Krigen i Ukraina

Trekker seg fra kornavtale

Russland trekker seg fra kornsamarbeid, og anklager Ukraina for hensynsløse handlinger og droneangrep på Krim. Falske påskudd, svarer Ukraina.

TREKKER SEG: Russland har suspendert sitt samarbeid i avtalen som gir skip mulighet til å frakte korn ut av Ukraina. Foto: Ramil Sitdikov, Sputnik / Kreml via AP
TREKKER SEG: Russland har suspendert sitt samarbeid i avtalen som gir skip mulighet til å frakte korn ut av Ukraina. Foto: Ramil Sitdikov, Sputnik / Kreml via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Nato kommer søndag ettermiddag med klar beskjed til Russland, og ber dem gjenoppta sin posisjon som part i avtalen om eksport av korn fra Ukraina.

Etter et angrep på Russlands svartehavsflåte har russiske myndigheter nå gått ut og sagt at de ikke kan garantere for sikkerheten til sivile skip som reiser under kornavtalen i Svartehavet.

Russlands forsvarsdepartement hevder ukrainerne angrep landets svartehavsflåte i nærheten av Sevastopol på den okkuperte Krimnhalvøya med 16 droner lørdag morgen.

Ifølge Reuters hevder de at angrepne skip har vært brukt til å sikre frakt av korn gjennom korridoren i Svartehavet.

AMBASSADØR: Russlands ambassadør, Anatolij Antonov, er søndag morgen ute med nye uttalelser på Telegram. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
AMBASSADØR: Russlands ambassadør, Anatolij Antonov, er søndag morgen ute med nye uttalelser på Telegram. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer

Russlands ambassadør, Anatolij Antonov, sier søndag morgen norsk tid på Telegram at Russland trekker seg fra kornavtalen på grunn av Ukrainas uforsvarlige angrep på russiske fartøy.

- Washingtons reaksjon på terrorangrepene mot havna i Sevastopol er skandaløse. Vi har ikke sett tegn til fordømmelse av de hensynsløse handlingene til Kiev-regimet, sier Antonov.

Trekker seg

De har også sagt at de nå vil trekke seg fra kornavtalen med FN og Tyrkia, som følge av hendelsen - mens ukrainske myndigheter sier Russland må «opprettholde sine forpliktelser».

- Moskva bruker falske påskudd til å blokkere kornkorridoren som bidrar til matsikkerhet for millioner av mennesker. Jeg ber alle land om å kreve at Russland stanser dette maktspillet om sult og heller opprettholder sine forpliktelser, skriver Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba på Twitter.

27 skip har forlatt ukrainske havner siden 1. august. Før avtalen var det store problemer med å få korn ut av Ukraina, som er en av verdens største korneksportører.

Ukraina var fram til krigen startet i februar en av verdens største eksportører av korn, mais og solsikkeolje. Men eksporten stanset helt som følge av en russisk blokade.

EU og Nato med klar beskjed

- Russlands beslutning om å trekke seg fra Svartehavsavtalen, setter den viktigste eksportruten for sårt tiltrengt korn og gjødsel i fare, korn og gjødsel som trengs for å håndtere den globale matkrisen utløst av Russlands krig mot Ukraina, skriver utenrikssjef Josep Borrell på Twitter.

- EU oppfordrer Russland til å gjøre om på sin beslutning, legger han til.

Også Nato er klare i sin beskjed til Russland:

- President Putin må slutte å våpenisere matforsyning og avslutte sin illegale krig mot Ukraina. Vi ber Russland revurdere beslutningen og fornye avtalen umiddelbart, slik at maten når de som trenger det mest, sier Natos talsperson, Oana Lungescu, søndag ettermiddag.

Korneksporten stanset søndag etter at Russlands forsvarsdepartement dagen før opplyste at landet trekker seg fra avtalen. De begrunnet avgjørelsen med droneangrep mot russiske krigsskip på Krim-halvøya.

Ukrainerne mener dette er «et falskt påskudd».

Avtalen ble signert i juli og skulle fornyes 19. november. Så langt har den gjort det mulig å eksportere over ni millioner tonn ukrainsk korn.

Storeksportør

I juli kom eksporten i gang igjen etter at Russland og Ukraina hadde inngått separate, men likelydende avtaler med Tyrkia og FN om utskiping av korn fra den ukrainske havnebyen Odesa.

Avtalen har gjort det mulig å eksportere mer en 9 millioner tonn ukrainsk korn, hovedsakelig til den tredje verden. Det har dempet noe av den globale matkrisen som har oppstått som følge av krigen selv om usikkerhet rundt avtalens framtid har ført til at matprisene har steget igjen.

Men allerede før lørdagens kunngjøring, har det fra russisk hold kommet signaler om at de ikke ville forlenge avtalen dersom ikke sanksjonene mot russisk gjødseleksport oppheves.

Den opprinnelige avtalen om korneksporten skulle gjelde i 120 dager, med mulighet for fornyelse den 19. november «dersom ingen av partene motsetter seg det».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer