Spår dobbel renteheving:

- Trangere for veldig mange

Torsdag ventes det at renta igjen blir satt opp - dobbelt, ifølge ekspertene.

NYTT RENTEMØTE: Sentralbanksjef Ida Wolden Backe kommer torsdag med ny rentebeslutning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NYTT RENTEMØTE: Sentralbanksjef Ida Wolden Backe kommer torsdag med ny rentebeslutning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Når inflasjon tok over for pandemi tidligere i år, har også styringsrenta endret retning. Etter å ha ligget på null siden mai 2020, hevet Norges Bank renta første gang i september i fjor, et kvart prosentpoeng. Siden doblet de dette i desember, før nye 0,25 prosentpoeng ble lagt til i mars.

Så kom det et dobbelt rentehopp i juni, og styringsrenta er nå på 1,25 prosent. Torsdag har Norges Bank nytt rentemøte, og flere økonomer så i slutten av juli for seg en ny dobbel renteheving.

- Det er vanskelig å treffe på, men jeg blir nok ikke overrasket om det blir 0,5 prosentpoeng. Det blir spennende å se, sier forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, til Børsen.

Øker over alt

Dersom styringsrenta fra torsdag lyder 1,75, er det høyeste siden februar 2012. Under finanskrisa i 2008 var imidlertid virkeligheten en helt annen. Da var styringsrenta på det meste oppe i 5,75. Det er imidlertid økte priser på matvarer, drivstoff og strøm som gjør at det blir vanskelig for mange framover, mener hun.

- Det blir nok en god del trangere for veldig mange, fordi det ikke bare er renta som går opp. Mange har jo tatt den med i beregninga, og man er forberedt på det når man tar opp lån. Det er en del husholdninger med lav inntekt som vil kjenne det betydelig. Nå er det også en ny gruppe, husholdninger med normalinntekt, som ikke har vært bekymret for økonomien før nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.