Totalslakt av millionprosjekt: - Ikke styring

Etter å ha undersøkt 14 anskaffelser til en verdi av 390 millioner kroner hos Direktoratet for e-helse, har Riksrevisjonen avdekket brudd på reglene i 11 av 14 anskaffelser.

KRITISK: Riksrevisor Per-Kristian Foss presenterte tirsdag sine undersøkelser av IT-satsingen Én innbygger – én journal i helsesektoren. Dette bildet er fra en tidligere rapportframleggelse. Foto: Vidar Ruud / NTB
KRITISK: Riksrevisor Per-Kristian Foss presenterte tirsdag sine undersøkelser av IT-satsingen Én innbygger – én journal i helsesektoren. Dette bildet er fra en tidligere rapportframleggelse. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Riksrevisjonen har vurdert prosjektet «Én innbygger - Én journal» til Direktoratet for E-helse. Direktoratet får kraftig kritikk.

- Én innbygger - én journal er viktig for framtidas helsetjenester til innbyggerne, men igjen ser vi en offentlig IT-satsing som er for stor og komplisert, og feiler før den egentlig er i gang. De ansvarlige myndighetene har ikke styring og kontroll. Slike satsinger tar lang tid, men her mangler nødvendig framdrift og resultater. Dette er sterkt kritikkverdig, skriver riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding.

Riksrevisjonen mener at direktoratet har brutt prinsippene i anskaffelsesloven om konkurranse, likebehandling og etterprøvbarhet, at de ikke har iverksatt tilstrekkelige tiltak for å redusere avhengigheten av enkeltkonsulenter og enkeltleverandører, og ikke sikret tilstrekkelig kostnadskontroll i anskaffelsene.

150 millioner kroner

Direktoratet for e-helse har hatt ansvar for det mye omtalte Akson-prosjektet, som skal gi fastleger, legevakter og helsestasjoner et felles journalsystem.

Til nå har prosjektet tatt åtte år og kostet 150 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer