Krigen i Europa:

- Trekk Oljefondet ut av Russland

Norge bør sette hardt mot hardt, og si tydelig og klart fra til Russland, mener Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité.

KREVER GREP: Aage Borchgrevink krever at Norge trekker Oljefondet ut av Russland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KREVER GREP: Aage Borchgrevink krever at Norge trekker Oljefondet ut av Russland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er viktig at regjeringen sier tydelig og klart fra nå, sier Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité, til Børsen.

Etter en lang periode med stadig økende konfliktnivå mellom Russland og Ukraina, har situasjonen eskalert kraftig torsdag morgen. Dødstallene stiger etter at Russland gikk inn i nabolandet militært.

- Oljefondet ut av Russland

Stats- og regjeringssjefene i EU sier torsdag at de vil innføre sanksjoner som får massive og alvorlige konsekvenser for Russland.

- Det er ekstremt dramatisk det som skjer nå. Det som står på spill er demokratiet i Europa. Norge vil selvsagt følge EUs sanksjoner mot Russland, men også gjøre selvstendige ting tenker jeg. Oljefondets og Equinors engasjement i Russland er et naturlig stede å starte, sier Borchgrevink.

Oljefondet har en portefølje i Moskva-børsen, påpeker han.

- Flere av de selskapene har vært under sanksjoner etter forrige runde i Ukraina i 2014. I tillegg er dette selskaper i finans- og energisektoren særlig, som er helt sentrale for Kreml, og som finansierer denne aggresjonskrigen, fortsetter han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.