Konsumprisindeksen:

Trenden snur: Oppgang i prisveksten

Etter fire måneder med fall, beveger inflasjonen seg nok en gang i feil retning.

DYRTID: Prisveksten har vært skyhøy de siste åra. De siste månedene har trenden sett ut til å snu. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DYRTID: Prisveksten har vært skyhøy de siste åra. De siste månedene har trenden sett ut til å snu. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en kalddusj for oss som håper på at vi er på rentetoppen nå, sier sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank Kyrre M. Knudsen til Børsen.

Konsumprisindeksen, som viser hvor mye varer og tjenester har økt i pris de siste tolv månedene, øker etter fire måneder med fall. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Konsumprisindeksen (KPI) steg altså 4,0 prosent fra oktober 2022 til oktober 2023. Kjerneinflasjonen endte på 6 prosent. Det bekymrer ekspertene.

- Både samlet inflasjon og kjerneinflasjon var dermed høyere enn ventet. Det som er mest bekymringsfullt er den underliggende inflasjonen som nå stiger til seks prosent igjen, sier Knudsen.

- Faren ikke over

Prisutviklingen på strøm og mat bidrar mest til oppgangen i tolvmånedersveksten fra september til oktober.

De siste åra har inflasjonen i Norge vært skyhøy. De siste månedene var trenden tilsynelatende i ferd med å snu og ved forrige måling var prisveksten ned på 3,3 prosent.

Det var et kraftig fall fra 4,8 prosent måneden før, men fortsatt et stykke unna Norges Banks mål om en stabil inflasjon på rundt 2 prosent.

- Dette viser at inflasjonsfaren ikke er over ennå, selv om det har vært en god del tegn på at vi er på rett vei, sier Knudsen.

At prisveksten nå klatrer på nytt, styrker sannsynligheten for et enda et rentehopp i desember.

- Tvilen om det blir rentehopp i desember er borte, sier DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland til NTB.

- Dramatisk

Hun mener det må skje noe dramatisk for at ikke Norges Bank skal sette opp styringsrenten i desember.

- Nå blir det rentehopp i desember hvis det ikke skjer noe dramatisk, og vi er tilbake på Norges Banks anslag for prisveksten, sier Haugland.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets istemmer:

- Dette var langt over forventningene. Det var en klar økning i prisene utenom energi enn ventet, sier Andreassen til NRK.

- Dette er nok et tall som heller mot at Norges Bank hever renten i desember. Det var en kraftig økning i prisene på månedsbasis fra september til oktober selv om vi ser bort fra strømprisene som steg.

Lavere strømpriser

Fra september til oktober økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie 18,4 prosent.

- Til tross for en oppgang i strømprisene sist måned er strømprisene langt lavere enn i fjor, sier Espen Kristiansen.

En annen varegruppe som viste sterk prisvekst i oktober var matvarer og alkoholfrie drikkevarer, som var 8,5 prosent høyere i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer