Aleksei Mordasjov:

Trekker seg ut fra TUI

Den russiske oligarken trekker seg fra reiselivsgiganten etter bråk.

NÆR ALLIERT: Aleksej Mordasjov og Vladimir Putin i 2006, da den russiske presidenten signerte et stålrør i forbindelse med åpningen av et nytt røranlegg. Stålselskapet Severstal er viktig for den russiske olje- og gassektoren. Foto: Itar-Tass/Reuters/NTB
NÆR ALLIERT: Aleksej Mordasjov og Vladimir Putin i 2006, da den russiske presidenten signerte et stålrør i forbindelse med åpningen av et nytt røranlegg. Stålselskapet Severstal er viktig for den russiske olje- og gassektoren. Foto: Itar-Tass/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske oligarken Aleksej Mordasjov (56) er blant de sanksjonerte av EU i forbindelse med Ukraina-krigen. Han skal ifølge EU ha tette forbindelser med Russlands president Vladimir Putin, og ha vært til stede på møte med ham kort tid før invasjonen.

Mordasjov er storeier i reiseselskapet TUI Group, som også er en norsk reiselivsfavoritt. Han eier 34 prosent av aksjene i selskapet.

Trakk seg onsdag

Nå trekker han seg fra representantskapet i TUI etter kritikk, melder TUI i en pressemelding.

«Målet til EUs sanksjoner er å hindre Mordasjov fra å disponere sine aksjer i TUI AG. Dette er for å hindre Mordasjov fra å realisere inntekter eller overskudd fra hans investering i TUI. I denne konteksten trekker Mordasjov seg fra TUIs representantskap med umiddelbar effekt. Han erklærte fratredelsen formelt i selskapet i dag», skriver det Tyskland-baserte selskapet onsdag.

EU har imidlertid fryst midlene til Mordasjov, så han kan ikke selge aksjene sine i selskapet. Han har vært aksjeeier i selskapet i 15 år.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

Han er blant få oligarker som har gjort noe som kan minne om offentlig motstand mot Putin. I en uttalelse tidligere i uka fordømt han krigen.

- Det som skjer i Ukraina er en tragedie for to broderlige nasjoner. Det er grusomt at ukrainere og russere dør, folk lider og økonomien kollapser. Jeg håper virkelig vi finner en løsning i nærmeste framtid som løser konflikten og setter en stopp for blodbadet, sa han.

Han la i tillegg til at han ikke forstå hvorfor han ble sanksjonert av EU.

- Jeg har aldri vært tett på politikk og har alltid fokusert på å bygge økonomisk verdi i selskapene jeg har jobbet for, både i Russland og utenlands, ved å skape arbeidsplasser og å støtte lokale samfunn. Jeg har absolutt ingenting å gjøre med den nåværende geopolitiske spenningen.

Superrik

Mordasjov er Russlands nest rikeste mann, ifølge Bloomberg. Invasjonen av Ukraina har imidlertid kostet ham dyrt. Hans papirverdier gikk ned med 4,2 milliarder dollar, eller 14,4 prosent, samme dag som Russland angrep Ukraina. Han og familien hadde verdier til 29 milliarder dollar i 2021, noe da plasserte han på toppen av Forbes liste over Russlands rikeste.

Hans største eierpost er i stålselskapet Severstal, som han var administrerende direktør i fram til 2015, i 19 år. Han startet sin karriere på et røranlegg, som foreldrene jobbet i. Siden skulle han bygge opp konglomeratet Severstal, som er Russlands fjerde største stålprodusent.

BLANT RUSSLANDS RIKESTE: Aleksej Mordasjov er en av Russlands rikeste menn, og er rammet av sanksjoner fra EU. Foto: Mark Lennihan/AP/NTB
BLANT RUSSLANDS RIKESTE: Aleksej Mordasjov er en av Russlands rikeste menn, og er rammet av sanksjoner fra EU. Foto: Mark Lennihan/AP/NTB Vis mer

TUI Group har nektet for at Mordasjov har reell innflytelse over selskapet, og viser til det tyske tolagssystemet, som baserer seg på et representantskap og et hovedstyre eller administrasjonsstyre.

- Representantskapet gir generelle retningslinjer, og består av ti arbeidstakerrepresentanter og ti aksjonærrepresentanter - en av dem er Mordasjov. Direktivet eller styret implementerer retningslinjer og leder selskapet. Mordasjov er ikke en del av det, sa en talsperson for selskapet tidligere i uka.

Dette svarte TUI

Børsen har vært i kontakt med talsperson for TUI Group, Kuzey Alexander Esener, som videresendte et brev som ble sendt til selskapets ansatte fra administrerende direktør Fritz Joussen tirsdag.

«Angrepet på Ukraina og kampene som har foregått i flere dager nå etterlater meg, og alle jeg har snakket med de siste dagene, lamslått. Når jeg tenker på folket i Ukraina, menn og kvinner forsvarer landet sitt, og familiene som nå flykter fra hjemlandet, kan jeg ikke forestille meg lidelsen», sa han i brevet.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Videre fortalte han at TUI for ei tid tilbake solgte seg ut av selskaper i Russland og Ukraina. Reiseselskapet lovet likevel å gjøre endringer på noen områder for å forsikre seg om tryggheten til kundene, blant annet reiseruter og cruisedestinasjoner.

«Noen av dere har også spurt meg om vår største aksjeeier, Aleksej Mordasjov, og vår posisjon med ham. Mordasjov har vært aksjeeier i TUI i rundt 15 år, og har holdt omtrent en tredjedel av vårt selskap siden han rustet opp under coronakrisa», sto det.

Selskapet nektet imidlertid å svare på kritiske spørsmål rundt Mordasjovs posisjon i selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer