Krigen i Europa:

- Trekk Oljefondet ut av Russland

Norge bør sette hardt mot hardt, og si tydelig og klart fra til Russland, mener Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité.

KREVER GREP: Aage Borchgrevink krever at Norge trekker Oljefondet ut av Russland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KREVER GREP: Aage Borchgrevink krever at Norge trekker Oljefondet ut av Russland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er viktig at regjeringen sier tydelig og klart fra nå, sier Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité, til Børsen.

Etter en lang periode med stadig økende konfliktnivå mellom Russland og Ukraina, har situasjonen eskalert kraftig torsdag morgen. Dødstallene stiger etter at Russland gikk inn i nabolandet militært.

- Oljefondet ut av Russland

Stats- og regjeringssjefene i EU sier torsdag at de vil innføre sanksjoner som får massive og alvorlige konsekvenser for Russland.

- Det er ekstremt dramatisk det som skjer nå. Det som står på spill er demokratiet i Europa. Norge vil selvsagt følge EUs sanksjoner mot Russland, men også gjøre selvstendige ting tenker jeg. Oljefondets og Equinors engasjement i Russland er et naturlig stede å starte, sier Borchgrevink.

Oljefondet har en portefølje i Moskva-børsen, påpeker han.

- Flere av de selskapene har vært under sanksjoner etter forrige runde i Ukraina i 2014. I tillegg er dette selskaper i finans- og energisektoren særlig, som er helt sentrale for Kreml, og som finansierer denne aggresjonskrigen, fortsetter han.

- Så jeg synes det er en «nobrainer» at Oljefondet må ut av Russland. Det ville vært et signal som ville vært lett å forstå at verdens største statseide fond trekker seg ut.

Ber regjeringen gi et signal

Han fortsetter:

- Og tilsvarende da med Equinor, som er majoritetseid av den norske stat. Der synes jeg hovedeier, regjeringen, må gi et tydelig signal til styret om at de må avslutte det strategiske partnerskapet med Rosneft.

I tillegg bør Norge vurdere å kaste russiske selskaper ut fra norsk sokkel, og i det minste nekte dem flere lisenser, mener Borchgrevink. De russiske oljeselskapene Lukoil og Rosneft er begge medlemmer av Norsk Olje og Gass, påpeker han.

«Dette er selskaper som har strategisk betydning for Kreml, og finansierer krigen», skriver Borchgrevink på Twitter.

Borchgrevink sier at man ikke kan hive dem ut uten videre, men:

- Det bør ikke være aktuelt å gi dem flere lisenser. NHO og Norsk Olje og Gass må se på om det er riktig å ha disse selskapene som medlemmer, sier Borchgrevink.

Han viser til den nye sanksjonsloven, som trådte i kraft i fjor, som gjør at Norge raskt kan slutte opp om EU-sanksjoner.

- Den er et instrument som passer godt nå. Den kan brukes til å ilegge sanksjoner på russiske tjenestemenn og selskaper. Som er knyttet til angrepet på Ukraina eller har.

Avviser oljefond-grep

Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag fikk Støre spørsmål fra Børsen om det vil være aktuelt for Norge å ta egne grep.

- Jeg har gjentatt det som er Norges linje her. Vi står sammen med det internasjonale samfunn i fordømmelse av folkerettsbrudd og slutter oss til europeiske sanksjoner. Det er fellessanksjoner langs linjer som vil bli annonsert i løpet av et døgn. Det skal Norge slutte seg til, sier Støre, og legger til:

- Det er den linjen vi ligger på. Det er ikke noen ensidige norske sanksjoner.

Støre understreket seinere under pressekonferansen, da han fikk ytterligere spørsmål om å trekke Oljefondet ut av Moskva-børsen, at Norge vedtar sanksjoner sammen med andre land.

- Vi bruker ikke Statens pensjonsfond utland som et politisk virkemiddel gjennom enkeltselskaper. De har klare kriterier for hvordan de investerer, og når man kan trekke seg ut, sier Støre.

- Norge bør bidra til oligark-straff

På Twitter skriver Borchgrevink at Norge bør bidra til å straffe oligarkene rundt Kreml.

- Jeg tror at Kreml er mindre monolittisk enn det ser ut fra utsida. Alle gode analyser for hvordan Putins stat er innenfra, tyder på en høy grad av strid og grupper som står mot hverandre. Hvis mektige menn i Russland ser sine interesser truet, så vil de tenke på om det ikke var bedre med et alternativ til krig.

- Jeg tror alle ser for seg Putin som en allmektig tsar som sitter på toppen og kapper hodet av alle. Så enkelt er det ikke.

Borchgrevink mener utviklingen som nå utspiller seg i Ukraina er en epokebegivenhet.

- I Helsingforskomiteen er vi opptatt av at forbrytelser må ha straff, at det kommer et rettsoppgjør. Og etter krigene i Jugoslavia på 90-tallet kom det et straffetribunal, en særdomstol. Den domstolen mener jeg er noe av årsaken til at freden har holdt seg i 20 år.

Putins kriger mener han derimot er forbundet med straffrihet, og lister opp:

- Tsjetsjenia i 1999, Georgia i 2008 og i Ukraina i 2014. Der er det begått grove forbrytelser, men uten rettsoppgjør. Straffrihet er en driver av konflikt i hele regionen.

Han mener Norge nå bør ta initiativ til en internasjonal særdomstol for krigen i Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer