NHO - undersøkelse

Trippel smell: Mørke utsikter

Pessimismen har solid fotfeste i store deler av norsk næringsliv, viser en fersk undersøkelse fra NHO.

DYSTERT: Et flertall av bransjeforeningene i NHO har overvekt av pessimister, viser den siste medlemsundersøkelsen. Foto: Jil Yngland / NTB
DYSTERT: Et flertall av bransjeforeningene i NHO har overvekt av pessimister, viser den siste medlemsundersøkelsen. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden utbruddet av coronapandemien har Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) spurt medlemsbedriftene om hvordan det ligger an for hver enkelt av dem.

I flere måneder nå har pessimistene dominert. Når høstmørket nå er i ferd med å omslutte oss, stiger andelen som tror det blir vanskeligere å drive lønnsomt det neste halve året.

Dårligere tider

Hele 2845 NHO-bedrifter har svart. Alvoret er ikke til å ta feil av.

  • Bare to av 15 bransjer har i øyeblikket overvekt av optimister. Unntakene blant de negative er offshore og transport.
  • Hele 36 prosent av bedriftene venter en svakere markedssituasjon de neste seks månedene. Bare 12 prosent tror på bedring.
  • Dette gir en netto negative bedrifter på 24 prosent.

- Pessimismen dominerer. Vi er fortsatt på et historisk lavt nivå, sier NHOs samfunnsøkonom Hallvard S. Mørck til Børsen.

Priser, renter og kjøpekraft

Også bedriftenes syn på situasjonen akkurat nå er på en dalende kurve.

I august-undersøkelsen sier 24 prosent av bedriftene at nåsituasjonen er god. Nesten like mange, 21 prosent, sier at den er dårlig.

Mørck forteller at flere faktorer drar bedriftene i pessimistisk retning. Han peker på en trippel cocktail med skumle ingredienser.

- Pessimismen henger sammen med høy prisvekst og økte renter. Det presser bedriftenes marginer. I tillegg reduseres husholdningenes kjøpekraft, noe som også bidrar til redusert etterspørsel og lavere lønnsomhet, sier han til Børsen.

På den annen side: Noen timer før NHO la fram sin ganske så dystre medlemsundersøkelse, kunne Statistisk sentralbyrå (SSB) legge fram prognoser som viser at det har snudd.

Rentetoppen er et hakk unna og prisveksten flater ut, ifølge SSB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer