Treliters «papp-vodka» vekker harme

Vinmonopolets salg av treliters bokser med vodka utløser sterke reaksjoner. Nå vurderer Vinmonopolet om de skal fjerne «papp-vodkaen».

VODKA PÅ BOKS: «Vanlig Vodka» er et av produktene som selges på treliters bokser. «Vi forholder oss alltid til det norske regelverket og ønsker myndighetene å endre regelverket vil vi selvsagt hensynta dette», skriver Holger Gramstad, Country Director Spirits i produsenten Norway Anora Group, til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VODKA PÅ BOKS: «Vanlig Vodka» er et av produktene som selges på treliters bokser. «Vi forholder oss alltid til det norske regelverket og ønsker myndighetene å endre regelverket vil vi selvsagt hensynta dette», skriver Holger Gramstad, Country Director Spirits i produsenten Norway Anora Group, til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Treliters vodka-bokser som selges på Vinmonopolet har de siste dagene skapt sterke reaksjoner både på Twitter og hos organisasjoner som arbeider mot rusmisbruk.

- Jeg synes det er skuffende og lite i tråd med Vinmonopolets grunntanke, sier forlegger og samfunnsdebattant Anders Heger til Dagbladet.

- Jeg synes det vitner om et veldig lavt refleksjonsnivå, legger han til.

- Ber om alkoholskader

Heger er en av dem som på Twitter har stilt store spørsmålstegn ved at Vinmonopolet selger vodka i såpass store kvanta som tre liter.

Nå krever Rusfeltets samarbeidsorgan Actis og alkovettorganisasjonen Av-og-til at Vinmonopolet fjerner trelitersboksene fra hyllene.

- Å selge litervis med sprit er som å be om økte skader og problemer som følge av alkohol, sier fungerende generalsekretær i Actis, Lars F. Hjetland til Dagbladet.

Han mener erfaringene er entydige fra da trelitersbokser med «pappvin» kom for salg: At salget av vin økte betydelig.

Nå frykter han at det samme vil skje med sprit.

- Hvis ikke Vinmonopolet fjerner dette, vil vi ta det opp med helseministeren, sier Hjetland.

- Vurderer stans

Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen har forståelse for Actis og Av-og-tils bekymring, men sier at Vinmonopolet er forpliktet til å likebehandle grossistene.

- Så lenge dette er et lovlig produkt, har vi få muligheter til å stoppe salget av det uten videre, sier han til Dagbladet.

Han sier at polet likevel vil vurdere om dette salget kan stoppes.

GÅR TIL REGJERINGEN: - Hvis ikke Vinmonopolet fjerner dette, vil vi ta det opp med helseministeren, sier fungerende generalsekretær i Actis, Lars F. Hjetland. Foto: Actis
GÅR TIL REGJERINGEN: - Hvis ikke Vinmonopolet fjerner dette, vil vi ta det opp med helseministeren, sier fungerende generalsekretær i Actis, Lars F. Hjetland. Foto: Actis Vis mer

- Vi vil gjøre en ny vurdering av hvilke muligheter som ligger der for å stanse salget av disse produktene, men ved forrige korsvei så vi at dette var svært krevende, sier Lorentzen.

Han opplyser at trelitersvodka første gang ble lansert i Vinmonopolets bestillingsutvalg i 2003.

- Må bestilles

Lorentzen forklarer at vodkaen på trelitersbokser ikke inngår i basissortimentet, altså produktene som Vinmonopolet har kjøpt inn til sine butikker, men i Bestillingsutvalget.

Det betyr at kundene vanligvis vil måtte bestille det, men noen butikker kan lagerføre den, hvis det kommer mange kundebestillinger.

VURDERER STOPP: - Vi vil gjøre en ny vurdering av hvilke muligheter som ligger der for å stanse salget av disse produktene, sier Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen om salg av treliters vodka på boks. På dette bildet fra 2003 er det imidlertid vann han smaker på. Foto: Heiko Junge / NTB
VURDERER STOPP: - Vi vil gjøre en ny vurdering av hvilke muligheter som ligger der for å stanse salget av disse produktene, sier Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen om salg av treliters vodka på boks. På dette bildet fra 2003 er det imidlertid vann han smaker på. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Dette er et produkt som Vinmonopolet ikke har bedt om, sier han.

Salgstall som Børsen har hentet ut fra Vinmonopolet, viser at det i fjor ble solgt totalt 3,9 millioner liter vodka her til lands. Av dette utgjorde papp-vodkaen 145 000 liter, eller 3,7 prosent av det totale vodkasalget.

Dersom Vinmonopolet bestemmer seg for å fjerne produktet, er Anders Heger blant dem som vil ønske det velkommen.

- Her er konseptet mest mulig alkohol, til lavest mulig pris, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer