- Trenger å forhandle lønna ned

Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen skrur kraftig ned forventningene før årets lønnsoppgjør. Det er ingen automatikk i stadig økt kjøpekraft, sier han.

PÅ PAUSE: Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen sier landets industribedrifter har svært lite å gi i årets lønnsoppgjør. Oppgjøret, som ble satt på pause på grunn av coronapandemien, starter opp igjen 3. august. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ PAUSE: Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen sier landets industribedrifter har svært lite å gi i årets lønnsoppgjør. Oppgjøret, som ble satt på pause på grunn av coronapandemien, starter opp igjen 3. august. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Å skulle gjennomføre lønnsforhandlinger i den krisesituasjonen Norge og verden nå er i, det er som et lite eksperiment. Det blir uhyre spesielt, konstaterer Stein Lier-Hansen, Norsk Industris mangeårige leder, til NTB.

Rett over fellesferien skal han gjenåpne årets lønnsoppgjør, sammen med motpartene i frontfagene, Fellesforbundet (LO) og Parat (YS). Forhandlingene ble satt på pause da landet ble pandemistengt i mars.

Ønsker lønnskutt

Norsk Industri-sjefen tegner et mørkt bilde av norsk økonomi og norsk industri i forkant av oppgjøret.

- Våre bedrifter frykter det neste halvåret. De ser at det ikke kommer nye oppdrag inn, sier Lier-Hansen.

LO vedtok før coronapandemien krav om økt kjøpekraft. Fellesforbundets leder Jørn Eggum uttalte til NTB i forrige uke at han ikke ser noen grunn til å koronajustere kravene.

- Våre bedrifter sier at de egentlig hadde trengt at lønnen ble forhandlet ned, svarer Lier-Hansen.

- Men å gjøre det i et sentralt oppgjør, er ikke veldig realistisk, legger han til.

- Hvorfor ikke?

- Det går jo absolutt an, men problemet er vel at vi ikke har så lang tradisjon for å føre forhandlinger i en så dramatisk situasjon som vi nå er i, sier Lier-Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer