Björk

Trekker sverd mot norske rikinger

Den islandske artisten Björk hamret nylig løs mot norske laksemilliardærer. Nå er en symboltung musikkvideo og låt ute.

ENGASJERT: Björk har sluppet låt sammen med den spanske artisten Rosalia. Skjermdump: Youtube
ENGASJERT: Björk har sluppet låt sammen med den spanske artisten Rosalia. Skjermdump: Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Børsen omtalte tidligere i november, er Björk svært kritisk til oppdrettsbransjen på Island, og mener det er «et par milliardærer» fra Norge som har skylda.

- Dette er to norske milliardærer. De har «fucka» alt i Norge, og nå har de kommet til Island, hevdet hun i et intervju med The Guardian.

Også i en kronikk sendt til Børsen, hamret verdensstjernen løs mot norske selskaper. Børsen fikk tilsvar fra et av dem, som ikke kjente seg igjen i kritikken.

Har sluppet låt

Men Björk nøyde seg ikke med å refse de norske laksemilliardærene - hun synger bokstavelig talt ut.

I samarbeid med den spanske artisten Rosalia, har hun gitt ut «Oral». Nå er musikkvideoen ute.

Der ser man de kampklare artistene fekte med sverd mens de stirrer intenst inn i kamera.

Låta er en del av Björks kamp mot lakseindustrien på Island. Der er kampen mot lakseoppdrett i åpne merder konsentrert rundt landsbyen Seyðisfjörður øst i landet.

- Mange bohemer bor der, de har protestert i gatene og brakt en sak inn for retten, der de argumenterer for beskyttelse av det biologiske mangfoldet, sa Björk til Børsen tidligere denne måneden.

BESKJED: Musikkvideoen åpner med en kunngjøring om at alle inntekter går til en non-profit organisasjon for å bekjempe det hun mener er problematiske sider ved lakseindustrien på Island. Skjermdump: Youtube
BESKJED: Musikkvideoen åpner med en kunngjøring om at alle inntekter går til en non-profit organisasjon for å bekjempe det hun mener er problematiske sider ved lakseindustrien på Island. Skjermdump: Youtube Vis mer

Aktivistene har gått tom for penger, og derfor skal inntektene fra Björks låtslipp gå til dem.

Svarte på kritikken

Bakgrunnen for det tunge retoriske skytset fra Island er at Arctic Fish i september ble politianmeldt av Islands mat- og veterinærmyndigheter.

I forbindelse med Björks rikingrefs innhentet Børsen tilsvar fra Stein Ove Tveten, administrerende direktør i Arctic Fish, et islandsk oppdrettsselskap eid av norske Mowi, der milliardær John Fredriksen er største eier. Han sa at han ikke kjente igjen i hennes beskrivelse av bransjen.

- Det er åpenbart at hun ikke er kjent med vår industri, sa Tveten, og la til at det framstår som Björk har «forutinntatte holdninger om hvordan lakseoppdrett foregår».

Det utløste akutt kronikkløe hos Björk, som i en lengre tekst sendt til Børsen hamret løs.

Børsen forsøkte også å få en kommentar fra Gustav Witzøe og pressekontakten i hans investeringsselskap Kverva. Ingen av dem besvarte henvendelsen.