Totalkollaps: - Uakseptabelt

Et fullstendig sammenbrudd i bagasjesystemet ved en av Europas travleste flyplasser, utløste komplett kaos torsdag.

KOLLAPSET: Koffertene tårnet seg opp utenfor inngangen til Orly-flyplassen utenfor Paris torsdag. Foto: Stefano Rellandini / AFP / NTB
KOLLAPSET: Koffertene tårnet seg opp utenfor inngangen til Orly-flyplassen utenfor Paris torsdag. Foto: Stefano Rellandini / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor sommer hadde mange planer om å endelig gjennomføre den etterlengtede utenlandsreisen som hadde blitt utsatt i to år på grunn av coronapandemien.

For mange ble reisen likevel preget av kaos, usikkerhet og ventetid, mye på grunn av pilotstreiken i SAS som varte i 15 dager - midt i fellesferien.

Da var det bare å begynne å glede seg til rolige dager på stranda i 2023.

Eller?

De som ikke droppet årets ferieplaner som følge av en stadig lettere lommebok, kunne i stedet oppleve at streik, hetebølger og naturkatastrofer sørget for at 2023 ble nok en kaos-sommer i Europa.

Frankrike sparket på mange måter i gang ballet med en flygelederstreik som førte til omfattende forsinkelser og følgefeil over store deler av kontinentet.

Selv om streiken ble avsluttet for en drøy måned siden, er det ikke slutt på kaoset.

Tårnet seg opp

Torsdag ble nemlig så mange som 10 000 passasjerer rammet av en totalkollaps i systemet som sorterer bagasje ved flyplassen Paris-Orly i Frankrike, ifølge franske BFMTV.

Problemene ble ifølge kanalen oppdaget før soloppgang torsdag. Løsningen kom ikke før over 12 timer seinere.

I mellomtida hadde det samlet seg et fjell med kofferter på utsida av flyplassen. En rekke flyvninger ble kraftig forsinket, mens flere andre tok av uten passasjerenes bagasje om bord, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

ALDRI SETT: Den tekniske feilen som rammet systemet for bagasjesortering ved flyplassen, skal aldri før ha oppstått. Det tok over 12 timer før feilen ble rettet. Foto: Stefano Rellandini / AFP / NTB
ALDRI SETT: Den tekniske feilen som rammet systemet for bagasjesortering ved flyplassen, skal aldri før ha oppstått. Det tok over 12 timer før feilen ble rettet. Foto: Stefano Rellandini / AFP / NTB Vis mer

Flyplasskaoset er på ingen måte godt nytt for storbyen som skal arrangere sommer-OL neste sommer. Ganske nøyaktig ett år før byen skal stå overfor en av de største logistikkutfordringene en storby kan utsettes for, brøt en av de helt sentrale komponentene sammen.

Det får franske myndigheter til å reagere kraftig:

- Det som skjer på Orly er uakseptabelt. Vi kan ikke ha problemer med å sortere bagasje som varer i timevis, tordner Frankrikes samferdselsminister Clément Beaune, ifølge RMC.

- Hadde ikke noe valg

Flyplassen er blant de travleste i Europa, og et viktig knutepunkt for en lang rekke flyselskap.

ADP Group, som står for driften av flyplassen, anslår at 10 000 flypassasjerer og minst 40 flyvninger ble påvirket.

Ifølge Marc Rochet, toppsjef i flyselskapene French Bee og Air Caraibes, tok flyene av med en forsinkelse på mellom én til tre timer. På toppen av det lettet flyene uten bagasje som allerede var sjekket inn.

- Vi hadde ikke noe annet valg. Alt annet ville blokkert hele systemet, sier Rochet til nyhetsbyrået.

- Et kjempeproblem

Bagasjen som ble igjen i terminalen, eller stablet i hauger utenfor inngangen til flyplassen, skal fraktes til en egen hangar og seinere transporteres til sine eiere.

Samferdselsminister Beaune er klar over at hele verden følger med på byens varslede innsats for å utbedre

- Dette er nøyaktig slike ting vi må passe på. Når ett ledd i kjeden svikter, så har vi et kjempeproblem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer