Ola Borten Moe:

Trekker seg

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) går av både som statsråd og nestleder i Senterpartiet.

Ola Borten Moe trekker seg som forsknings- og høyereutdanningsminister og som nestleder i Senterpartiet. Video/Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Borten Moe har vært under massivt press etter å ha innrømmet brudd på regjeringens retningslinjer for aksjehandel og habilitetsreglene. Nå trekker ministeren seg både som statsråd og som nestleder i Senterpartiet.

- Reaksjonene gjennom dagen har vært omfattende og store, og gjennom løpende kontakt med partileder og statsminister, har det blitt klart for oss i fellesskap at det er ikke mulig å sitte som statsråd og rydde opp i uføret jeg har påført meg selv og regjeringen. Det betyr at jeg går av som statsråd. Jeg går også av som nestleder i Senterpartiet, sier Borten Moe på pressekonferansen fredag ettermiddag.

- Jeg beklager sterkt, jeg er uhyre lei meg for den situasjonen jeg har satt meg selv og regjeringa i. Jeg forstår reaksjonene som har kommet, og spørsmålene som har blitt stilt, sier Borten Moe.

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre sier de støtter beslutningen.

- Utrolig pinlig

Ministeren kjøpte aksjer i våpenselskapet Kongsberg Gruppen i januar, ei uke før han deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo, som delvis er eid av Kongsberg Gruppen.

Det var E24 som kom med avsløringen tidligere i dag.

Litt etter at nyheten sprakk, sa Økokrimsjef Pål Lønseth at Økokrim vil undersøke Ola Borten Moes aksjehandel.

Borten Moe har hele tida framholdt, også på pressekonferansen, at det ikke har vært tilfeller av innsidehandel med aksjer.

- Det er utrolig pinlig. Jeg er veldig lei meg for situasjonen jeg har satt meg selv og regjeringen i, sa Borten Moe til Børsen tidligere i dag.

Kjøpte flere aksjer

Seinest 11. juli kjøpte han enda flere aksjer i Kongsberg Gruppen, etter at han i januar hadde kjøpt 1000 aksjer i samme selskap.

Dagen etter kjøpet i juli ble det klart at Norge donerte mer materiell til det avanserte våpensystemet Nasams, som produseres av Kongsberg Gruppen, til Ukraina.

Selv framholdt Borten Moe at timingen på kjøpene var helt tilfeldig.

- Det som har vært styrende for når kjøpene er gjennomført har egentlig handlet om at Okea, et selskap jeg har vært med å starte og har hatt eierskap i siden før jeg ble statsråd, betalte ut utbytte, som gjorde at det var naturlig å se på hvor man kunne plassere utbyttet som langsiktig sparing, sier Borten Moe.

Reaksjonene haglet

Politiske kommentatorer i de største norske avisene har fredag rettet sterk kritikk mot Ola Borten Moes aksjekjøp og habilitetsbrudd. Flere har ment han må gå av.

Jonas Skybakkmoen, kommentator i Adresseavisen, sa at Borten Moe har utvist usedvanlig dårlig dømmekraft, og at det er vanskelig å se at han kan bli sittende når Økokrim nå varsler en egen undersøkelse.

- Vurderingen statsråden har gjort, står til stryk. De er tilnærmet uforståelige. Regjeringens medlemmer har helt tydelige regler for aksjekjøp, skriver Skybakkmoen.

Kjell Werner, kommentator i Dagsavisen, mener også at Borten Moe må gå av som statsråd.

- Han har lagt seg flat, men det hjelper neppe. Tilliten til ham som statsråd er borte, skriver han.

Flere av Borten Moes partifeller mener at han har handlet uklokt i habilitetssaken, og har sagt han bør vurdere sin stilling, ifølge NTB.

- Menneskelig å gjøre feil

Borten Moe sa tidligere i dag at han ønsket å fortsette som statsråd, men har nå altså snudd etter samtaler med Støre og Vedum. På pressekonferansen sier han:

- Jeg trodde fram til i dag at jeg kunne rydde opp i dette uføret som jeg selv har skapt, fra posisjon som statsråd. At jeg kunne sitte, svare på alle spørsmål som måtte dukke opp, og på alle ting som alle måtte lure på. Med andre ord, gjenopprette nødvendig tillit, fra posisjonen jeg har.

- Og litt fordi alle kan gjøre feil. Det er menneskelig å gjøre feil, og statsråder er som kjent mennesker, sa Borten Moe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer