Trenger nye kontrollrutiner

Representantskapet i Norges Bank har sendt sitt brev til Stortinget om ansettelsen av milliardæren Nicolai Tangen som oljefondsjef. Der etterlyser de blant annet nye kontrollrutiner.

KONTORLL: Nicolai Tangen er ansatt som ny oljefondsjef. Det har skapt debatt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KONTORLL: Nicolai Tangen er ansatt som ny oljefondsjef. Det har skapt debatt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Representantskapet i Norges Bank har sendt sitt brev til Stortinget om ansettelsen av oljefondsjef Nicolai Tangen. Representantskapet er Norges Banks kontrollorgan, og er oppnevnt av stortinget.

Brevet ligger her.

Representantskapet påpeker at det gjelder andre regler for Tangen, enn andre ansatte i Norges Bank.

- Representantskapet registrerer at avtalen som er inngått med daglig leder av NBIM går utenfor rammeverket som gjelder for alle ansatte, både ledere og medarbeidere, i Norges Bank, heter det i brevet.

Trenger nye rutiner

Representantskapet mener også at det nå er behov for å etablere nye kontrollrutiner, for å følge opp avtalene som er inngått med Tangen. Det er blant annet inngått flere avtaler som regulerer hans finansvirksomhet og eierandeler utenfor oljefondet.

- Representantskapet vil bemerke at arbeidsavtalen med underliggende avtaler, erklæringer og garantier fra ulike parter utløser behov for etablering og dokumentasjon av nye kontrolltiltak utover de eksisterende kontrollene i Norges Bank, skriver de.

- Må vurdere om Tangen kan tiltre

SV-leder Audun Lysbakken skriver i en epost til Børsen at han mener at Stortinget må vurdere om Tangen kan begynne i jobben.

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken krever at Stortinget vurderer om Tangen kan tiltre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken krever at Stortinget vurderer om Tangen kan tiltre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er riktig og nødvendig av representantskapet å sende saken til Stortinget. I behandlingen av brevet må Tangens tiltredelse bli tema. Stortinget må gjøre en konkret vurdering av om Tangen kan tiltre. SV mener det er dypt problematisk at interessekonfliktene ikke ser ut til å være løst, og at Tangen fortsatt ikke viser forståelse for at skatteparadis er et onde som må bekjempes, skriver Lysbakken.

Han skriver videre at man burde gjort en bedre vurdering i forkant.

- Det var uklokt av hovedstyret i Norges Bank å gjennomføre ansettelsen før representantskapet fikk si sitt om vilkårene. Den beslutningen kan ikke hindre Stortinget i å gjøre en vurdering av om Tangen kan tiltre. Også oljefondet er avhengig av politisk tillit.

Norges Bank jobber med det

Sentralbanksjef Øystein Olsen skriver i en pressemelding torsdag ettermiddag at de er godt i gang med å etablere kontrollrutinene som representantskapet etterlyser.

- Vi merker oss at representantskapet peker på at alle avtaler ennå ikke er ferdig utformet, og etablering av tilstrekkelige interne kontrolltiltak gjenstår. Dette arbeidet er vi i ferd med å sluttføre, og det vil som planlagt være på plass når Nicolai Tangen tiltrer i sin stilling. Slik vil hovedstyret legge til rette for at representantskapet kan ivareta sitt tilsynsansvar, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Ingen meninger om ansettelsen

- Jeg har ingen meninger om ansettelsen. Det er ikke vårt mandat, sier leder i representantskapet Julie Brodtkorb på Dagsnytt 18 torsdag.

Hun trekker fram at det er hovedstyret i Norges Bank som ansetter, mens representantskapet er et kontrollorgan-

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer