- Trenger forutsigbarhet

Høyres Nikolai Astrup mener regjeringens strømstøtte til bedriftene er for kortvarig. - Vi er usikre på om regjeringen egentlig har oppfattet alvoret i situasjonen, sier han.

- TRENGER FORUSIGBARHET: Høyres energipolitiske talsperson, Nikolai Astrup, mener bedriftene ikke får den forutsigbarheten de trenger med regjeringens forslag til strømstøtte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- TRENGER FORUSIGBARHET: Høyres energipolitiske talsperson, Nikolai Astrup, mener bedriftene ikke får den forutsigbarheten de trenger med regjeringens forslag til strømstøtte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble endelig detaljene i regjeringens strømstøttetiltak til næringslivet lagt fram.

Her ble det klart at regjeringen kommer med 3 milliarder til å trygge arbeidsplasser og forsterke energiomstillingen og regjeringen anslår at ordningene vil kunne hjelpe rundt 20 000 bedrifter i områder med spesielt høye strømpriser.

Men Høyres energipolitiske talsperson, Nikolai Astrup, er ikke bare fornøyd. Han mener blant annet det er for tidlig å avslutte ordningen allerede ved nyttår, slik regjeringen nå legger opp til.

- Trenger forutsigbarhet

- Vi er usikre på om regjeringen egentlig har oppfattet alvoret i situasjonen. Vi vet allerede nå at mange bedrifter går en svært krevende vinter i møte, og det vil nok også være tilfellet i januar og februar, sier Astrup.

- Bedriftene trenger forutsigbarhet, etter mange måneder med usikkerhet. Det vil i tillegg ta tid å etablere et velfungerende marked for fastprisavtaler og få på plass ENØK-tiltak, så antakelig vil det være behov for støtte frem mot neste sommer.

Når det er sagt, er han glad for at regjeringen endelig har landet på en strømstøtteordning for bedriftene.

Han understreker at Høyre nå skal nå bruke litt tid på å sette seg inn i detaljene, og særlig hvordan støtteordningen slår ut for små og mellomstore bedrifter.

- Men vi er beredt på en rask behandling i Stortinget så snart regjeringen fremmer en proposisjon.

- Kan bli verre

Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke, mener tiltakene vil bidra til å hjelpe bedriftene gjennom krisa.

- Denne pakken vil forkorte strømkrisa og redde arbeidsplasser. Målet må være at næringslivet kan komme styrket ut av krisa, og det bidrar disse tiltakene til, sier Sigurdsen.

Virke er en av partene i arbeidslivet som har vært med å forhandle fram krisepakka.

- Virke har vært tydelige på at virksomhetene må få hjelp til å betale regningene og at de må få bedre forutsigbarhet for strømkostnadene. Vi er glade for at regjeringen har lyttet, fortsetter han.

PRIS: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) inviterte gassgigantene til møte. Agendaen var å «diskutere lengre kontrakter som kan bidra til kanskje å stabilisere prisene». Video: NTB. Vis mer

Han understreker samtidig alvoret:

- I det siste har situasjonen gått fra vondt til verre, og derfor har det vært viktig å komme til enighet så raskt som mulig. Det vil hjelpe mange, men samtidig må vi være forberedt på at det kan bli enda verre. Derfor ber vi regjeringen fortløpende vurdere flere tiltak gjennom vinteren, sier Sigurdsen.

- Ufattelig svakt

FrP-leder Sylvi Listhaug mener regjeringens foreslåtte strømpakke for bedrifter ikke holder mål. Hun frykter et ras av konkurser, utflagging og redusert verdiskapning dersom pakken ikke styrkes vesentlig i Stortinget.

- Dette er ufattelig svakt. Regjeringens vente å se-holdning har blitt erstattet av en rødgrønn oppskrift på konkurser, utflagging og tapt verdiskapning, sier Listhaug.

- Støre og Vedum gambler med norske arbeidsplasser i frykt for å gi et svært lite antall av bedrifter noen kroner for mye. Dette er et ufattelig høyt spill med norske arbeidsplasser. Jeg syns at det er ufattelig at NHO og LO har gitt sin tilslutning. Det er å svikte norske bedrifter og arbeidsplasser, fortsetter hun.

Listhaug mener at med denne ordningen må mange av landets bedrifter fortsatt betale i dyre dommer på grunn av en «politikerskapt krise».

- En bedrift som i dag betaler rundt 5 kroner kilowatten må med regjeringens forslag fortsatt betale rett under 4 kroner kilowatten, noe som vil være et uhåndterlig kostnadsnivå for svært mange bedrifter. Regjeringen virker å være mer opptatt av å begrense ordningen enn å forhindre et konkursras, sier Listhaug.

MDG mener på sin side det er positivt at regjeringen nå kommer med en avgrenset og målrettet ordning for næringslivet. Men de hadde håpet at de også hadde kommet med en storstilt pakke med energisparingstiltak både for husholdningene og næringslivet.

- Situasjonene vi står i nå er en stor mulighet for å kunne sette i gang den energisparedugnaden vi burde ha kommet i gang med for lenge siden. Det er det mest effektive vi kan gjøre på kort sikt og for å kunne gjøre bedrifter og folk mindre sårbare for svingninger i strømpriser framover, sier Lan Marie Berg til Børsen.

- Byråkratisk

- Dette treffer ikke de små- og mellomstore bedriftene som nå sliter, sier Venstre-leder Guri Melby.

- Ordningen virker lite treffsikker og byråkratisk. Venstre har vært veldig opptatt av at vi må få på plass en ordning som møter bedriftenes behov og regjeringen har vært bakpå i hele år. Vi forventer at regjeringen kontinuerlig evaluerer ordningen for å gjøre det lettere for de små å søke, slik at vi sikrer at de småbedriftene som virkelig trenger det, får støtte, fortsetter Melby.

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, gjentar på sin side at SV er kritiske til en generell støtteordning til næringslivet. Nå vil de vurdere konsekvensene av regjeringens forslag.

- Vi mener det vil overføre penger til store bedrifter som ikke sliter. Derfor har vi ønsket en lånebasert ordning. Vi ser at regjeringen har kommet fram til en kombinasjon av låneordning og generell støtte, som vi nå skal vurdere konsekvensen av.

Han understreker at det er viktig at ordningen hjelper de bedriftene som sliter mest.

- Det skytes inn store summer i denne strømstøttepakken, da må den treffe. Vi vet av erfaring med koronastøtten at det er vanskelig å lage en treffsikker ordning, så det kommer vi til å følge med på, sier Knag Fylkesnes.

- Løser ikke strømpriskrisa

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener tiltakene ser greie nok ut ved første øyekast.

- Det er helt nødvendig med strenge utbytteforbud og andre grep som sørger for at strømstøtte til bedriftene nå sikrer arbeidsplassene og ikke gir ekstra profitt til de som ikke trenger støtten. Vi er også glad for at regjeringen endelig ser behovet for en utrulling av energisparetiltak og solenergi, slik Rødt har etterspurt, selv om det nok blir behov for mye mer, fortsetter han.

Samtidig understreker han at forslagene ikke løser den grunnleggende strømpriskrisa for folk og næringsliv.

- Det trengs en makspris på strøm, som Rødt lenge har tatt til orde for, og vil stille forslag om i mandagens stortingsmøte. Vi frykter fortsatt et ras av permitteringer og konkurstrussel for seriøse bedrifter, spesielt i næringer som har basert seg på at tilgangen på rimelig energi fra norsk vannkraft er en konkurransefordel og et fellesgode i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer