Utelivstopp freser:

- Tråkket ned og spyttet på

Daglig leder ved metalpuben Rock In i Oslo er oppgitt over måten de nye restriksjonene ble innført på. - Amatørmessig.

OPPGITT: Daglig leder ved Rock In, Erman Atabay, er oppgitt over måten de nye restriksjonene ble innført på. Foto: Privat
OPPGITT: Daglig leder ved Rock In, Erman Atabay, er oppgitt over måten de nye restriksjonene ble innført på. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vi som utelivsaktører har blitt tråkket ned og spyttet på av myndighetene siden tidlig 2020. Nå er vi herdet».

Slik oppsummerer Erman Atabay, daglig leder ved rock- og metalpuben Rock In på Grønland i Oslo situasjonen i utelivet i et innlegget på pubens Facebook-side.

Les hele innlegget nederst i saken.

- Amatørmessig

Som følge av den nye coronavirusmutasjonen omikron, som er svært smittsom, ble det før helgen innført nye restriksjoner i Oslo-området.

Det ble innført krav om registrering av gjester og krav til bordservering. Det skulle gjelde fra midnatt natt til fredag, altså midt i utestedenes åpningstid.

Noe som har gjort Atabay oppgitt. Bakgrunnen for irritasjonen går på måten de nye restriksjonene ble innført på.

- Jeg synes det er amatørmessig gjort denne gangen. Forrige gangen dette skjedde kunne vi ikke annet enn å være litt irritert, men nå er vi skuffet over at de ikke har lært, sier Atabay til Børsen.

Han sier at han foreløpig ikke har fått noe offisielt skriv fra Næringsetaten i Oslo, som de har pleid å få, og det var heller ingen på jobb til å svare på deres spørsmål da restriksjonene ble innført.

- De publiserer det så seint, og så er det ingen der til å ta spørsmål fra publikum? sukker Atabay.

Nedgang på 25 prosent

Det har selvsagt også en økonomisk side for puben. Det er plass til færre på utestedene, og de går glipp av verdifulle inntekter fra folk som er ute på julebord.

- Vi opplever en nedgang på 25 - 30 prosent. Desember er for oss en måned der vi nyter godt av julebordsgjester. Vi har ikke julebord her, men de kommer innom før og etter og tar seg en dram. Så der vil vi oppleve nedgang. Skulle det komme en reduksjon i åpningstidene, så blir det 50 prosent nedgang, fordi de stenger de beste timene våre, sier Atabay.

Han ser for seg at det kan komme tøffere tiltak dersom det ikke er bedring å spore på smittefronten.

- Jeg ser for meg at det i første omgang vil komme en beskjed om at vi må stenge ved midnatt. Dersom det ikke hjelper til januar, så vil det kanskje bli sånn at de kutter alkoholserveringen. Jeg tror ikke Oslo kommune selv tør å si at utesteder må stenge, de tar en gradvis nedstengning så folk finner ut av det selv, sier Atabay.

- Ser du litt mørkt på det?

- Jeg vet ikke om jeg vil si at jeg ser mørkt på det. Vi har vært gjennom dette før. Nå har vi en mer «gi faen»-holdning, men vi følger selvfølgelig klare og tydelige retningslinjer. Vi ser tilbake på tidligere erfaringer.

Her er hele innlegget:

«Dagens restriksjoner har vi heldigvis opplevd før, så det føles ikke like håpløst som første gangen. Vi som utelivsaktører har blitt tråkket ned og spyttet på av myndighetene siden tidlig 2020. Nå er vi herdet.

Vi har lært å omstille oss til beslutninger som virker ulogiske, fordi vi som en del av samfunnskontrakten stoler på at beslutningstakerne i kommunale og sentrale myndigheter ser det store bildet. Det er derfor vi har helsebyråkrater, politiske rådgivere, og til slutt folkevalgte. Hvis ikke dere kan foreta dere logiske og rasjonelle beslutninger, faller også deres eksistensgrunnlag bort.

Et av de mindre begavede beslutningene er å komme med restriksjoner som trer i kraft i løpet av åpningstiden til utelivsbransjen. Vi skal altså på magisk vis trylle med røreskjeen og alle gjester skal ved midnatt sette seg ved bordene, bestille fra bordet, samt bruke munnbind når de går til/fra nevnte bord.

Noen rådgivere har helt sikkert nevnt for Jonas Gahr Støre at det er vanskelig å styre det menneskelige elementet i likningen. Det er jo derfor utelivet for N'te gang får de hardeste tiltakene.

Kan man driste seg til å tro at dere tror utelivet stopper når restauranter stenger kjøkkenet? Det gjør vi ikke. Flere festglade sjeler i regjeringen kan bekrefte at natten (altså vår åpningstid) varer inntil 03.30.

Dernest ble informasjonen fra Næringsetaten i Oslo kommune publisert kl. 1800. Deretter logget de av og gikk for dagen. Hvem satt igjen med spørsmål som ikke kan besvares før deres åpningstid kl. 08.00, Raymond Johansen ? Jo, oss i utelivet, selvsagt!

Så her er våre forslag til god samhandling med spesielt utelivet, og deretter næringsstanden for øvrig:

- Sørg for å varsle i god tid. Allerede mandag burde dere ha gitt signaler om at noe kunne skje denne uka. Da kunne vi ha sluppet å bestille mat- og drikkevarer som etter alt å dømme nå vil gå tapt.

- Når dere publiserer informasjon, så sørg for at den er fullstendig og forståelig. Det bør ikke kunne stilles spørsmål til informasjonen dere kommer med kl. 18.00. Hvis informasjonen er ufullstendig fordi dere ikke vet, så IKKE PUBLISER. Eller ha en bemannet linje for kontakt, slik at vi kan rydde vekk usikkerhet fra bordet når vi går inn i denne fasen.

- Hvor er informasjon om kompensasjonsordning, Trygve Slagsvold Vedum? Den burde være klar allerede når dere nå, i det små, begynner å stenge ned utelivet. Send søknad til ESA allerede, så slipper dere å vente 6-8 uker på svar når det faktisk brenner. Er ikke kompensasjonsordningen klar, så kan dere heller ikke stenge ned. Ikke gjenta tabbene til Erna.

- Sørg for at vi mottar 100% kompensasjon for faste utgifter og tapt varelager, samt lederlønn (vi kan aldri permitteres fullstendig)

- Hvis dere tenker langsiktighet og forutsigbarhet for Norges kultur- og turistnæringer, må dere også få på plass en statlig garantert låneordning som dekker flere enn 5% av søkerne. Dette er et godt verktøy for å sikre arbeidsplasser, da den gjør at vi kan samle våre lån ett sted - akkurat like robust som det er for norske boligeiere.»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer