Energimeldingen:

Total slakt: - Galimatias!

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det som så langt er kommet fram av regjeringens energimelding betyr «spikeren i kista» for fastlandsindustrien. Han raser også mot nye konsesjonsbehandlinger av vindkraft på land.

RASER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke nådig mot det som så langt er kommet fram fra olje- og energiminister Terje Lien Aasland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RASER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke nådig mot det som så langt er kommet fram fra olje- og energiminister Terje Lien Aasland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vindkraft på land er omdiskutert, men det har vært stillestand i tre år nå. Vi sender nå et brev til NVE og ber de gjenoppta konsesjonsbehandlinga på vindkraft på land, men vi sier tydelig fra om at kommunene må ville det.

Det sier olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap).

Regjeringen legger i dag fram tilleggsmelding til Solberg-regjeringens energimelding. Aasland har fredag morgen lagt fram deler av denne, mens detaljene kommer seinere i dag.

Men allerede nå er Rødt-leder Bjørnar Moxnes klar i sin tale:

- Hvis det Aasland kom med nå i morges, stemmer overens med det som legges fram fra statsråd i dag, da står den nye energimeldinga til stryk, sier Moxnes til Børsen.

- Spikeren i kista

Moxnes mener olje- og energiministeren snakker usant når han sier at dette er det viktigste dokumentet for industri og energi.

- Regjeringen har ingen løsning for å sikre den kraftforedlende industrien forutsigbare og rimelige strømpriser framover. Det er rekordlav fyllingsgrad i magasinene flere steder, og det ser ut som om det blir en tørr vår. Forsyningssikkerheten vår står i fare, sier Moxnes og legger til:

- Dette dokumentet kan dessverre bli spikeren i kista for fastlandsindustrien.

Moxnes mener regjeringens kraftpolitikk er en blåkopi av høyreregjeringens, og legger opp til fortsatt prisimport på strøm fra kontinentet.

- Vi ser hvordan importen av høye strømpriser ryster husholdning, næringsliv og industri.

Aasland sier på sin side at det tvert imot er Rødt som ikke har noen industripolitikk.

- De sier nei til utbygging av vindkraft på land og til havs, som en samlet fagbevegelse og industri har sagt er helt nødvendig fordi vi vil trenge mer kraft i årene fremover, sier Aasland.

LA FRAM ENERGIMELDING: Fredag la olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) fram tilleggesmeldingen til Solberg-regjeringens energimelding. Moxnes gir denne stryk. Foto: Lise Åserud / NTB
LA FRAM ENERGIMELDING: Fredag la olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) fram tilleggesmeldingen til Solberg-regjeringens energimelding. Moxnes gir denne stryk. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Les hele olje-og energiministerens svar på kritikken lenger ned i saken.

Raser mot vindkraften

Moxnes reagerer også kraftig på at regjeringen ber NVE ta opp igjen konsesjonsbehandling av vindkraft på land.

- Det er galimatias at regjeringen nå instruerer NVE til å bygge ut mer vindkraft på land, tordner Rødt-lederen.

Han utdyper:

- Dette er å gå til frontalangrep mot folk og natur. Kommunene skal være med på laget sier Aasland, men med en produksjonsavgift på vindkraft som går til kommunene, presser han fattige kommuner til å akseptere natur-rasering.

- Dette kan vi ikke akseptere, sier Moxnes.

Han før støtte fra Rasmus Hanson i MDG, som peker på det samme.

- Regjeringen lokker nå kommuner med stram økonomi med en produksjonsavgift som de skal få som belønning for å bygge ut vindkraft i urørt natur. Det sier seg selv hva konsekvensen av dette blir: Enda sterkere press på en natur som er en viktig del av løsninga på klimakrisa.

Energi Norge er på sin side positiv til dette.

- Det er bra at regjeringen åpner opp for en varsom utbygging av vindkraft, der det er miljømessig forsvarlig og har lokal støtte. Alle analyser tyder på at strømforbruk til klimatiltak og ny industri vil øke i åra som kommer. Uten tilgang på ny produksjon, vil vi gjøre oss mer avhengige av import og varig høye strømpriser, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

- Sovet i timen

Rasmus Hansson mener Aasland har sovet i timen.

- Hvor var han på mandag da FNs generalsekretær sa at de som fortsetter å investere i oljeleting og produksjon er farlige radikalere? Aasland og regjeringen sier de forstår at verden har forandret seg, men de tar ikke konsekvensene, sier Hansson.

Han mener denne energimeldingen burde svart på hvordan vi skal omstille oss til bærekraftig energi og den burde hatt nye visjoner om hvordan vi skal være med å løse energikrisen i Europa.

- Men vi fikk ingen tydelige svar, bare «mer av alt» og stø kurs mot å fortsatt koke kloden, sier Hansson.

Også Frp peker på at det er lite nytt i regjeringens tilleggsmelding.

- Det er tydelig at statsråden trenger flere dager på jobb for å sette seg bedre inn i norsk energipolitikk, for her er det veldig lite som er nytt. Med rekordhøye strømpriser, usikker kraftsituasjon, utfordringer i kø for næringsliv og industri, så svarer ikke regjeringen på en eneste av disse utfordringene, sier energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Terje Halleland, som konkluderer:

- Regjeringen har nå kastet bort seks måneder på å bygge opp forventninger om endringer i energipolitikken som de overhodet ikke leverer godt nok på.

- Ansvarlig politikk

I sitt svar på kritikken fra Moxnes poengterer Aasland at regjeringen har forlenget ordningen som reduserer strømkostnadene for husholdningene med ett år. De jobber også med konkrete tiltak som skal legge til rette for bedre fastprisavtaler til folk og bedrifter.

- Det vil gi bedre forutsigbarhet i en urolig tid i energimarkedet, sier Aasland.

Han forklarer også at regjeringen, i motsetning til forrige regjering, har besluttet at første fase av havvind på Sørlige Nordsjø II (1500 MW) skal sendes til det norske fastlandet, og at de utreder hvilke effekter den andre fasen vil ha på kraftsystemet.

- Dette er ansvarlig politikk, som viser at vi ivaretar hensyn til både folk og industri, i motsetning til Rødt som vil avvikle olje- og gassnæringen og ikke vil bygge ut mer fornybar kraft, sier Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer