Erna Solberg er dypt bekymret

Trodde det skulle snu

Erna Solberg trodde lenge at vinden skulle snu i Høyres retning under valgkampen. Men så gikk det altfor godt i norsk næringsliv.

DRYSS: Valgnatta ble Erna Solberg overdrysset av confetti under Høyres valgvake. Lite annet blåste hennes vei gjennom valgkampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DRYSS: Valgnatta ble Erna Solberg overdrysset av confetti under Høyres valgvake. Lite annet blåste hennes vei gjennom valgkampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Høyre gikk kraftig tilbake i årets stortingsvalg. Om noen uker må Erna Solberg gi fra seg nøklene både til Statsministerens kontor og til statsministerboligen.

I dette intervjuet avslører hun hvorfor hun tror det ikke gikk deres vei. Den henger nøye sammen med hennes store bekymring for framtida.

- Kom aldri

Samlet gikk de fire partiene på høyresiden tilbake med hele 20 mandater. Høyres fall på nesten 5 prosentpoeng står for ni av de tapte plassene.

Norge   Partioppslutning

Med endringer i prosentpoeng fra forrige stortingsvalg

4.7%
2.3%
7.6%
1.6%
26.3%
-1.1%
3.9%
0.7%
13.5%
3.3%
3.8%
-0.4%
4.6%
0.2%
20.4%
-4.7%
11.6%
-3.6%
Laster kart...
Se alle resultater

Lenge trodde Solberg at noe ville skje under valgkampen som kunne gitt henne fire nye år som statsminister.

- Jeg trodde på et momentum som kunne snu vinden i vår favør. Det kom aldri. Kanskje fordi det går så godt i norsk økonomi, sier den avtroppende statsministeren til Dagbladets finansnettsted Børsen.

- Det gikk for godt?

- Høyre scorer høyt på eierskap på jobbskaping og næringsliv. Men ettervirkningene av pandemien i jobbmarkedet gikk jo over veldig mye raskere enn man trodde. Nå er det skikkelig god grobunn i norsk næringsliv. Dermed ble ikke næringspolitikk så viktig i valgkampen som vi kanskje hadde sett for oss, utdyper Solberg.

Frykter forvitring

Slik er det ikke gitt at det vil fortsette når Senterpartiet og SV, to av tre nye flertallspartier, mildt sagt er skeptiske til EØS-avtalen, mener Høyre-lederen.

FORMUESSKATT: Statsminister Erna Solberg mener formuesskattdebatten tar for mye plass 16. august 2021. Video: Vegard Krüger / Reporter: Kjetil Kjær Andersland Vis mer

Solberg har rent formelt tro på Arbeiderpartiets EØS-garanti, men ikke nødvendigvis i praksis.

- Min bekymring er at EØS-avtalen undergraves. Jeg er altså ikke bekymret for at vi skal si opp EØS-avtalen, for det kommer ikke til å skje. Vi kommer heller ikke til å få i gang noen forhandlinger om et alternativ, presiserer hun.

Dette er likevel ikke tilstrekkelig, mener Solberg:

- Den nye regjeringen kan blokkere direktiver og de kan hale ut saker. Da får vi en gradvis forvitring. Det vil spre større usikkerhet i norsk næringsliv. Noe som vil gå på bekostning av investeringene framover, sier hun til Børsen.

Trump-effekt

Solberg sier at en slik svekkelse er mer alvorlig nå enn noen gang tidligere i historien.

- Vi er svært avhengige av vårt europeiske samarbeid, fordi de multilaterale handelsorganisasjonene er blitt mye mindre verdt. Effekten etter fire år med Donald Trump er jo blant annet at Verdens handelsorganisasjon (WTO) ikke lenger har klagemekanismer. Så handel og samarbeid er blitt mer regionalisert i en globalisert verden. Da er åpenhet til vårt viktigste nærmarked, Europa, svært viktig for alle deler av norsk næringsliv, sier den avtroppende statsministeren.

Stikk til Rødt og MDG

NHO-topp Ole Erik Almlid kommer med en tilsvarende advarsel i et intervju med NTB to dager etter valget.

- Det er ikke mulig å løse de utfordringene jeg skisserer, uten et veldig godt og formelt internasjonalt samarbeid. For oss ligger EØS-avtalen i bunn, og EU er en ledende kraft i mye av det vi snakker om – når det gjelder klimaskiftet, jobbskaping, det digitale skiftet og så videre. Da må vi være en partner med EU på dette, sier Almlid.

NHO-sjefen sier videre at det er opp til politikerne å avgjøre om det beste for Norge er en flertallsregjering eller en mindretallsregjering. Men et stikk til MDG og Rødt tillater han seg å komme med:

- Vi lever godt med at de ikke kommer på vippen. Det må jeg bare si.

- Hvorfor sier du det?

- Fordi det er viktig at du har en forutsigbar politikk for næringslivet.

Solberg mener vi uansett må vente litt på den forutsigbarheten, enten det gjelder tilnærmingen til EØS eller andre forhold som er viktig for norske bedrifter og norsk næringsliv.

- Litt av utfordringen med den regjeringen som kommer nå, er at vi fikk veldig lite svar i løpet av valgkampen. Så det blir jo veldig fort spekulasjoner rundt noe vi først får se når de har sittet sammen en stund, sier Solberg til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer