Totalslakt av millionprosjekt: - Ikke styring

Etter å ha undersøkt 14 anskaffelser til en verdi av 390 millioner kroner hos Direktoratet for e-helse, har Riksrevisjonen avdekket brudd på reglene i 11 av 14 anskaffelser.

KRITISK: Riksrevisor Per-Kristian Foss presenterte tirsdag sine undersøkelser av IT-satsingen Én innbygger – én journal i helsesektoren. Dette bildet er fra en tidligere rapportframleggelse. Foto: Vidar Ruud / NTB
KRITISK: Riksrevisor Per-Kristian Foss presenterte tirsdag sine undersøkelser av IT-satsingen Én innbygger – én journal i helsesektoren. Dette bildet er fra en tidligere rapportframleggelse. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Riksrevisjonen har vurdert prosjektet «Én innbygger - Én journal» til Direktoratet for E-helse. Direktoratet får kraftig kritikk.

- Én innbygger - én journal er viktig for framtidas helsetjenester til innbyggerne, men igjen ser vi en offentlig IT-satsing som er for stor og komplisert, og feiler før den egentlig er i gang. De ansvarlige myndighetene har ikke styring og kontroll. Slike satsinger tar lang tid, men her mangler nødvendig framdrift og resultater. Dette er sterkt kritikkverdig, skriver riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding.

Riksrevisjonen mener at direktoratet har brutt prinsippene i anskaffelsesloven om konkurranse, likebehandling og etterprøvbarhet, at de ikke har iverksatt tilstrekkelige tiltak for å redusere avhengigheten av enkeltkonsulenter og enkeltleverandører, og ikke sikret tilstrekkelig kostnadskontroll i anskaffelsene.

150 millioner kroner

Direktoratet for e-helse har hatt ansvar for det mye omtalte Akson-prosjektet, som skal gi fastleger, legevakter og helsestasjoner et felles journalsystem.

Til nå har prosjektet tatt åtte år og kostet 150 millioner kroner.

- Ingen vet hvor mange fastleger og kommuner som faktisk kommer til ta i bruk Akson. Både Legeforeningen og flere kommuner har vært skeptiske. Hvis færre enn helsemyndighetene tror tar løsningen i bruk, vil gevinstene av prosjektet bli vesentlig lavere enn beregnet. Riksrevisjonen mener derfor at det er en risiko for at Norge kan ende opp med et ulønnsomt prosjekt. Det er skremmende, påpeker Foss.

- Offentlige utredninger tar tid og er omfattende. Det ligger i sakens natur, men dette er mer enn vi må forvente. Etter 8 år og 150 millioner kroner skulle helsemyndighetene vært nærmere målet, understreker Foss.

Kritiserer konsulentbruk

Riksrevisjonen la tirsdag fram sine undersøkelser av IT-satsingen Én innbygger – en journal. De har undersøkt både helse- og omsorgsdepartementets styring av arbeidet og Direktoratet for e-helses anskaffelser av konsulenttjenester.

- Problemet er ikke at Direktoratet for e-helse bruker konsulenter. Det er det i mange tilfeller fornuftig at staten gjør. Problemet er at direktoratet ikke følger anskaffelsesregelverket og ikke overfører kompetanse til egne ansatte. Det gjør direktoratet sårbart og fører til at de blir avhengige av enkeltkonsulenter og -leverandører, sier Foss.

Konklusjonen er: Det er svakheter ved helsemyndighetenes styring og kontroll av IT-satsingen Én innbygger – én journal og reglene for anskaffelser er brutt, viser Riksrevisjonens undersøkelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer