Totalslakt av Norges Bank

Julie Brodtkorb refser styret i Norges Bank for måten de har håndtert ansettelsen av ny oljefondsjef på.

Sentralbanksjef Øystein Olsen møtte mandag til høring i Stortingets finanskomité om ansettelsen av ny sjef for Oljefondet. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Brudd på lover, regler og retningslinjer.»

Slik oppsummerte Julie Brodtkorb ansettelsen av miliardæren Nicolai Tangen som ny oljefondssjef da hun møtte til høring på Stortinget mandag.

Uenig med Norges Bank

Tangen ble ansatt som ny sjef for Norges Bank Investment Management (NBIM) i slutten av mars. NBIM forvalter verdier for over 10 000 milliarder kroner i Statens pensjonsfond - utland, bedre kjent som oljefondet.

Bakgrunnen for høringen er en rapport fra Norges Banks representantskap 27. mai. Representantskapet, som ledes av Julie Brodtkorb, er oppnevnt av Stortinget for å føre tilsyn med Norges Bank.

Et sentralt punkt er mulige interessekonflikter mellom Tangens personlige økonomi, eierskap og investeringer i AKO-fondene, og jobben som oljefondssjef.

Interessekonflikter fortsatt

- Risikoen for interessekonflikter er ikke eliminert, sier Brodtkorb.

- Representantskapet er enig i at Norges Banks hovedstyre har innført tiltak som reduserer risikoen for interessekonflikter. Vår forutsetning var og er at risikoen elimineres. Tiltakene tilfredstiller ikke denne forutsetningen, sier hun til finanskomiteens medlemmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer