«Trakk seg ut»: Fortsatt 800 åpne restauranter

Russerne kan fortsatt få seg en Whopper, men ikke en BigMac.

ÅPENT: Burger King-eieren Restaurant Brands International suspenderte tidligere i uka all støtte til drift, markedsføring og forsyningsledd i Russland. Men kjedens rundt 800 Russland-restauranter holder fortsatt åpent. Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images/Shutterstock
ÅPENT: Burger King-eieren Restaurant Brands International suspenderte tidligere i uka all støtte til drift, markedsføring og forsyningsledd i Russland. Men kjedens rundt 800 Russland-restauranter holder fortsatt åpent. Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert

Etter at Putins styrker marsjerte inn i Ukraina, har presset vært høyt på at internasjonale selskaper skal marsjere ut av Russland.

Forrige uke stengte de amerikanske kjedene McDonald's og Starbucks sine restauranter og kafeer i landet. Også Coca-Cola og Pepsi suspenderte virksomheten.

Fastfood-giganten Burger King meldte seg også på fra øvre hold med å trekke støtten til å operere i landet, ifølge CNN. Kjedens eier, Restaurant Brands International, opplyste at selskapet suspenderer all støtte til drift, markedsføring og forsyningsledd i Russland.

Selskapet stopper også investeringer og utvidelser i landet.

Holder åpent

Likevel holder burgerkjedens cirka 800 restauranter i Russland fortsatt åpne. Ifølge BBC er det fordi merkevaren er låst til juridiske franchiseavtaler, som gjør det vanskelig å stanse driften i det russiske markedet.

- Disse langvarige juridiske avtalene er ikke lett å endre i overskuelig framtid, framholder Restaurants Brands International, ifølge kanalen.

Konkurrenten McDonalds står i motsetning til mange fastfood-aktører i en særposisjon ved at selskapet driver 84 prosent av russlandrestaurantene selv. Toppsjef Chris Kempczinski kunngjorde forrige uke at alle restauranter i landet stenges midlertidig. De vil fortsatt betale lønn til sine 62 000 ansatte i Russland.

Burger King-kjedens samtlige Russland-restauranter er imidlertid «fullstendig franchiset av en lokal franchisetaker», uttalte selskapet, ifølge CNN. Dermed kan de ikke uten videre stenge restaurantene, slik deres konkurrent McDonalds har gjort.

Burger King har imidlertid forpliktet seg til å «omdirigere all profitt fra franchisevirksomheten til humanitær bistand til ukrainske flyktninger», ifølge nyhetskanalen.

MOSKVA: Den russiske kjendissønnen Luka Safronov viste sin misnøye med McDonald's midlertidige stengning i Russland. Video: Twitter Vis mer

Kan få alvorlige konsekvenser

Ifølge franchise-ekspert Graeme Payne i advokatfirmaet Bird&Bird har franchising vært nyttig for selskaper som skal inn i utenlandske markeder - som følge av at de ikke har lokalkunnskap, penger eller evne til å gå inn.

- Vanlige folk spør seg kanskje: «Hvorfor stenger de ikke bare butikkene sine»? Men fra et rent forretnings- og kontraktsmessig perspektiv er det veldig vanskelig å gjøre det uten noen omfattende juridiske konsekvenser, sier Payne til BBC.

Dersom vestlige selskaper bryter kontraktene, som gjerne er ti år lange eller lengre, vil de kunne bli saksøkt og risikere potensielt alvorlige finansielle konsekvenser.

Blant de mange merkevarene som er fastlåst i Russland, skal fastfoodkjempen Yum Brands nå være svært nær en avtale med sin hovedfranchiser om å midlertidig legge russlandsvirksomheten på is, ifølge BBC. Selskapet står blant annet bak Kentucky Fried Chicken og Pizza Hut.

Truer med overtakelse

Som et svar til flukten av vestlige selskaper, er russiske myndigheter i full gang med å se på muligheten for å slå tilbake.

Putin sa under et videomøte med regjeringsmedlemmer forrige uke at landet kan finne måter å «overta» internasjonale selskaper på, ifølge The Guardian.

Presidenten sa at Kreml ville forsøke å «introdusere ekstern ledelse og deretter overføre disse virksomhetene til de som faktisk ønsker å jobbe».

Myndighetene kunngjorde at de ser på et lovutkast som åpner for å ta kontroll over selskaper hvis den utenlandske eierandelen er over 25 prosent, ifølge USA Today.

Nylig ga presidenten grønt lys til at russiske flyselskap kunne registrere utenlandsleasede fly som flyselskapenes egen eiendom og dermed få russiske sertifikater å fly videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer