Tre personer tiltalt i kongekrabbe-saken

To menn i midten av 30-åra og en kvinne i 50-åra er tiltalt for grovt heleri i den såkalte kongekrabbe-saken.

KRABBE: Politiet har tiltalt en rekke folk etter at de sammen med Økokrim har avdekket det de mener er et nettverk som har kjøpt og solgt ulovlig kongekrabbe for store summer. Bildet viser beslag i en av sakene. Foto: Politiet
KRABBE: Politiet har tiltalt en rekke folk etter at de sammen med Økokrim har avdekket det de mener er et nettverk som har kjøpt og solgt ulovlig kongekrabbe for store summer. Bildet viser beslag i en av sakene. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser Økokrim i en pressemelding fredag.

Mannen i 30-årene som politiet har utpekt som hovedmann, er tiltalt for grovt heleri.

«Som daglig leder i et større transportselskap mottok han i 2018 og 2019 til sammen minst 14 tonn ulovlig fanget kongekrabbe, til en verdi av minst 7 millioner kroner. Krabbene ble fraktet, solgt og distribuert under dekke av transportselskapets ordinære drift», heter det i tiltalen.

Mannen er også tiltalt for å ha vært i besittelse av en uregistrert fungerende, ladd, halvautomatisk pistol. Det ble også gjort et mindre beslag av narkotika på mannens bopel, ifølge tiltalen.

Største kunder

De to andre tiltalte, en mann i 30-åra og en kvinne i 50-åra, var i følge politiet den antatte hovedmannens største kunder.

«De har over tid kjøpt den ulovlige krabben av ham og videresolgt det til en rekke andre kjøpere. Kvinnen er tiltalt for kjøp og videresalg av til sammen minst 3 tonn ulovlig fanget kongekrabbe. Tiltalen mot den siste mannen gjelder 588 kilo kongekrabbe», skriver Økokrim i en pressemelding.

I 2019 rullet Finnmark Politidistrikt, med bistand fra Økokrim, opp et nettverk som har solgt kongekrabbe over hele landet. Fem politidistrikt deltok i aksjonen og et titall personer ble siktet i saken.

- Stort omfang

De tre personene som nå er blitt tiltalt har alle tilhørighet på Østlandet.

STORE VERDIER: Førstehåndverdien for kongekrabbe er på 250 kroner per kilo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STORE VERDIER: Førstehåndverdien for kongekrabbe er på 250 kroner per kilo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Totalt har Økokrim så lang tiltalt åtte personer i opprullingen av den såkalte kongekrabbesaken, der flere tiltaler i Finnmark og andre politidistrikt kommer i tillegg.

- Tiltalene viser at den ulovlige omsetningen av kongekrabbe har hatt et stort og vedvarende omfang i mange ledd, og at omsetningen er sammenblandet med ellers lovlig virksomhet, sier førstestatsadvokat Håvard Kampen, som er påtaleansvarlig i sakene, i pressemeldingen.

Erkjenner ikke straffskyld

Trond Eirik Aansløkken, advokat i Djerv Advokatfirma, er forsvarer for den hovedtiltalte mannen i 30-åra.

- Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Jeg er dessverre forhindret fra å kommentere saken ytterligere, men min klient ser fram til å forklare seg om saken for retten, sier Aansløkken til Børsen.

Advokatfullmektig Elise Kielland Busengdal i advokatfirmaet TYR, er forsvarer for den andre mannen i 30-åra, som er tiltalt for å ha kjøpt og videresolgt krabben.

- Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Busengdal i en kommentar til Børsen.

Forsvareren til den tiltalte kvinnen i 50-åra, har ikke besvart Børsens henvendelse fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer