Trekker seg etter metoo-anklager

Tillitsvalgt «trer til side» etter Dagbladets avsløring, Norges Fiskarlag starter ny undersøkelse av varsel om seksuell trakassering.

TILLITSVALGT TREKKER SEG: Ekstraordinært landsstyremøte i Norges Fiskarlag diskuterte i går håndteringen av en varslingssak. Et styremedlem trer til side når ny undersøkelse startes. Foto: Norges Fiskarlag
TILLITSVALGT TREKKER SEG: Ekstraordinært landsstyremøte i Norges Fiskarlag diskuterte i går håndteringen av en varslingssak. Et styremedlem trer til side når ny undersøkelse startes. Foto: Norges Fiskarlag Vis mer
Publisert

Som Dagbladet har avslørt valgte Norges Fiskarlag i fjor høst å håndtere en betent metoo-sak med innleie av en privat faktagransker, hemmelighold og en taushetsbelagt avtale for å avslutte saken.

Foranledningen var at en kvinne varslet om at hun ved flere anledninger over lengre tid mente seg utsatt for seksuell trakassering, verbalt og fysisk.

Den omvarslede har en sentral posisjon i Norges Fiskarlag. Han ble aldri suspendert fra sin stilling i perioden saken ble undersøkt.

Det var det flere i organisasjonen som reagerte på og ledelsen i Fiskarlaget ble bedt om å vurdere mannens stilling så lenge anklagene ikke var avklart. Da avtalen ble signert ble også all gransking av varselet stoppet.

Mannen skal ved flere anledninger ha gitt uttrykk for at han ikke er enig i kvinnens framstilling av saken. Han har ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagbladet.

Til Fiskeribladet sier Fiskarlagets leder Kjell Ingebrigtsen at saken har vært vanskelig å håndtere og at det uansett er en kjedelig sak for partene som er involvert.

Trer til side

Etter Dagbladets oppslag var det i går kveld ekstraordinært landsstyremøte i Fiskarlaget. Temaet var varslingssaken.

Nå har den anklagede mannen midlertidig trukket seg fra sitt verv.

Informasjonsleder Jan-Erik Indrestrand i Norges Fiskarlag opplyser til Dagbladet at den tillitsvalgte mannen som er anklaget for seksuell trakassering selv har valgt å trå til side mens den omtalte saken undersøkes på nytt.

Ny undersøkelse

I en pressemelding sendt torsdag skriver Fiskarlaget at det har vært en krevende sak å håndtere, og de er åpne for at det kunne ha vært andre måter å gjøre det på.

«For å kvalitetssikre prosessen, og for å se på hvordan organisasjonen best mulig kan håndtere liknende saker i framtida, har Landsstyret i Norges Fiskarlag besluttet å iverksette en ekstern gransking av saken.»

Leder Ingebrigtsen bekrefter til Fiskeribladet at en uhildet tredjepart igjen skal se på saken. Han sier de føler seg sikre på at saken allerede er behandlet riktig, men at landsstyret har bestemt seg for en ny undersøkelse.

– De fleste bedrifter har trolig opplevd å ha vanskelige personalsaker. Slike skal behandles med kløkt og forstand. Det føler jeg at vi har gjort, sier han til bladet.

TILLITSVALGT TREKKER SEG: leder Kjell Ingebrigtsen og generalsekretær Otto Gregussen i Norges Fiskarlag. Foto: Norges Fiskarlag
TILLITSVALGT TREKKER SEG: leder Kjell Ingebrigtsen og generalsekretær Otto Gregussen i Norges Fiskarlag. Foto: Norges Fiskarlag Vis mer

Ansatt ivaretas og tas på alvor

Det var ifølge pressemeldingen generalsekretær Otto Gregussen som fulgte opp varselet og søkte advokatbistand for å sikre at saken skulle bli behandlet riktig.

For han var det i situasjonen viktig å ivareta den ansatte på en god måte, både gjennom advokatbistand og ved å ta saken på alvor.

– Våre ansatte skal føle seg trygge og ha det bra på jobb, og det er Norges Fiskarlag som har det fulle ansvar for å følge opp når vi mottar opplysninger om at dét ikke er tilfelle, sier han i pressemeldingen.

Videre skriver Fiskarlaget:
«Underveis i Norges Fiskarlags oppfølging av saken ble vi kjent med at den ansatte og den tillitsvalgte ønsket å avbryte de pågående interne prosessene, og inngå en sivilrettslig avtale med hver sin advokat til stede. De ønsket på den måten å lukke saken og legge den bak seg.»

Begrunner ingen kommentar

Da Dagbladet i forrige uke tok kontakt med Fiskarlaget for en kommentar om hvordan varslingssaken var håndtert ble saken kalt en «personalsak» som ingen i ledelsen ville kommentere.

I pressemeldingen forklarer Fiskarlaget sitt valg med respekt for de involverte som via avtalen hadde ytret ønske om å lukke saken og legge den bak seg.

Videre understreker Norges Fiskarlag at dette er en intern sak som i stor grad er omfattet av taushetsplikt og at de derfor ikke kan gå inn på alle forhold ved saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer