer, skal lages fra bunn. 20 ansatte skal på lønningslista.

Det var bare ett problem.

Nektet

Norske myndigheter har nemlig nektet kjøkkensjefen, italienske Christian Giaccotto (35), å ta turen fra Malta til Alta.

- Vi er helt avhengig av å få han Christian hit. Han skal kjøre på som bare en italiensk «chef» kan når konseptet er italiensk restaurant, sa Uglebakken til Børsen.

Han la til at han har søkt etter kompetansen i Norge, men at «interessen for å flytte til Finnmark er ikke-eksisterende».

KØLAPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på hvordan man nå kan få vaksine ved å registrere seg. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

«Ikke nødvendig»

Den italienske kjøkkensjefen var ikke «strengt nødvendig» for å drive stedet. Og restauranten - med nevnte 20 arbeidsplasser - gir ikke tilstrekkelig «økt verdiskaping og sysselsetting i Norge».

Slik lød i hvert fall begrunnelsen i avslaget som Uglebakken fikk på søknaden om unntak fra innreiserestriksjonene for utenlandsk arbeidskraft med spesialkompetanse.

Uglebakken fortvilte over de tre avslagene fra Sjøfartsdirektoratet, som administrerer ordningen med søknader om å hente inn kritisk viktig arbeidskraft.

Han anslår at to måneder med forventet høysesong ryker som følge av avslaget, i tillegg til et månedlig tap på 300 000 kroner.

Snur

Dagen etter at Børsen omtalte saken har imidlertid Sjøfartsdirektoratet snudd.

- Jeg har fått beskjed om at det er grunnlag for å gi kokken innreisetillatelse likevel, sier kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Dag Inge Aarhus, til Børsen.

Han sier det ikke er mulig å klage på vedtak, men at direktoratet ofte går inn i saker og ser om riktig avgjørelse er tatt.

Aarhus kan ikke kommentere enkeltsaker, utover at det er en helhetlig begrunnelse som gjør at direktoratet snur.

- Det er en krevende ordning, som ble hasteinnført, og det er en stor jobb å behandle søknadene. Vi begynner å få en god rutine og kapasitet til å behandle disse nå.

Han opplyser at de til nå har fått 20 000 søknader om unntak fra innreiserestriksjonene. Rundt halvparten får avslag.

- Fantastisk

Pizzagründeren jubler over nyheten.

- Helt fantastisk at de nå har skjønt betydningen av kjøkkensjefen. Vi flyr ham inn i morgen. Endelig kan vi planlegge åpninga. Det er tydelig at Sjøfartsdirektoratet har sett på saken etter at dere skrev om det i går, sier Uglebakken til Børsen tirsdag.

I en Facebook-post mandag satte Uglebakken spørsmålstegn ved at Sjøfartsdirektoratet godkjente Brann-spilleren Vieux Sané (31) fra Senegal sin innreisesøknad - samme dag de mottok den.

- Pizzarestauranten vår er også et lag. Uten kjøkkensjefen fungerer ikke laget, akkurat som et fotballag ikke fungerer uten kaptein, sier Uglebakken.

Han hyller imidlertid Sjøfartsdirektoratet for snuoperasjonen, og er opptatt av å se framover.

- Vi har hatt en dårlig følelse. Det var kritisk for oss å kunne åpne i juni. Vi har investert millioner i nytt interiør, gulv, vegger og rør. Bare kaffemaskinen kostet 350 000.

Uglebakken sier det nå er gledelig å få forutsigbarhet.

- Det verste med pandemien er uforutsigbarheten. Nå kan vi jo planlegge en åpning.

Uglebakken venter et trykk av turister til Alta i sommer.

- Nå som folk ikke kan dra til Italia, er vi er klare for å ta Italia til Finnmark.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer